Skocz do zawartości

Projekt Mława 1939 w skali 1:72. Czyli FtF'y ale nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Tym razem szykuje się większy projekt, w założeniu robiony z przerwami. Czyli odtworzenie słynnej tu i ówdzie dioramy Mirage Hobby "Mława 1939", z tą różnicą, że w skali 1:72. Na pierwszy ogień idzie Ftf'owy TKS.

Zatem zapraszam! ;)

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano

No to taki trochę ciąg dalszy. Czyli jak można przygotować schron żelbetonowy. W skali 1:72. Potraktujcie to jako ciekawostkę.

Zapraszam.

Napisano

I kolejna część projektu, tym razem figurki. Tak jak w poprzednich przypadkach, nie są jeszcze ostatecznie skończone, po nakręceniu filmu trochę wzmocniłem wash. Na końcu dojdą jeszcze pewnie pigmenty.

Zapraszam.

• 11 months later...
Napisano

Po dłuższej przerwie, jedziemy dalej. Tym razem możemy zobaczyć, jak wyszły wydruki 3D schronu bojowego.

Zapraszam! ?

Napisano

Fajny odcinek. Powodzenia z ambitnym projektem. Będę śledził na YT.

• Like 1
Napisano

Tak sobie troche poogladalem, no przyznam,  ze calkiem dobre,  mozna sie czegos nauczyc,  dzieki bardzo, bede tu teraz czesciej zagladal. 

• 4 months later...
Napisano (edytowane)

Co z Twoim, jakże ciekawym projektem? Mam nadzieję, że lada dzień zasypiesz nas zdjęciami z postępu prac nad poszczególnymi elementami, a może i gotową dioramą? Pozdrawiam!

Edytowane przez Salieri
  • Haha 1
  • 8 months later...
Napisano

No tak. Trochę to trwało, ale zacząłem robić podstawę do dioramy. Oto i ona, na razie sam styrodur, ale w sumie to nie do końca. ?

Zapraszam! ?

Napisano

Wrażenie super. Kolorystyka terenu w kontraście ze schronem (albo na odwrót) -  bezbłędne.

• Like 1
Napisano
W dniu 5.09.2020 o 23:32, mikemc napisał:

Zamiast green stuffu do takich prac lepiej użyć masy samoutwardzalnej DAS.

Tak, ale akurat nic innego nie miałem. Zresztą też o tym mówiłem - że takie masy są lepsze. ?

W dniu 5.09.2020 o 23:32, mikemc napisał:

Pytanko dlaczego odlewałeś kopie schronu skoro na dioramie bedzie tylko jeden?

Żeby pokazać "proces technologiczny" - jak można zrobić coś od początku, od projektu, przez wydruk i odlew. ?

A o tych schronach od Brainstorm Troopers wiem. Zobaczę, czy skorzystam. ?

Tymczasem ciąg dalszy. ?

Zapraszam! ?

• Like 3
Napisano

dioramka wyszła bardzo zgrabnie i realiztyczne

• Like 1
Napisano

Cześć. Przede wszystkim gratuluję ukończenia projektu. Postęp w stosunku do pierwowzoru jest ogromny.  Praca bardzo mi się podoba, jest plastyczna a schron prezentuje się znakomicie. Bardzo fajnie wygląda też działko. Z uwag - krater z tyłu schronu mógłby mieć łagodniejsze boki, czy może inaczej - bardziej "zlewać się" z terenem - obecnie chyba zbyt mocno od niego odstaje. Nie wiem czy roślinność przed szczeliną obserwacyjną nie zawęża pola ostrzału. Mam też wrażenie pewnego przeskalowania krzaczków na i wokół schronu; są jakby zbyt masywne w stosunku do całej konstrukcji. Może warto wybrać z nich mniejsze gałązki i poumieszczać na makiecie? Mimo tych uwag wrażenia są bardzo dobre i mam nadzieję, że pokażesz niedługo kolejne projekty. 

Napisano

Bardzo fajnie to wyszło  :super:

nawet szkoda że nie dałeś większej podstawki bo teraz z tym gąsiennicowym karaluchem jest dość "gęsto" .

jedną rzecz bym obowiązkowo poprawił ---->  stanowisko Boforsa stanowczo za głębokie (bardziej pasuje pod jakiś moździeż czy rkm). Przy takim okopaniu nie ma jak prowadzić ostrzału kilku celów i korygować ognia obracając armatę na boki (o ile pamiętam miała swobodę obrotu za pomocą korby na boki o ok 20 stopni)