Marwaw Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 No... sylwetka już cieszy. Trumpek w 1/350? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 No to obiecane zdjęcia: Ja pierwszy raz sklejam okręt i mam coś takiego na chwilę obecną:Sorki za tło :( Marwaw, Wyszło bardzo ładnie, teraz tylko dobrze mu pokład umęczyć i ster/bak burtę (tak to się nazywa chyba ??) jak pamietam z mojej krótkiej przygody w 700, ale za to jakiej przyjemnej, zbudowałem dwa, trochę mnie przerosło, kiedyś napewno wrócę do okrętów, Ktoś mi kiedyś dał radę do skali 1/700... „.. To skala iluzji..” wiec makro można schować w kieszeń Hamman Ty za to masz najładniejszą sylwetkę wśród okrętów, Ariel - zajebiscie przyjemne okręty w budowie czy to 700 z HB (zajebiaszcze modele od DD-51 do 92) W 350 już trochę mniej (zapewne masz Trumpka, który ma błędy w skali całego kadłuba) ale nikt nie ma metra w oczach by mierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Ślady eksploatacji będą takie jak na zdjęciach z początku wątku. Na burtach w kilku miejscach delikatne zacieki, troszeczkę rdzy na kotwicach. Z pokładem gorzej, bo jest trochę sponiewierany, zwłaszcza pomiędzy nadbudówkami - ma nawet jakieś brązowe plamy. Myślę, że w ruch pójdzie chemia AK Inteactive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Marwaw - coś tam wspominałeś o holownikach..... we wrześniowym numerze Morza (tego nowego ze ZBIAM) jest spory artykuł o holownikach PMW - może się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 22 Października 2017 Autor Share Napisano 22 Października 2017 Dzięki za info, na pewno zajrzę, tylko że w mi konkretnie są potrzebne jednostki firmy zewnętrznej obsługującej port Gdynia, czyli Fireplay IV, Fireplay VI i Fireplay 21. Mam już trochę zdjęć z netu. One będą maleńkie, więc powinienem się wyrobić do końca konkursu. Z drugiej strony w u nas w stoczni jakiś zastój się stworzył, więc wrzucę kilka fotek: Zmieniłem trochę tło i robiłem fotki z dalszego planu, żeby był efekt "iluzji skali 1/700". Model dostał ślady eksploatacji i trochę detali na pokładzie. Jest już w jednym kawałku. Przede mną jeszcze reling pokładu głównego, dokończenie dużej anteny sferycznej na dziobie, jeszcze trochę detali i...podniesienie bandery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 22 Października 2017 Autor Share Napisano 22 Października 2017 Hmm... Dziwne, u mnie otwierają się normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Okręt sam w sobie średnio ładny, za to model wychodzi Ci piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 Dzięki, Sam model praktycznie gotowy. Ostanie co montowałem to reling pokładu głównego, koła ratunkowe, antena sferyczna na dziobie, no i powiesiłem bandery (z kawałków kalkomanii). Bardzo się cieszę, że udało mi się ładnie pokryć matowym werniksem pokłady, bo się strasznie błyszczały. Wcześniej pokłady trochę pobrudziłem, bo na zdjęciach widoczne były takie brązowawe odbarwienia. Jak na flagowiec US Navy w Europie zacieki i rdza jest raczej symboliczna, wedle tego, co na zdjęciach: No to teraz czeka mnie cała wodno, portowo - holownikowa otoczka. Do końca konkursu około 5 tygodni, będę się starać robić wedle pierwszej koncepcji z wchodzeniem do portu. Myślę, że znajdzie się miejsce na kawałek falochronu z latarnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Przez cały czas byłem cichym obserwatorem. Imponująca robota!!! Czekam na resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 eeee no..... ładniutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Tak szczerze, to ta wielka antena sferyczna mi się nie podoba. Na zdjęciach widać, że szare linie są cieniutkie i równiutkie, a tu wyszły tak sobie... taki wielki biały punkt na okręcie bardzo przykuwa uwagę, a czasu masz pod dostatkiem, więc może warto to poprawić? Mógłbyś je po prostu wymaskować zupełnie cienkimi paskami taśmy malarskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Października 2017 Share Napisano 25 Października 2017 wyszedł fantastycznie. Jestem zaskoczony,że aż tak dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Filip, ta antena też mi się nie podoba, dlatego została zdemontowana z pokładu i pomalowana na szaro. Potem rzeczywiście cieniutka taśma maskująca i aerografem na biało... to przy okazji malowania holowników, z których pierwszy już powstał: Taki FireplayIV po mojemu, jutro zaczynam budowę dwóch kolejnych, zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Ten holownik to genialny scratch! Czekam na kolejne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 holownik bajerancki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 holownik rozwalił system - genialny! Budowałeś go na podstawie jakich planów/przeskalowanych rzutów/itp? Podziel się jak żeś wykonał takie fajne maleństwo Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Na początku wątku pokazałem żywiczny model holownika - zestaw Bilmodelmakers. On służy mi do łapania proporcji. Reszta to fotki wygrzebane w necie. Raczej nie można mówić o rozwaleniu systemu, bo gdybym miał plany, myślę, że efekt byłby lepszy. Ale cieszę się że się Wam podoba. Klejenie tego malucha to fajna robota. Miałem sporo uciechy. Buduję już dwa kolejne. Mam już kopyta kadłubów i robię fotki na bieżąco. Niedługo wrzucę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Listopada 2017 Autor Share Napisano 5 Listopada 2017 Kleimy dalej... Przez ostatni tydzień powstały dwa kolejne holowniki, a właściwie impresja na ich temat: Kopyta kadłubów - kawałki hipsu różnej grubości sklejone na sandwicza. Kadłuby praktycznie gotowe. Kadłuby z detalami i wyposażeniem. Tak wygląda duży, oceaniczny holownik Fireplay 25, który ubezpieczał całą akcję. Mount Whitney wszedł do Gdyni wprowadzony przez Fireplay VI. Cała trójka w komplecie. Wstępna aranżacja mojej scenki. Brakuje tylko główki falochronu z latarnią morską. Jutro zabieram się za malowanie holowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 5 Listopada 2017 Share Napisano 5 Listopada 2017 Fajnie to wygląda ale czy ten przed dziobem nie jest za duży ? Może mi sie tylko to wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Listopada 2017 Autor Share Napisano 5 Listopada 2017 On może być za duży jak i... za mały Tak to niestety jest, jak się robi tylko na podstawie zdjęć, bez planów, łapiąc proporcje na oko. Fireplay VI jest niewiele większy od Fireplay IV, tak samo jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 5 Listopada 2017 Share Napisano 5 Listopada 2017 Chylę czoła! Pięknie wyskreczowałeś te holowniki! Już nie mogę się doczekać jak to będzie wyglądało jako galeria końcowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Podziękował i holowniki pomalował. Po raz kolejny udowodniłem sobie i pewnie innym, że makro obnaży wszelkie warsztatowe babole. Fireplay IV: Fireplay VI: Firepaly 25: Zdaję sobie sprawę, że na tych zdjęciach to wygląda fatalnie, w realu o wiele lepiej. Zresztą zobaczycie na zdjęciach poniżej robionych z dalszej odległości. Poza holownikami powstała także główka falochronu: Oczywiście sporo rzeczy jest jeszcze do poprawy, między innymi kolorystyka, z której nie do końca jestem zadowolony. Kolejna przymiarka do wodnej podstawki, której produkcję zaczynam niebawem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Wow! Jest naprawdę super! A byłoby jeszcze lepiej gdybyś na holownikach użył kalkomanii. Jeśli miałbyś ochotę jeszcze to poprawić i ich użyć to chętnie pomogę z projektem i dam namiary na świetnego gościa, który mógłby je dla Ciebie wydrukować. Tylko nie wiem czy starczy czasu, bo On drukuje dopiero jak uzbiera cały arkusz A4... Wszystko do dogadania tylko daj znać co Ty na to. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Wow! Jest naprawdę super! A byłoby jeszcze lepiej gdybyś na holownikach użył kalkomanii. Jeśli miałbyś ochotę jeszcze to poprawić i ich użyć to chętnie pomogę z projektem i dam namiary na świetnego gościa, który mógłby je dla Ciebie wydrukować. Tylko nie wiem czy starczy czasu, bo On drukuje dopiero jak uzbiera cały arkusz A4... Wszystko do dogadania tylko daj znać co Ty na to. Myślę że gra "warta świeczki" Nawet jak czasowo nie wypali z konkursem to zawsze można wykorzystać do dopieszczenia "PO" - będzie jeszcze bardziej cieszyła oko Marwaw - falochron super wyszedł Co do kolorystyki to te rdzawe zacieki nie bardzo mi podchodzą no i brakuje oponek : przy okazji mała ciekawostka..... fotka z budowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 A czemu latarnia jest pomalowana na czerwono ? Na zdjęciach widać zieloną. Zgadzam się z M.A.V odnośnie zacieków z rdzy. Nie zabardzo pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi