Piotr Kmiecik Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 StuG się powoli kończy, na 1/35 jakoś nie mam weny - trzeba więc było zainwestować w kolejnego malucha... jakoś tak mi się ostatnio zebrało na 2. dywizję SS "Das Reich" (i StuG i Famo z tejże)... i tak sobie pomyślałem, że w zasadzie jest cała 10. kompania i chyba trochę wozów w innych - jeżdżące na T-34 - a zawsze mnie ciągnęło, żeby popróbować ze spawami, fakturami stali i takimi tam. będzie więc ten: i jak mnie Adaś poratuje ulepkiem UM-a który już mi kiedyś obiecywał - to również ten: a w przyszłości również ten: wszystkie obrazki z http://beute.narod.ru/Beutepanzer/su/su.htm na razie zainwestowałem w TEN MODEL i... tu należy wstawić dowolnej długości i możliwie kreatywnie skomponowany stek mięsa, którego przez wzgląd na młodszych użytkowników forum ocenzurowałem albowiem... dragon na przykład dał blachy na grille i żaluzje silnika - ale zupełnie zapomniał zostawić pod nie otwory w kadłubie... będzie więc rezanie. wszystkie otwory ulgowe w kołach napędowych i napinających również są ślepe... będzie rezanie... o fakturach nie wspomnę, bo wiedziałem, że będzie rezanie. i tak dalej i tak dalej... (że już zupełnie zmilczę, że z T-34 to jak z shermanami - nie ma dwóch takich samych - więc mam nadzieję, że pomożecie) to ja zaczynam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 Dragon chyba robi jeszcze w 72 inny model Niemieckiego T-34, chyba mod. 1942. No fajnie, że się chce budować zdobyczne czołgi używane przez naszych Zachodnich Sąsiadow w okresie II W.Ś. Fajny temat, sam chyba takiego kiedyś zbuduję tyle, że w 1:35 i najprawdopodobniej tego: Deutsche T34 Powodzenia w pracy nad pojazdem, czekam na dalsze relacje z budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 hejka fajny pomysł z bandą "kradzionych" tetów będę obserwował z ciekawością, sam mam w planach podobną ekipę tyle, że w naszych barwach W jaki sposób masz zamiar oddać fakturę powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 5 Lutego 2008 Autor Share Napisano 5 Lutego 2008 ten drugi Dragona to model 43. ten mój - to teoretycznie 42, ale bliżej mu do 41. Mazzi - fakturę spróbuję klasycznie, nitro i starym pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 fakturę spróbuję klasycznie, nitro i starym pędzlem fajnie widząc Twoje tempo będę miał co podglądać bo na pewno szybko wyprzedzisz moją dłubaninę i będziesz miał całą kompanie a ja jeden wóz:) Na dragonowskiej suczce próbowałem działać acetonem ale plastik dragona ani drgnął. Ciekawe jak Ci pójdzie z nitro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 fakturę spróbuję klasycznie, nitro i starym pędzlem Witam! Polecam drobną modyfikację - zamiast nitro szpachlówka w płynie Tamiji reszta bez zmian . Efekt sprawdzony w boju : viewtopic.php?t=5991 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 6 Lutego 2008 Autor Share Napisano 6 Lutego 2008 fajne poeksperymentuję z oboma technikami. tutaj co prawda jest wieża spawana z płyt stalowych, o ile dobrze wiem - ale części odlewanych też niemało. w międzyczasie posiedziałem w papierach i wyszło mi, że muszę zmodyfikować koncepcję, albo przymknąć oko na zgodność historyczną... ten mój ulepek dragona to bardzo wczesny tet okazuje się - zupełnie nie przystający do tej malowanki wyżej. ale... znalazłem TAKIE ZDJĘCIE i... jest git czołg prawie się zgadza, numeracja wskazuje na właściwą jednostkę, nic nie przeszkadza, aby miejsce również uznać za właściwe. znaczy będzie ten. chyba, że mnie ktoś z błędu wyprowadzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 7 Lutego 2008 Autor Share Napisano 7 Lutego 2008 doszliśmy z Bigmodelem do wniosku, że robiąc z obrazka nic nie muszę przerabiać. po prostu nie dam niemieckiej kopułki. zdjęcie i maszyna 1053 czeka więc na lepsze czasy - robię tą z malujki. szczególnie, że mam również zdjęcie drugiej strony wieży, ze zbliżeniem dopancerzenia. model - koszmarek. czuję się jak kiedyś, kiedy próbowałem zlepić w 1/35 jakiś tam model MasterBox. nic do niczego nie pasuje... pierwsze eksperymenty ze spawami i fakturą odlewu już za mną. na razie wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 7 Lutego 2008 Autor Share Napisano 7 Lutego 2008 podłubawszy. dostałem zdjęcie w lepszej jakości... i okazało się... że ta maszyna ma ciut późniejsze koła napinające - takie dziesięciożebrowe... z 1942 roku... no i mam problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 dawno zdjęć nie wlepiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 A nie dobrałeś trochę za jasnych kolorków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 klasyka Vallejo. zawsze się sprawdzała - tu też się sprawdzi. oczywiście wieża jeszczez nie malowana w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 zawsze się sprawdzała - tu też się sprawdzi. Mam taką nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 spokojnie - to nie kwestia nadziei, tylko praktyki. po kolejnych warstwach filtrów, washy, błota, obić i takich tam - model mocno ciemnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 spokojnie - to nie kwestia nadziei, tylko praktyki. . a nawet jak nie sciemnieje to moze byc przepalony przez slonce. Wiekszosc z nas wie jak ciezko dobrac taka sama farbe. Malowanie mieszkania, samochodu itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Jestem początkującym więc trochę o to wystraszyłem a, widać nie potrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 26 Maja 2008 Autor Share Napisano 26 Maja 2008 dawno nie pisałem - bo dawno nie lepiłem. ale... skończyłem, nawet wystawiłem na Światowidzie i nawet coś tam nim wywalczyłem - czas więc pokazać. najpierw małe zdjęcie rodzinne - co prawda nie wszystko, bo jeszcze jeden pojazd z 2. SS Pz.Gren.Div. na półce stoi - ale w zupełnie innej skali, więc zdjęcia bez niego. a teraz już samodzielnie. model "z pudła", żadnych wynalazków szczególnych. kilka przeróbek celem upodobnienia go do zdjęcia. co prawda wyszło, że to lekkie sci-fi, bo na zdjęciu to ciut inna wersja czołgu - ale przymknąłem oko. teraz w planach kolejne pojazdy z tej samej jednostki, ze szczególnym naciskiem na T-34... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 26 Maja 2008 Share Napisano 26 Maja 2008 Bardzo ładny T-34. Podoba mi się malowanie. No Piotrze, więc chyba T-34 powinien trafić do galerii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 apetyczny, apetyczny... bardzo ładny brudzing... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 28 Września 2008 Autor Share Napisano 28 Września 2008 niezbyt często zaglądam ostatnio - co nie znaczy, że nic nie robię. kolejny T-34, tym razem model 43 z tłoczoną wieżą w malowaniu standardowym (2. SS.Pz.Gren.Div.) SS Hauptscharführera Emila Seibolda, numer boczny (w przeciwieństwie do tego, co na swojej planszy barwnej sugerują np. "Militaria") 1036. model się ruszył dość mocno nawet. koncepcja nań też, co widać na załączonych obrazkach. na razie kilka roboczych zdjęć. mocno myślę, skąd by tu wyczarować kalki z cyframi... niestety białe obwódki, puste w środku - więc nie bardzo widzę rezanie szablonów za pomocą skalpela... ok. zdjęć kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 4 Maja 2010 Autor Share Napisano 4 Maja 2010 ha! po dwóch latach prawie temat doczekał się kontynuacji maszyna po lakierze błyszczącym, wstępnym washu i paru innych zabiegach, czeka na zmatowienie, pigmenty, odrobinę obić ale bez ptzrsady, no i oczywiście gąsienice. lewą burtę mam obfotografowaną dokładnie, więc robię zgodnie z dokumentacją, na prawej - hulaj dusza - więc pewnie przyczepię jeszcze jakąś linę żeby weselej było. numery jak widać dałem inne niż chciałem - bo takie miałem, a na żadnym zdjęciu archiwalnym i tak ich nie widać, więc choinka wie, jakie były ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Ładnie wygląda. Ciekawy cykl się zaczyna - trofiejne T34 w służbie wrażnij armii Troszkę szkoda, że plamy kamuflażu zostały mocno "zjedzone" washem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Jak go zmatowi to i plamy będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Bardzo ładnie wygląda tank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Uff, jak dobrze wiedzieć, że nie tylko u mnie modele lażakują na warsztacie latami Fajna banda teciaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi