Radek Modelarz Posted October 4, 2017 Share Posted October 4, 2017 Witam! Tak jak obiecałem Jawkersowi założyłem swój pierwszy warsztat,zapraszam do obserwowania! Jako bohatera tego warsztatu wybrałem F6F-5N Nightfighter firmy Eduard.Wybrałem ten model ze względu na: niską cene i staranne wykonanie. Oto pare zdjęć: Zawartość: Instrukcja wydaje się czytelna i przejrzysta Szkiełka też mnie nie zawiodły: Plastiki prezentują się fajnie lecz mogły być troszke lepsze Następna część,zdjęcia będą prawdopodobnie w piątek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted October 4, 2017 Share Posted October 4, 2017 O matko, jak w ten sposób będziesz pokazywał to co sklejasz to szybko ludzie się znudzą. Zmień tło n jednokolorowe, bo oczopląsu można dostać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PabloA Posted October 5, 2017 Share Posted October 5, 2017 Tło faktycznie "smakowite' ;) w tej skali ciężko o lepszy model Hellcata więc na plastiki nie ma co narzekać ;) Powodzenia w budowie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Modelarz Posted October 5, 2017 Author Share Posted October 5, 2017 O matko, jak w ten sposób będziesz pokazywał to co sklejasz to szybko ludzie się znudzą. Zmień tło n jednokolorowe, bo oczopląsu można dostać. Ok, postaram się coś z tym zrobić.Dzięki za uwagę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Modelarz Posted October 6, 2017 Author Share Posted October 6, 2017 Część.I.Podkładowanie kokpitu. Czołem, w tej części warsztatu zapodkładujemy sobie kokpit, zapraszam do obserwowania! Pare zdjęć: Tutaj zapodkładowałem niektóre części które nie miały być malowane żeby pyłki farby na nich nie osiadły Tu części po podkładowaniu Tutaj z bliska O tym wam pisałem wyżej pyłki farby odiadły na zamaskowanym plastiku Następna część warsztatu będzie pewnie za kilka dni z powodu problemów z aero Pozdrawiam, Radek ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 Hellcat to dla mnie tylko niezgrabna konkurencja dla boskiego Corsaira, ale to też bardzo dobry wybór na pierwszy warsztat Nie szkoda Ci trochę taśmy malarskiej i czasu na takie patenty na podkładowanie? Gdybyś wszystkie potrzebne części już wyciął z ramki, poskładał do prostych brył i wtedy psiknął podkładem to by Ci było łatwiej i szybciej. Teraz jeszcze sporą część podkładu zetrzesz przy wycinaniu i obrabianiu części. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 Z ciekawością się przyglądam, bo kompletnie nie mam pojęcia co Ty w ogóle robisz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TReS Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 Warsztat godny miszcza! W dupę o co chodzi z tym podkładowaniem, nie wycinaniem, (??) To jakiś nowy tred w modelarstwie? Pomalować model nie składając i wycinając części z ramek ?? Fejsbuka nie mam to nie wiem co tam w świecie piszczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Szpargatoł Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 W dupę o co chodzi z tym podkładowaniem, nie wycinaniem, A o co chodzi w tym zdaniu? To jakiś nowy trend w polszczyźnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TReS Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 Tak, nowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Modelarz Posted October 6, 2017 Author Share Posted October 6, 2017 Szczerze mówiąc w taki sposób zakładałem wiele kokpitów i po wycięciu lekko poprawiłem pędzlem.Jak do tej pory wszystko było ok.Poczekajcię jeszcze kilka dni zobaczycię jak będzie prezentował się kokpit ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 Chodzi o to, że ten sam efekt, a nawet dużo lepszy, można osiągnąć znacznie łatwiejszymi metodami. Ty próbujesz przekopać się przez górę żeby przejść na jej drugą stronę, a można ją po prostu objechać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 No dobra, jeszcze mogę zrozumieć psikanie podkładem części w ramkach bo wiele części łatwiej tak pomalować, ale skoro tak robisz to po co zabezpieczasz inne części? Czemu nie machniesz od razu wszystkiego podkładem? Z drugiej strony teraz widzę, że nie zabezpieczasz wszystkich niemalowanych części. I już nic nie rozumiem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 Jestem zaintrygowany.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarga Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 Panowie, tak robi bo ma taki kaprys, tak mu wygodnie, albo przyjemność mu to sprawia. Jego model, jego taśma malarska - wolno mu. Herezji jeszcze nie odstawia więc chyba nie ma powodu podkręcania ciśnienia. Solo, "zapomniał wół...?" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRO Posted October 7, 2017 Share Posted October 7, 2017 A z rzeczy ważnych, to masz za gęstą farbę, bo aero strasznie pluje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Modelarz Posted October 7, 2017 Author Share Posted October 7, 2017 Powiem szczerze maluje podkładem ammo mig one shot.I co jeszcze do tego malowania w ramkach jest mi wygodniej pomalować detale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted October 7, 2017 Share Posted October 7, 2017 W sumie to wolny kraj... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarga Posted October 7, 2017 Share Posted October 7, 2017 Radek. Rób jak chcesz i jak ci wygodnie. Wszystko będzie ok o ile nie zaczniesz zadawać pytań typu "jak to zrobić?" a po otrzymaniu rad i podpowiedzi robić według swojego pomysłu. Nie ma problemu jak pomysł jest dobry. Gorzej gdy pomysł jest głupi a koledzy klepali w klawiaturę "po próżnicy" - to irytuje i przeważnie jest nieprzyjemnie. Kolejna sprawa, jak już zrobisz i ktoś ci wymieni listę błędów to nie wmawiaj mu że ich tam nie ma. To tez irytuje... bardziej twórce niż odbiorców:) (przypadek gościa nickiem o ile pamiętam "kwiat126p") Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Modelarz Posted October 7, 2017 Author Share Posted October 7, 2017 Radek.Rób jak chcesz i jak ci wygodnie. Wszystko będzie ok o ile nie zaczniesz zadawać pytań typu "jak to zrobić?" a po otrzymaniu rad i podpowiedzi robić według swojego pomysłu. Nie ma problemu jak pomysł jest dobry. Gorzej gdy pomysł jest głupi a koledzy klepali w klawiaturę "po próżnicy" - to irytuje i przeważnie jest nieprzyjemnie. Kolejna sprawa, jak już zrobisz i ktoś ci wymieni listę błędów to nie wmawiaj mu że ich tam nie ma. To tez irytuje... bardziej twórce niż odbiorców:) (przypadek gościa nickiem o ile pamiętam "kwiat126p") Dzięki to motywuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts