jpl Napisano 12 Maja 2018 Share Napisano 12 Maja 2018 Witam wszystkich. Tym razem szykuje się większy projekt, w założeniu robiony z przerwami. Czyli odtworzenie słynnej tu i ówdzie dioramy Mirage Hobby "Mława 1939", z tą różnicą, że w skali 1:72. Na pierwszy ogień idzie Ftf'owy TKS. Zatem zapraszam! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 19 Maja 2018 Autor Share Napisano 19 Maja 2018 OK, zatem kolejne element(y). Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Maja 2018 Super Moderator Share Napisano 19 Maja 2018 Witam. Warto nawiercić lufy, armaty będą się lepiej prezentowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2018 Faktycznie, dobrze by było. Postaram się to zrobić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 6 Lipca 2018 Autor Share Napisano 6 Lipca 2018 No to taki trochę ciąg dalszy. Czyli jak można przygotować schron żelbetonowy. W skali 1:72. Potraktujcie to jako ciekawostkę. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 14 Lipca 2018 Autor Share Napisano 14 Lipca 2018 I kolejna część projektu, tym razem figurki. Tak jak w poprzednich przypadkach, nie są jeszcze ostatecznie skończone, po nakręceniu filmu trochę wzmocniłem wash. Na końcu dojdą jeszcze pewnie pigmenty. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 28 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2019 Po dłuższej przerwie, jedziemy dalej. Tym razem możemy zobaczyć, jak wyszły wydruki 3D schronu bojowego. Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 5 Lipca 2019 Autor Share Napisano 5 Lipca 2019 Teraz odlewanie. Zapraszam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 5 Lipca 2019 Share Napisano 5 Lipca 2019 Fajny odcinek. Powodzenia z ambitnym projektem. Będę śledził na YT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 12 Lipca 2019 Autor Share Napisano 12 Lipca 2019 Dzięki. A tym razem kolejny odcinek, czyli doprowadzanie schronu do stanu prawie ostatecznego. Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Tak sobie troche poogladalem, no przyznam, ze calkiem dobre, mozna sie czegos nauczyc, dzieki bardzo, bede tu teraz czesciej zagladal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri Napisano 5 Grudnia 2019 Share Napisano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Co z Twoim, jakże ciekawym projektem? Mam nadzieję, że lada dzień zasypiesz nas zdjęciami z postępu prac nad poszczególnymi elementami, a może i gotową dioramą? Pozdrawiam! Edytowane 5 Grudnia 2019 przez Salieri 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 28 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2020 No tak. Trochę to trwało, ale zacząłem robić podstawę do dioramy. Oto i ona, na razie sam styrodur, ale w sumie to nie do końca. Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 Tym razem nieco więcej. Zapraszam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 Wrażenie super. Kolorystyka terenu w kontraście ze schronem (albo na odwrót) - bezbłędne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 5 Września 2020 Share Napisano 5 Września 2020 Zamiast green stuffu do takich prac lepiej użyć masy samoutwardzalnej DAS. Będzie taniej. Pytanko dlaczego odlewałeś kopie schronu skoro na dioramie bedzie tylko jeden? Nie wiem czy wiesz ale w Martoli takie coś sie pojawiło. https://www.martola.com.pl/producenci/pl603/BRAINSTORM_TROOPERS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 11 Września 2020 Autor Share Napisano 11 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 23:32, mikemc napisał: Zamiast green stuffu do takich prac lepiej użyć masy samoutwardzalnej DAS. Tak, ale akurat nic innego nie miałem. Zresztą też o tym mówiłem - że takie masy są lepsze. W dniu 5.09.2020 o 23:32, mikemc napisał: Pytanko dlaczego odlewałeś kopie schronu skoro na dioramie bedzie tylko jeden? Żeby pokazać "proces technologiczny" - jak można zrobić coś od początku, od projektu, przez wydruk i odlew. A o tych schronach od Brainstorm Troopers wiem. Zobaczę, czy skorzystam. Tymczasem ciąg dalszy. Zapraszam! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 dioramka wyszła bardzo zgrabnie i realiztyczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 Fajnie wyszło, jest klimat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 18 Września 2020 Autor Share Napisano 18 Września 2020 Dzięki! No i oto jest wielki finał! Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Września 2020 Share Napisano 18 Września 2020 Cześć. Przede wszystkim gratuluję ukończenia projektu. Postęp w stosunku do pierwowzoru jest ogromny. Praca bardzo mi się podoba, jest plastyczna a schron prezentuje się znakomicie. Bardzo fajnie wygląda też działko. Z uwag - krater z tyłu schronu mógłby mieć łagodniejsze boki, czy może inaczej - bardziej "zlewać się" z terenem - obecnie chyba zbyt mocno od niego odstaje. Nie wiem czy roślinność przed szczeliną obserwacyjną nie zawęża pola ostrzału. Mam też wrażenie pewnego przeskalowania krzaczków na i wokół schronu; są jakby zbyt masywne w stosunku do całej konstrukcji. Może warto wybrać z nich mniejsze gałązki i poumieszczać na makiecie? Mimo tych uwag wrażenia są bardzo dobre i mam nadzieję, że pokażesz niedługo kolejne projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Września 2020 Share Napisano 18 Września 2020 Bardzo fajnie to wyszło nawet szkoda że nie dałeś większej podstawki bo teraz z tym gąsiennicowym karaluchem jest dość "gęsto" . jedną rzecz bym obowiązkowo poprawił ----> stanowisko Boforsa stanowczo za głębokie (bardziej pasuje pod jakiś moździeż czy rkm). Przy takim okopaniu nie ma jak prowadzić ostrzału kilku celów i korygować ognia obracając armatę na boki (o ile pamiętam miała swobodę obrotu za pomocą korby na boki o ok 20 stopni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi