Melnikov Napisano 31 Maja 2018 Autor Share Napisano 31 Maja 2018 Spodnią warstwę zimmeritu robię pigmentem i utwardzam pigment fixerem. Ale obawiam się, że ta masa nie będzie trwała. Dziś po pracy jeszcze zobaczę jak będzie to wyglądało pod względem wytrzymałości. Najwyżej usunę i może z miliputa zrobię. To będzie pewniejsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 31 Maja 2018 Share Napisano 31 Maja 2018 Pigment z fixerem wystarczy, w koncu to nie zabawka tylko model wiec sie nikt tym bawic nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 31 Maja 2018 Autor Share Napisano 31 Maja 2018 Żeby nie zakładać nowego wątku. Tygrys lądować będzie na podstawce z Marderem III. Mam pytanie odnośnie malowania Mardera. Górna, wewnętrzna cześć osłony działa i górny pokład kolorem bazowym, a wnętrze pojazdu na dole na biało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 31 Maja 2018 Share Napisano 31 Maja 2018 Generalnie byla taka zasada ze tylko zamkniete pojazdy mialy biale wnetrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 31 Maja 2018 Autor Share Napisano 31 Maja 2018 Generalnie byla taka zasada ze tylko zamkniete pojazdy mialy biale wnetrze. Czyli całość potraktuje dunkelgelbem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Maja 2018 Super Moderator Share Napisano 31 Maja 2018 bywało z tym różnie, np wczesny 251 miał przedział kierowcy biały, z marderem zależy, mogło być i tak i siak (późne raczej w mini, po remontach i przebudowie, ale mogły być też pozostawione - wtedy białe lub beżowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 31 Maja 2018 Autor Share Napisano 31 Maja 2018 bywało z tym różnie, np wczesny 251 miał przedział kierowcy biały, z marderem zależy, mogło być i tak i siak (późne raczej w mini, po remontach i przebudowie, ale mogły być też pozostawione - wtedy białe lub beżowe) Czyli nie ma na 100% przyjętej jednej wersji? Hmmm. W sumie to nie będzie jakiś konkretny wóz, więc wybiorę sobie malowanie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 31 Maja 2018 Share Napisano 31 Maja 2018 Wyjatki zawsze moga sie trafic, ale w tym przypadku mysle ze nie ma sensu wymyslac, dunkelgelb bedzie lepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Maja 2018 Super Moderator Share Napisano 31 Maja 2018 a który marder bo napisałeś że III... H?M? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 31 Maja 2018 Autor Share Napisano 31 Maja 2018 a który marder bo napisałeś że III... H?M? Ausf H. Italeri 6210. Model do lekkiej renowacji. Ale tylko drobny lifting biorę pod uwagę. Byle by go postawić na gąskach i zamknąć temat 'Normandii '44/45' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 31 Maja 2018 Autor Share Napisano 31 Maja 2018 Wracając do tematu Tygrysa i zimmeritu. Pigment to ślepa uliczka. Zmarnowałem tylko trzy dni. Model umyty i jutro próbuję z miliputem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2018 Miliput zdecydowanie lepszy niż pigment. Potem go oszlifije i powaloryzuję. 2018-06-01_02-15-45 by Mel Nikov, on Flickr Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 2 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2018 Zrobiłem spodnią warstwę zimmeritu. Na na kadłubie jest miliput, a na wieży szpachla tamiyi. Proszę o opinie ;) A Tu zdjęcia przyszłego towarzysza Tygrysa. Pozdrawiam Mel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 2 Czerwca 2018 ranyy ... ale masakra... gdzieś miałem kałub z 38 jak coś to pw ... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 Czerwca 2018 Share Napisano 3 Czerwca 2018 Czyli całość potraktuje dunkelgelbem. Dokładnie tak.Odkryte wnętrze - kolor bazowy. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2018 Dzięki za wskazówki w sprawie Mardera. Wczoraj trochę go łatalem. Tygrys miał dzień wolny. Dziś będę go lakierował i potem kalki. Myślę, że zimmerit jest ok. Wzorowałem się na tej fotce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Zawsze zastanawiało mnie czy ta czerwona farba konserwująca to jest jakiś konkretny kolor? Do firmy przychodzą blachy konserwowane taką farbą, ale co huta to inny odcień. Czy w w przypadku czołgów lepiej zastosować jeden konkretny kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 5 Czerwca 2018 U Niemca ordnung więc Rotbraun RAL8012 lub 8013, pewnie jakieś odchylenia bywały jak to w czasie W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 U Niemca ordnung więc Rotbraun RAL8012 lub 8013, pewnie jakieś odchylenia bywały jak to w czasie W Podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2018 Okej. Paskudnik na ostatniej prostej. Zrobiłem filtr. Kolory nabrały trochę życia. Delikatny wash i delikatne zacieki. Mimo zużytego zimmeritu nie chciałem go aż tak dewastować weatheringiem. Dojdzie jeszcze drybrysh, narzędzia i kurzenie jakimś jasnym pigmentem. Gąski też będą waloryzowane. Nieskromnie powiem, że jestem mega dumny z siatek nad przedziałem silnika. Wyszły dużo lepiej niż się spodziewałem. Dopiero po pomalowaniu to zauważyłem ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Wg mnie wygląda świetnie . Szczególnie wash - możesz napisać coś więcej ( czym, jak, jakie propocje, jaki czas, itp. )?. Interesuje mnie to tym bardziej, że aktualnie działam washem, olejami i bardzo podoba mi się to co osiągnąłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2018 Wg mnie wygląda świetnie .Szczególnie wash - możesz napisać coś więcej ( czym, jak, jakie propocje, jaki czas, itp. )?. Interesuje mnie to tym bardziej, że aktualnie działam washem, olejami i bardzo podoba mi się to co osiągnąłeś . Użyłem Windsor And Newton Raw Umber i terpentyny - na oko. Ogólnie każdy model robię tak, że cały pokrywam olejną i jak i zanim zacznie schnąć, to zaczynam zbierać nadmiar papierem toaletowym. Jeśli model za ciemny wyjdzie, to ścieram do skutku. - To jest taki mój filtr ;P Wash tym samym specyfikiem. Z tym, że tu czekam, aż trochę podeschnie. Żeby nie schodził za łatwo. Mam pytanie odnośnie oznaczeń, a właściwie ich koloru. Seb w swoim tygrysie użył takich samych barw jak ja w tym. na TIFF'ie też jest wzmianka o prawdopodobnym takim zestawie barw. Na jakiejś ruskiej stronie też znalazłem info o możliwym takim wariancie. Jak to właściwie jest z tymi kolorami? Czy takie kolory były naprawdę stosowane, czy są to raczej przypuszczenia, jak w przypadku koloru krzyży na wozach biorących udział w kampanii wrześniowej. Tam chyba były niejasności, czy były białe, czy żółte, albo białe brudzone przez załogi, dla lepszego kamuflażu. Chodzi o to, że gość, dla którego robię ten model jest fanatykiem "klasycznych" oznaczeń, a ja z kolei dałem ponieść się fantazji i chciałem zrobić coś mało spotykanego. Blokadą u niego jest to, że "jak [on] żyje nie widział na Tygrysach niebieskich numerów". Jak przyglądam się fotkom na necie, to odcienie szarości nie wyglądają na ciemne, jakie zapewne dały by czerwone, czy czarne wypełnienia numerów. Może na siłę usprawiedliwiam swój wybór, ale liczę, że jednak mam rację i tym sposobem ów "gość" dowie się czegoś nowego o Tygrysach. Aha. I na jakim teatrze działań mogły by być uzywane takie kolory oznaczeń? Liczę na pomoc fachowców. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2018 Na TIIF'ie jest takie foto. Nie wiem na ile można wierzyć tego rodzaju "tunningom" zdjęć. Gość od tygrysa gadał ze swoim znajomym, który zna się na tygrysach i twierdzi, że niebiesko-żółte oznaczenia na Tygrysach 1 był na froncie wschodnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2018 Odchodząc trochę od tematu oznaczeń, pojawia się temat Dioramy. Plan jest taki: - Brukowana droga gdzieś na wyjeździe z jakiejś małej miejscowości, na dalekich obrzeżach. - Do bruku dojeżdża droga boczna, piaskowa. Piasek z tej drogi roznosi się na bruk. - U góry scenki wąski pas z płytek chodnikowych, a na tym pasie ostatnia latarnia, przy wyjeździe z miasta (nie jestem pewien jak ona będzie się komponować z taką sceną). Gościu chce latarnie ;P - Za "chodnikiem" albo murek, albo sam piasek, trawa i krzaczek. - U dołu woda. Jej poziom jakoś o 5-6 cm niżej niż poziom drogi. Woda będzie stykać się z ceglanym podmurowaniem. - Lewa strona scenki trawa, piach... dzicz Jakieś sugestie? Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Czerwca 2018 Share Napisano 9 Czerwca 2018 Ja bym jeszcze pomyślał nad pozostałościami po Zimmerit. Urozmaicić trochę kolor, może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi