jerzype Napisano 29 Grudnia 2017 Share Napisano 29 Grudnia 2017 Jakie tajemnice..., myślałem że to 35 bo skali w tytule nawet nie podano (choć regulamin...), nawet pojazdu nazwy nie podano(regulamin...). Ostatecznie dzięki życzliwości autora wątku dowiedzieliśmy się co to za skala i mniej więcej że jakiś międyzwojenny Fiat. Wow. Jak będę robił jakiś model to zatytułuje wątek "model" pewnie to bardzo ułatwi zadanie innym. Nie zrozum mnie źle, ale pomyśl kogo wkurzysz/kto nie znajdzie potencjalnie interesującego wątku (co mogłoby być korzystne dla Ciebie) przez takie "podejście" do sprawy tzn faktyczny brak tematu pracy w w tytule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 29 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2017 Żadne tajemnice i nie ma to na pewno na celu ani "podkręcania" ciekawości, bo na czytelnictwie (a zwłaszcza na statystykach z tego wynikających) mi nie zależy, ani tym bardziej wkurzania potencjalnych czytelników. Jeśli ktoś rozpozna co to za pojazd i będzie miał uwagi - to napisze, jeśli nie rozpozna, ale będzie miał uwagi co do sposobu wykonania - to też napisze i to myślę będzie najcenniejsze w tym. W miarę budowy rozpoznawalność pojazdu będzie coraz większa więc i nie spodziewam się że skończę model a nikt nie będzie wiedział co to. Jeśli nawet jednak (w co szczerze wątpię ) to model będzie miał swój finał i wówczas będzie też galeria - już z właściwą nazwą (więc ew. odnalezienie dla potencjalnego szukającego też nie będzie stanowiło problemu bo będzie link do wątku warsztatowego). W regulaminie nie widziałem zapisu o obowiązku podawania skali czy nazwy modelu w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2018 Okres świąt z tymi całymi przygotowaniami jak i Sylwester nie za bardzo sprzyjają modelowaniu ale mimo to udało mi się popchnąć prace nieco do przodu. Doszła podłoga oraz chłodnica i resory tylne, a najważniejsze że udało mi się wreszcie zrobić model koła. Jak dotrą do mnie elementy trawione to będę mógł zakończyć zabawę z podwoziem Stan robót : tak wygląda koło : a tak wygląda to co już zbudowałem razem z kołem : oczywiście całość jest tylko złożona "na sucho" klejenie przewiduje jak już będzie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Stycznia 2018 Share Napisano 4 Stycznia 2018 Koło rewelacyjne. Kaszta tym bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 6 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2018 Poloneza czas zacząć, czyli przyszła pora na nadwozie. Oto wstępne formowanie bryły: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Stycznia 2018 Share Napisano 6 Stycznia 2018 Jak napisałeś o przerobionej w kraju francuskiej ramie, pomyślałem: wz.34. Teraz wydaje mi się, że wczesna wersja. Super to wygląda. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 7 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2018 Prawidłowy wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 28 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2018 Temat nie umarł, bryła nadwozia wykonana. Przy okazji zmieniłem podłogę tzn zlikwidowałem naturalny fornir mający imitować deski z uwagi na zbyt duże słoje (może jakiś inny rodzaj forniru byłby właściwszy ale nie dysponuję chwilowo takowym a ten co mam ma niestety szerokie duże - zbyt duże nawet jak na tą skalę) W miejsce forniru zastosowałem polistyren na którym spróbowałem nałożyć fakturę drewna. W efekcie rysunek wyszedł dość delikatny i na zadowalającym mnie poziomie. Przede mną teraz cała masa przy dłubaniu drobiazgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 29 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2018 Własnie dotarły odlane koła, teraz tylko czekam na fototrawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemczo Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Przepiękna robota - widać wielkie umiejętności i doskonały warsztat !!!! Czy byłbyś skłonny podzielić się dostępną literaturą i planami tego pojazdu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2018 Warsztat jest daleki od doskonałości i na pewno wiele elementów można zrobić lepiej. Staram się aby model z racji skali był jak najbardziej dokładny i wkładam w to cała swoją wiedzę modelarską. Inna sprawa to jak wyjdzie malowanie, bo o końcowym efekcie decyduje jednak bardziej farba a nie to co jest pod nią. Co do literatury to jest ogólnie dostępna , sęk w tym że wiele z pozycji opiera się na obiegowych, niezweryfikowanych przypuszczeniach lub głównie na powielaniu błędnych zapisów z opracowań wcześniejszych albo zawierają sporo zapisów bez wnikania w ich sensowność ( np takie że w konstrukcji użyte były podzespoły fiata 621 ). Przez to mało komu chce się brnąć i studiować je wszystkie, bo i czasy i mentalność teraz takie że najlepiej mieć wszystko w formie skondensowanej gotowej do użycia pigułki i nie każdemu starcza cierpliwości aby to przetrawić Model powinien być dostepny w formie modelu kartonowego, myślę że już w tym roku więc trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 5 Lutego 2018 Autor Share Napisano 5 Lutego 2018 Własnie dotarły długo oczekiwane blaszki tak to wygląda : czeka mnie teraz sporo spawania i dziubania tego drobiazgu ale najważniejsze ze już jest z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 No czyli wreszcie wiadomo że wczesny...achy sam projektowałeś czy pełne zlecenie? Pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 Wczesny? A na czym ta wczesność polega? Pancerz ma owszem wczesnego wzoru, ale silnik od Fiata 508. Mostu tylnego nie potrafię poznać . Powiedziałbym, że to jednak wz. 34-II Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 5 Lutego 2018 Autor Share Napisano 5 Lutego 2018 ...achy sam projektowałeś czy pełne zlecenie? Pz Sam projektowałem , to moje pierwsze blachy w życiu a drugie pod względem sklejania w modelu Wczesny? A na czym ta wczesność polega? Pancerz ma owszem wczesnego wzoru, ale silnik od Fiata 508. Mostu tylnego nie potrafię poznać .Powiedziałbym, że to jednak wz. 34-II Pełna racja to będzie wz. 34 II Utarł sie pogląd że kształt nadwozia jest albo wczesny albo późny ale wszystkie znaki na niebie i przede wszystkim ziemi na to wskazują że taki podział jest raczej niewłaściwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 Wczesność polega chyba na tym, że znane są zdjęcia wz. 28 w opancerzeniu tego typu, a w tym drugim chyba nie? Ale mogę się mylić. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 5 Lutego 2018 Autor Share Napisano 5 Lutego 2018 wz. 28 też były z oboma rodzajami nadwozia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 13 Lutego 2018 Autor Share Napisano 13 Lutego 2018 Uporałem się całym śrubkowo-nakrętkowym majdanem oraz zawiasami. Wieża pojazdu gotowa, pozostaje tylko dodać jarzmo oraz klamki oraz śrubologia Trochę słaba jakość zdjęcia ale detale wyjdą po pomalowaniu: Jarzmo i km w trakcie klejenia. Przede mną przyklejanie w kadłubie śrub oraz zawiasy a tego będzie w sumie 24szt a nie 6 jak w wieży tak więc czeka mnie dość żmudna drobnicowa robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lutego 2018 Share Napisano 14 Lutego 2018 Świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 14 Lutego 2018 Share Napisano 14 Lutego 2018 Bardzo ładnie☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 14 Lutego 2018 Share Napisano 14 Lutego 2018 Robisz karabin w jarzmie prostokątnym? Nie korciło Cię uniwersalne? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 14 Lutego 2018 Autor Share Napisano 14 Lutego 2018 Robisz karabin w jarzmie prostokątnym? Nie korciło Cię uniwersalne? okrągłe jest zbyt oklepane i były montowane głównie w odmianach z wąskim nadwoziem. Jest mi znane jedno tylko zdjęcie gdzie jarzmo okrągłe jest na pojeździe z szerokim nadwoziem ale to był pojazd uzbrojony w armatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 24 Lutego 2018 Autor Share Napisano 24 Lutego 2018 uporałem sie z karabinem i jarzmem a tak wygląda złożone na sucho w kupie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 24 Lutego 2018 Share Napisano 24 Lutego 2018 Świetny Hotchkiss , ta rurka obok to optyka?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 25 Lutego 2018 Autor Share Napisano 25 Lutego 2018 ta rurka obok to optyka?. tak to lunetka celownicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi