Jump to content

Bf 109F-2 Zvezda 1:48

ksc
 Share

Recommended Posts

Model ukończyłem już jakiś czas temu, jednak dopiero niedawno otrzymałem gablotę z plexi co pozwoliło mi na zrobienie podstawki. Podsumowując mogę stwierdzić, że praca nad nim była dość przyjemna i z chęcią podejmę się jeszcze raz budowy tego modelu, ale w malowaniu kamuflażowym.

5kcUvOY.jpg

sIesNss.jpg

zq082Qv.jpg

nmqGJzT.jpg

PcOFG7C.jpg

"Praca nad nim była przyjemna" - kurcze, czyli Zvezda nie taka zła jest... Jak szukałem dla siebie 109 to doczytałem, że Zvezda taka sobie i lepiej co innego. W końcu stanęło na Tamiyi (109E)...

A model cymesik :-)

Dziękuję za miłe słowa.

Ładny

Kalki zestawowe ? Jeżeli tak to jak się kładły, bo one jakby grube są.

Zestawowe poszły "do kosza". Druk był bardzo rozmyty i nieprecyzyjny. Do tego modelu dokupiłem maski montexu, które miały teź arkusik kalkomanii z godłami. Ostatecznie samych masek nie użyłem, bo obawiałem się grubych krawędzi na przejściach kolorów. Krzyże i swastyki to pancerne kalkomanie techmodu.

"Praca nad nim była przyjemna" - kurcze, czyli Zvezda nie taka zła jest... Jak szukałem dla siebie 109 to doczytałem, że Zvezda taka sobie i lepiej co innego. W końcu stanęło na Tamiyi (109E)...

A model cymesik :-)

Co do wersji F nie mam porównania do modelu eduarda, który jest dość nowy, ale w odniesieniu do chwalonego wypustu ICM zestaw zvezdy jest o kilka klas wyżej. Ma kilka błędów, np. schodek za kabiną pilota, i nie ma nitów. Co do nitów uznałem że nie ma sensu ich odtwarzać, gdyż w oryginale były one szpachlowane.

Teraz pewnie kupiłbym Bf 109G-6 Tamiyi i przerobił na wersję F wykorzystując nadmiarowe części z zestawu zvezdy. Co do wersji E to niestety nadal nie ma perfekcyjnego modelu - Tamiya jest już trochę starawa - to model z lat 90. ubiegłego stulecia, a mocno zdetalowany eduard ma nieprawidłową długość kadłuba.