Bartosz.B Napisano 24 Lutego 2018 Share Napisano 24 Lutego 2018 (edytowane) Prawdopodobnie porwałem się z motyka na słonce, ale jak to mówią do odważnych swiat należny. Wybór padł na nazistowskie dzieło jakim jest Graf Spee od Trumpeter. Swoja droga już go kiedyś popełniłem, ale w innej skali oraz materiału o którym na tym forum lepiej nie wspominać Model udało mi się kupić na ebayu z dodatkami czyli drewnianym pokładem, lufami, blaszkami oraz załogantami których raczej nie wykorzystam. Pierwsze wrażenie po otwarciu pudelka i rozpakowaniu ramek to uśmiech na twarzy że części są ładnie odlane i nie ma tych cholernych nadlewek plastiku jak w poprzednim moim modelu. Po chwili gdy emocje opadły rozpakowałem blaszki przyjrzałem się całości i uświadomiłem sobie jakie to wszystko jest malutkie . Mam nadzieje że jakoś uda mi się ukończyć tą budowę oraz że połowę elementów nie zgubie w trakcie pracy w czeluściach dywanu Chciałbym go wykonać w kamuflażu z grudnia 39 roku, ale nie wiem czy podołam temu zadaniu i nie lepiej siknąć po całości jednobarwny co by później nie żałować zrypanego malowania, w każdym razie mam czas by się jeszcze nad tym zastanowić. Liczę na Wasze rady i pomoc ponieważ takiemu żółtodziobowi przyda mi się każda porada. Poniżej kilka zdjęć tego z czego ma powstać mój Spee: Edytowane 20 Września 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 24 Lutego 2018 Autor Share Napisano 24 Lutego 2018 Na pierwszy ogień poszło 6 armat 283 mm w dwóch wieżach. Paradoksalnie mimo ze dawniej kleiłem karton pierwszy raz użyłem BCG Tak wiec pierwsza skrobankę oraz blaszki mam już za sobą Od siebie dodałem tylko te cztery małe antenki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 24 Lutego 2018 Share Napisano 24 Lutego 2018 Hej, dawno się nie udzielałem na tym forum ale wracam do modelarstwa i chętnie poobserwuje twoje zmagania z tym okrętem. Swego czasu popełniłem podobnej wielkości model od trumpka. Był to Prinz Eugen 1:350 waloryzowany różnymi zestawami blaszek. Jak dobrze poszukasz znajdziesz na tym forum mój warsztat, a także skończony model w galerii. Na razie widzę, że całkiem ładnie zająłeś się blaszkami, aczkolwiek mam uwagi co do łączenia dalmierzy z wieżą. Przykleiłeś je, ale odpuściłeś szpachlowanie łączeń, a szkoda bo wtedy w ogóle byłoby pięknie. Pytanie Zamierzasz zrobić fartuchy na lufy, co by gołych dziur nie zostawić? Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Lutego 2018 Share Napisano 24 Lutego 2018 (edytowane) Łączenia możesz jeszcze zalać PVA a potem poślinionym pędzlem zetrzeć nadmiar, będzie lepiej, bez zagrożenia dla blacharki. Mam nadzieję że po BCG złapałeś to jeszcze glutem.... Michu a co z Twoim Z-39? Zacząłem po tobie, a mój już zbiera kurz na półce Będziesz kontynuował? Edytowane 24 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 24 Lutego 2018 Autor Share Napisano 24 Lutego 2018 Nje będę robić fartuchów nie jestem pewien, ale na tych działach chyba nie było ich wcale na zdjęciach widać właśnie dziury. Tak po przylapaniu BCG punktowo złapałem glutem Z tego co widzę to PVA to klej... Jakiś konkretny szukać? Może to coś podobnego do Micro Kristal Klar?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Lutego 2018 Share Napisano 24 Lutego 2018 Wikol..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 25 Lutego 2018 Autor Share Napisano 25 Lutego 2018 Wikol..... czyli ten od microscale tez się nada bo w smaku podobny Tym razem wyrzutnie torped. Dorobiłem kilka uchwytów z drutu i powiem że o ile na zginarce można wykonać takie male drobiazgi czy nawinąć drut na igle by powstały kółka to już przeniesienie tego w miejsce przeznaczania jednocześnie mocząc w CA graniczy z cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 25 Lutego 2018 Share Napisano 25 Lutego 2018 Dorobiłem kilka uchwytów z drutu i powiem że o ile na zginarce można wykonać takie male drobiazgi czy nawinąć drut na igle by powstały kółka to już przeniesienie tego w miejsce przeznaczania jednocześnie mocząc w CA graniczy z cudem. Kup sobie gumkę chlebową i życie stanie się prostsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 25 Lutego 2018 Autor Share Napisano 25 Lutego 2018 Jak za pomocą takiej gumki mam przenieś drobne elementy ? Zamówiłem już takie cosik https://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-Pick-up-Pencil-Peseta-samoprzylepna-w-postaci-olowka-/15171 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 25 Lutego 2018 Share Napisano 25 Lutego 2018 Ostatnio jeden niemiec robił ten model w dość dużej skali. Może przyda Ci się ściąga jak będziesz szukał jakiś detali http://www.wettringer-modellbauforum.de/forum/index.php?page=Thread&threadID=61432&pageNo=82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 25 Lutego 2018 Share Napisano 25 Lutego 2018 Jak za pomocą takiej gumki mam przenieś drobne elementy ? Ugniatasz to w palcach i jak zmięknie to robisz taką "marchewkę", element się do tego klei i przenosisz w potrzebne miejsce. Ten ołówek też jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Lutego 2018 Share Napisano 25 Lutego 2018 Takie gówienka jeszcze lepiej się łapie na BCG. Do przenoszenia albo ten ołówek albo obśliniona szpilka jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 25 Lutego 2018 Autor Share Napisano 25 Lutego 2018 Artyleria przeciwlotniczych 105 mm w liczbie 3 sztuk Trumpeter dał nam mały bonus w postaci 1 gratisowej wieżyczki , ale już aber wyliczył dokładną ilość potrzebnych dział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 Fajnie ci idzie. Mam Bismarcka 1:350 Revella dużymi blachami i drewnianym pokładem ale na razie brak mi odwagi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 Elegancko! Plus duży plus za ładne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 Się tu powoli robota rozkręca. Dawaj Karambolis z tym Bismarckiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 27 Lutego 2018 Autor Share Napisano 27 Lutego 2018 Czesiek pilnik się przydał ;) swoja drogą dopiero na zdjęciach widać gdzie jeszcze wypada doszlifować. Dzisiaj 8 dział 150 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 28 Lutego 2018 Autor Share Napisano 28 Lutego 2018 Wydłubałem radar wraz z podstawa, chyba to najmniejszy element jaki mi się udało skleić w mojej modelarskiej karierze Ciekawe jak ja to cuś pomaluje? hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 Parafrazując klasyka- Bartoszu, nie denerwuj się, weźmiemy spraja i będziemy malować! Bardzo ładnie Ci to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Marca 2018 Share Napisano 1 Marca 2018 Aerografem nie powinno być problemów. No chyba że trzeba coś tam maskować to może być ciekawiej. Dobrze ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 3 Marca 2018 Autor Share Napisano 3 Marca 2018 Dźwigi ulepione : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 3 Marca 2018 Autor Share Napisano 3 Marca 2018 To nie żyłka, ale taki cudowny wynalazek jak nic elastyczna zakupiona w GPM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Bardzo ładnie te blaszki lepisz. A lina czemu nie na bębnie nawinięta tylko podklejona w BOK?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 4 Marca 2018 Autor Share Napisano 4 Marca 2018 Myślałem ze wystarczy jakimś stalowym czy innym metalem to pomalować , a na bok bo łatwiej było zapiać Zabieram się za kadłub bo coś tu u sąsiadów o heretykach przeczytałem dźwigi update 1.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 W stoczni to też od kadłuba z reguły zaczynają, he, he. Na tym dźwigu z prawej strony to coś taką szparę widać za bębnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi