Bengal Napisano 17 Grudnia 2018 Share Napisano 17 Grudnia 2018 Przez Ciebie będę chciał złożyć takiego czajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2018 14 godzin temu, sebastain napisał: Przyłączam się do prośby. Może mały opisowy tutorial? Skoro zachodzi taka potrzeba, to zaczynamy zabawę Najpierw zakupy: czyli: papier ścierny 2500 i pasta lekko ścierna Następnie wyszukujemy "pacjenta" i przy pomocy noża np takiego: usuwamy (ścinamy) niepotrzebnego "strucla" Kolejny krok to szlifowanie papierem na mokro szyby Następny krok to nałożenie paluchem odrobiny pasty na oszlifowane miejsce którą to przy pomocy papieru toaletowego (no bo przecież jest miękki i delikatny ) rozcieramy i polerujemy "szkło" Efekty zabawy są następujące; Dla porównania druga strona I na dziś to tyle 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 17 Grudnia 2018 Share Napisano 17 Grudnia 2018 Porada niepełna bo : a którym to palcem trzeba " szurać " po szybce ? Nie nie , to żart . Najprostsze rozwiązania ( czytaj zakupy ) okazują się znów najlepsze . Dodatkowo w tych 8,5 zł możesz wypucowac reflektory w samochodzie. Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2018 9 godzin temu, Hello napisał: Porada niepełna bo : a którym to palcem trzeba " szurać " po szybce ? Po szybce szuramy "arkusikiem" papieru toaletowego (nie używanego wcześniej do innych celów ) Pastę na szybkę nanosimy palcem - nie ważne którym, ważne żeby CZYSTYM 9 godzin temu, Hello napisał: Dodatkowo w tych 8,5 zł możesz wypucowac reflektory w samochodzie. Eeee, i tak po jakimś czasie padają odbłyśniki i trzeba kupić nowe. 9 stów za komplet do Borówy dziś płacę ale oryginalna Hella więc jakoś przeżyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 No i pięknie!!! Dało się bez past Tamiyi - a żeby zrobić zdjęcia do tutoriala to kupiłeś następny model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 No i bomba !!!! Fajnie to zczyściłeś. Da się bez pasty tamiyi - osobiście w końcowym etapie zalecam miękkie szczotki do mikroszlifierki - dużo szybciej idzie ze szczotą tylko koniecznie na niskich obrotach, żeby się plastik nie stopił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2018 19 minut temu, sebastain napisał: a żeby zrobić zdjęcia do tutoriala to kupiłeś następny model? Widzę że Kolega uległ przedświątecznemu lenistwu i nie czytał wątku od początku - Fabryka czajników a zatem hurtowo idą cztery sztuki a może i piątego dokupię żeby kolekcja się uzbierała. Prawdziwym wyzwaniem w "temacie" będzie usunięcie tego "wycierucha" w gotowym już Mi-2T . Bo teraz to grzech zostawiać oryginał a i "rekiny śmigłowcowe" ze stolicy mogą być przeciw takim niedoróbkom i na "Babarybę 2019" nie wpuszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2018 1 minutę temu, stakor1 napisał: dużo szybciej idzie ze szczotą tylko koniecznie na niskich obrotach, żeby się plastik nie stopił. papierem szlifuję ok minuty a i pastą nie dłużej. Tak całościowo to temat można ogarnąć w przysłowiowe 5 minut. Najbardziej precyzyjna robota to ścięcie wycieraczki a potem to już zabawa. A przy ręcznej zabawie to i obaw żadnych nie ma że coś się stopi A poza tym to miło że Kolega tu jeszcze zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 55 minut temu, stakor1 napisał: zalecam miękkie szczotki do mikroszlifierki Spróbuj bawelniane polerki, Proxxon 28297 przykładowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 Z tymi polerkami to różniście bywa, chwila nieuwagi i kabina stopiona...tak wiem , niskie obrotu i przytrzymywanie palcem ... omsknie się palec i ambaras...choć nie mam zamiaru negować stosowania tego typu narzędzi, ale chodzi "przeca " o prace ręczne. Najważniejsze jest to , że można zastąpić drogą pastę Tamki...za szczeniaka szkiełka zegarków i kabinki polerowało się niebieską pastą do zębów o dumnej nazwie Nivea ... skuteczność ta sama a i zapaszek miętowy był... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 7 godzin temu, abtb napisał: Widzę że Kolega uległ przedświątecznemu lenistwu i nie czytał wątku od początku - Fabryka czajników a zatem hurtowo idą cztery sztuki a może i piątego dokupię żeby kolekcja się uzbierała. Prawdziwym wyzwaniem w "temacie" będzie usunięcie tego "wycierucha" w gotowym już Mi-2T . Bo teraz to grzech zostawiać oryginał a i "rekiny śmigłowcowe" ze stolicy mogą być przeciw takim niedoróbkom i na "Babarybę 2019" nie wpuszczą Czytał ale dawno . To prawda, zupełnie zapomniałem, że jedziesz hurtem 4 sztuki. Niemniej jednak dziękuję za tutorial! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2018 Witam Odrobinkę pociągnąłem temat do przodu. Właściwie to sama bryła "śmiglaka" jest skończona. Pozostało już tylko złożyć wirnik główny i zaczynam mazianie. - nowy stopień do przedziału ładunkowego, anteny pod kadłubem i uchwyt nad drzwiami ładunkowymi oraz "wyjścia" do przewodów antenowych - stopnie do kabiny pilotów i klamki Mała fotka z "pierwszym" czajnikiem większym bratem i tak jakoś familijnie Tak więc teraz zacznie się "mazianie" farbami i warsztacik odrobinę zwolni. A poza tym trzeba uporządkować trochę stodołę i pokończyć rozgrzebane tematy I przy okazji jeszcze odrobina rozważań czysto teoretycznych Taka fotka Mi 2 Marynarki Meksykańskiej: No powiem, że strasznie mi się takie malowanie podoba, ale jest jeden szkopuł. A mianowicie jest to wersja "T", co prawda mocno obłożona dodatkowymi antenami, ale i tak byłby to trzeci "czajnik" w tej wersji. Trochę tak na przekór dowodom i twierdzeniom chciałbym popełnić go w wersji URN. Być może jest cień szansy że jednak sprzedaliśmy Meksykowi wersję bojową (trochę taki analogiczny eksport części do maszyn rolniczych do Urugwaju w 39' ) Kalki są do "wyrwania" w modelu Mistercrafta - jakby były tragicznej jakości to ostatecznie zaprzyjaźniona firma wytnie szablony i się psiknie. Może wyjdzie takie trochę s-f ale mam nadzieję że nie zostanę wykluczony z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 19 Grudnia 2018 Share Napisano 19 Grudnia 2018 Oglądam oglądam Fantastyczny warsztat i jak tylko mogę to patrzę jak szalejesz . Ale meksykański URN..... no nie rób tego Nasze URNy tkakie ładniutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2018 Godzinę temu, stakor1 napisał: Ale meksykański URN..... no nie rób tego Nasze URNy tkakie ładniutkie. Ja Kolegę rozumiem, trochę oporu i we mnie się tli ale Nasz będzie US i być może URP-G (Chekli nie chce mi się na razie robić ). Po prostu taka "odmiana kolorystyczna" W ostateczności DDR lub jakiś inny Czech/Slovak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw111 Napisano 22 Grudnia 2018 Share Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Robisz świetną robotę,osobiście bardzo podobają mi się Mi 2.do tego stopnia że postanowiłem stworzyć własną kolekcję zaczynając od LPR,SAR być może skończę na PZL KANIA. Pozdrawiam i kibicuję Oto mój pierwszy z czajników w budowie Edytowane 22 Grudnia 2018 przez marekw111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2018 20 godzin temu, marekw111 napisał: podobają mi się Mi 2.do tego stopnia że postanowiłem stworzyć własną kolekcję Brawo Ty Ciąg dalszy zmagań czyli psik, psik Kamo wypsikane z "łapki" więc wyszło jak wyszło Teraz kolej na zabawę z wirnikami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Grudnia 2018 Share Napisano 23 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 za polerkę okienka, należy się medal! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2018 W dniu 27.12.2018 o 05:44, spiton napisał: za polerkę okienka, należy się medal! Dzięki spiton, ale to nie ta epoka Mały progres - kalki - pomalowane łopaty i kółeczka Wszystko przygotowane pod "łosia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Grudnia 2018 Share Napisano 29 Grudnia 2018 ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2019 Zamykam etap budowy "libijczyka" Teraz kolej na gromadzenie dodatków do następnego "czajnika" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2019 W dniu 13.01.2019 o 22:08, abtb napisał: Teraz kolej na gromadzenie dodatków do następnego "czajnika" Dodatki zgromadzone, swoje odleżały. A zatem pora zagotować wodę w kolejnym "czajniku" Jak mawiał Kochanowski: "Polacy nie gęsi, swojego gunshipa mają" ( chyba jakoś tak, a może coś pokręciłem ) Tak więc startuję z Mi 2US. Temat śliski z dwóch powodów: a) model z szachownicą, czyli właściwe chodzenie po bagnach a to jak wiadomo "wciąga" b) materiał zdjęciowy jest tak "bogaty", że nawet znawcy Mi 2 wiedzą, że nic nie wiedzą Na początek kilka fotek: Ot i wszystko. Jak to wyglądało w środku? Nie wiadomo. Można wysunąć tezę że musiał być w środku jakiś stojak na skrzynki amunicyjne. Tylko ile tych skrzynek było - 4 czy np 8. I jak to wyglądało. Czy tylne siedzenia były okrojone a może została tylko jedna strona dla siedzących tyłem do kierunku lotu? A może wywalono ją w ogóle w celu odciążenia konstrukcji. Podobno w W-we stoi jeden egzemplarz Mi 2 URN przebudowany z Mi 2US i zachował się w nim system przeładowania PK oraz zaślepione otwory po wyjściach taśm amunicyjnych. Drugie podobno: w latach 90-92 dostarczyliśmy 22 sztuki Mi 2 ( w tym uzbrojone, i podobno w wersji US) do Birmy ale fotek nie ma. Reasumując: wróżę z fusów i z tego co widać na zdjęciach. Model będzie w malowaniu pudełkowym czyli "zielenina" z nrb "047" (taki sam schemat jest w książce Królikiewicza, tak więc chyba jest poprawny). Trochę przeróbek autorskich też będzie trzeba zrobić, np poprawić łuskozbieracze i inne drobne pierdoły. Jak ktoś coś wie to niech pisze, jak nie to "spokój grabarza" Ps. prace warsztatowe to trochę taka powtórka poprzednich zmagań a zatem będę wklejał fotki co istotniejszych różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Czerwca 2019 Share Napisano 17 Czerwca 2019 Godzinę temu, abtb napisał: model z szachownicą, czyli właściwe chodzenie po bagnach a to jak wiadomo "wciąga" Godzinę temu, abtb napisał: Jak ktoś coś wie to niech pisze Żeby było po polsku, poczekam aż skończysz i wtedy wytknę wszystko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2019 9 minut temu, Grzes napisał: Żeby było po polsku, poczekam aż skończysz i wtedy wytknę wszystko "Lepiej żeby pisali źle, niż nie pisali wcale" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi