GenKamyk Napisano 8 Marca 2018 Share Napisano 8 Marca 2018 Witam serdecznie! Mój trzeci czołg czyli dalsza nauka i afrykański trening przed DAK, które mnie tak interesuje Postanowiłem spróbować się z częściami fototrawionymi i muszę powiedzieć, że strasznie ciężko mi to idzie. Jak widzę blachy jakie w 1/48 robią Markuz, Jaxiu czy teraz Carlito to oczy przecieram. U mnie wszystko uwalone CA, krzywo, a jak bym miał polutować to już w ogóle kosmos. Kupiłem blaszkę Haulera bo tylko taka była i lufę besa. Zrobiłem teksturę odlewu, trochę zbyt chropowatą, ale nie aż tak jak wygląda na zdjęciu. Piszcie proszę co o tym myślicie a ja zabieram się powoli za resztę Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 Znawcą brytyjskiej tancerki nie jestem ale na moje oko wygląda dobrze. Matylda czeka w magazynie na swoją kolej i zdaje się że to będzie jeden z niewielu modeli który wykonam bez blach. Ta mała blaszka od Haulera w mojej opinii nie jest warta swojej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 Jako wyznawca jedynie słusznej skali kibicuję. Co do blach to się z Tobą zgadzam, na bank zostały wymyślone przez "szatana" i tylko modelarz posiadający wyższy niż przeciętny stopień wtajemniczenia jest w stanie im sprostać, ale się staram. Walcz, szam mam ten model w planach, na razie zakupowych, ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 11 Marca 2018 Share Napisano 11 Marca 2018 Wygląda do ciekawie co tu tworzysz. Ale czuję się wręcz wywołany do tablicy... Postawiłeś mnie na równi tutaj z Kolegami, a ja to tam ledwo co tej blacharki, uwierz, że jestem na podobnym etapie z nią jak Ty... Ale będziemy gonić, będziemy. A do warsztatu będę dalej zaglądał, kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 Ta mała blaszka od Haulera w mojej opinii nie jest warta swojej ceny.Zgadzam się, blaszka jest wielkości połowy karty kredytowej a niektóre elementy bardziej uproszczone niż w modelu (np. podpora zbiornika paliwa), za 46 zł to bieda straszna. Dzięki Metys, też się staram, zobaczymy co z tego wyjdzie tym razem uwierz, że jestem na podobnym etapie z nią jak Ty... Ale będziemy gonić, będziemy. A do warsztatu będę dalej zaglądał, kibicujęTwoje elementy PE wyglądają super, ja częściej używam rozklejacza niż cyjanoakrylu ale prawda, będziemy gonić Resztę jakoś posklejałem, dorobiłem fakturę wanny i tłumika i dałem podkład, żeby zobaczyć jak to z grubsza wygląda. Najbardziej namordowałem się z modyfikowaniem zbiornika paliwa, cały czas jakieś nierówności itp Proszę o uwagi i jeśli nic Was nie będzie raziło zanadto to zbieram się powoli do maskowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Wygląda bardzo dobrze. Zdejmij tylko ślad po łączeniu form z szekla na przedzie i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 15 Marca 2018 Share Napisano 15 Marca 2018 No, wygląda naprawdę ładnie. Ciekawi mnie ciąg dalszy. A klejenie i rozklejanie - no dobrze Ci to i tak idzie, jak porównuję ze swoim Staghoundem którego równolegle robię to w porównaniu do moich efektów to... Mogę Cię nazwać "Panem Profesorem" blaszek. Urzekła mnie ta antenka na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 22 Marca 2018 Autor Share Napisano 22 Marca 2018 (edytowane) Zdejmij tylko ślad po łączeniu form z szekla na przedzie i będzie git. Dzięki, wcześniej olałem i koniec końców zapomniałem No, wygląda naprawdę ładnie. Ciekawi mnie ciąg dalszy. A klejenie i rozklejanie - no dobrze Ci to i tak idzie, jak porównuję ze swoim Staghoundem którego równolegle robię to w porównaniu do moich efektów to... Mogę Cię nazwać "Panem Profesorem" blaszek. Urzekła mnie ta antenka na wieży. Budujesz mnie Spróbowałem jak Jaxiu zrobić coś techniką black & white no ale jak zwykle nie zmierzyłem sił na zamiary Wyszło to co wyszło ale i tak później zostało niestety zamalowane o czym dalej Przetestowałem do tego nowe lakiery Tamiya i muszę powiedzieć, że malowało się super Świetne krycie, drobny pigment, wiele wybaczające farbki jeśli chodzi o proporcje rozcieńczalnika i farby. Rozcieńczałem dedykowanym thinnerem oraz LT i różnicy w malowaniu nie zauważyłem. Farbki pachną rumem ale dedykowany rozcieńczalnik czy LT i tak robią z tego smród niemożebny Następnie postanowiłem zrobić kamuflarz nowymi farbkami AK real colors No i tutaj zaczęły się problemy. Mat jest taki, że nie da się go zniwelować nawet mieszając 1:1 z lakierem błyszczącym AK i zostawiając mokrą warstwę (może on też jest matowy ) Malując dyszą 0,2mm trzeba rozcieńczyć min. 2:1 thinner do farby bo pluje Krycie Portland Stone i Silver Gray jest naprawdę marne a z lakierem bezbarwnym i takim rozcieńczeniem to w ogóle makabra. Widząc, że szybko nie pójdzie i nie chcąc się truć spróbowałem rozcieńczania thinnerem vallejo. Na filmiku AK widziałem opcje rozcieńczania AK 712 acrylic thinnerem więc cóż mogło się stać Wymieszało się dobrze, malowało się tak jak poprzednio tylko farba się nie kleiła do modelu Normalnie można było suchy pigment strząsnąć pędzelkiem i zostawał nie tyle na taśmie co na palcu. Koniec końców rozcieńczałem LT bez lakieru i nawet szło no tylko ten niepotrzebny mat Nie mówię, że to złe farbki, malarz ze mnie żaden ale lepiej mi szło standardową tamiyą, gunze czy nawet ammo mig Przez wszystkie te problemy i poprawki maskowania związane ze sporym odkurzem, niechcący zamalowałem w końcu ten shading No ale pierwsze koty za płoty i trzeba będzie te farbki jakoś ogarnąć bo kupiłem też zestaw Afrika Korps Zobaczymy co się stanie dalej Edytowane 22 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 22 Marca 2018 Share Napisano 22 Marca 2018 Zdjęciom brakuje kolorów , poza tym " kosmiczny " kamuflaż . Najpopularniejsze w modelarskim światku są niemieckie czołgi , niesłusznie - brytyjskie są ciekawsze . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Zdjęciom brakuje kolorów , poza tym " kosmiczny " kamuflaż .Najpopularniejsze w modelarskim światku są niemieckie czołgi , niesłusznie - brytyjskie są ciekawsze . Zdjęcia z telefonu ale w rzeczywistości też są bardzo stonowane a ten ultra mat dodatkowo je spłaszczył. No ale jak AK mówi, że "real color" to ja się tam nie kłócę. Co do modelu to tak, camo jest kozackie i to ono przede wszystkim mnie skusiło Zrobiłem teraz lakier, punktowego washa i wypłowienia olejami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Świetnie wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 3 Kwietnia 2018 Share Napisano 3 Kwietnia 2018 Jest fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 No, no, Panie Kolego, ładnie to wygląda. Czekam na więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Kwietnia 2018 Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Dobrze, dobrze, wygląda bardo dobrze. Podoba mi się precyzja w symetrii kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Dzięki śliczne Panowie! Skoro mnie tak rozpieszczacie to już piszę co tam dalej porobiłem. Pomalowałem i założyłem gąsienice, przykleiłem boczne osłony, położyłem kalki, lakier satynowy, pomalowałem zapasowe gąsienice i część detali oraz poobijałem go mocno Teraz będę malował resztę drobiazgów, tłumik i wezmę się za zacieki i plamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 6 Kwietnia 2018 Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Co tak oszczednie..... jedno zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Co tak oszczednie..... jedno zdjecie Tylko dwa cyknąłem telefonem, następnym razem będzie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2018 Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Obicia ładne, choć nie wiem czy ciut nie za oszczędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Obicia ładne, choć nie wiem czy ciut nie za oszczędnie. Są drobniutkie ale myśle, że wyskoczą po zrobieniu zacieków Najwyżej się dorobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Porobiłem troszkę zacieków i plam emaliami oraz brud i pył liquid pigmentami Jutro zrobię piasek i pył za pomocą enamel chipping i zobaczmy co to wyjdzie finalnie Porobię też jakieś normalne zdjęcia, wybaczcie fotki z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Na etapie warsztatu fotki z telefonu nie są złe. A model coraz ładniej się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Podoba się Planujesz podstawkę? Szkoda na pustej półce trzymać taki fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 17 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2018 A model coraz ładniej się prezentuje. Podoba się Planujesz podstawkę? Szkoda na pustej półce trzymać taki fajny model. Dzięki bardzo Panowie za miłe słowa! Będę robił podstawkę bo cała ta Matylda to trening przed dioramą z warsztatem polowym 501 s.Pz.abt w tunezji, także obserwuje panzera N i zbieram graty Co do samej Matyldy to chyba zbyt bardzo ją ubrudziłem, przez co niektóre efekty stają się mało czytelne no ale kto nie próbuje ten się nie uczy Mam nadzieję, że na kamienistej pustyni model będzie wyglądał bardziej spójnie niż na czarnej kartce Jak podstawka będzie gotowa to zrobię galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Modelik rewelacyjny, to ze troche efekty uciekly to normalna sprawa, wczesniej byly przerysowane a teraz wyglada bardziej realistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Dzięki bardzo, naprawdę miło czytać taki komentarze Niestety widzę, że zapomniałem o kilku śladach po wypychaczach z tyłu na gąskach Materiały do podstawki już mam także będę działał w weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi