Bartas89 Napisano 17 Września 2018 Autor Share Napisano 17 Września 2018 Od tego szlifowania dzisiaj to aż mi się w głowie kręciło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 18 Września 2018 Autor Share Napisano 18 Września 2018 Dzisiaj dokończyłem to nieszczęsne szlifowanie. Zwaloryzowałem też rury wydechowe poprzez nawiercenie w nich otworów, wiertarką ręczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Września 2018 Share Napisano 19 Września 2018 Te otwory mogłyby być znacznie większe. Blacha rurwydechowych nie była gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Września 2018 Autor Share Napisano 21 Września 2018 Te otwory mogłyby być znacznie większe. Blacha rurwydechowych nie była gruba. Jakbym zastosował wiertło o rozmiar większy to bym zniszczył te rury bo by zostały rozerwane niczym cztery litery po grochówce xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Września 2018 Share Napisano 21 Września 2018 1/48 daje duuużo miejsca. Możesz użyć ostrza skalpela, jeśli masz takie o bardzo szpiczastej końcówce i wybrać materiał. Możesz tym cienkim wiertłem powiększyć otwory operując pod różnymi kątami do wylotu rury wydechowej. Kombinuj, rozwiązaniem jest otwór przypominający wydech, a nie dziurkę do klucza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 21 Września 2018 Share Napisano 21 Września 2018 Bartas89, jak grube są te wydechy? Zobacz, to są lufy, które były kawałkami plastiku grubości 0.9mm. Robisz pilnikiem płaskie, równe czoło, potem jakąś igłą, czy wiertłem np 0,2 zaznaczasz środek. Lupa pomaga. Potem już z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 21 Września 2018 Share Napisano 21 Września 2018 wiertełka od tamki i delikatna praca ręczną wiertarką i da się bez problemu wywiercić większe otwory, nic się nie poszarpie ze swojej strony - w nożyku AK-5 jest możliwość zamontowania dołączonej do zestawu igły - fajne bo się nie gubi :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 24 Września 2018 Autor Share Napisano 24 Września 2018 Dawno nic nie wrzucałem, a pracę posunęły się dalej. Już jestem na etapie malowania. Na początek mój pierwszy w życiu pre shading: Oczywiście wcześniej cały model psiknięty podkładem Mr.Painta: Potem przyszedł czas na kolor właściwy czyli "Sky": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Września 2018 Autor Share Napisano 25 Września 2018 Orientujecie się ile czasu potrzeba do całkowitego wyschnięcia lakieru Mig Ammo Luckey Gloss? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Zostaw przez noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Nie widać fotek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Września 2018 Autor Share Napisano 25 Września 2018 Nie widać fotek . Dziwne, bo ja widzę. Nie widać wszystkich, czy tylko z ostatniego postu ze zdjęciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Ja widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 U mnie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Września 2018 Autor Share Napisano 25 Września 2018 Nie widać fotek . Widocznie coś tylko u Ciebie jest nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Nie widać fotek . Dziwne, bo ja widzę. Nie widać wszystkich, czy tylko z ostatniego postu ze zdjęciami? Żadnych Twoich nie widzę . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Ja na Firefox'ie widzę wszystkie fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Września 2018 Autor Share Napisano 25 Września 2018 Dzisiaj zacząłem malować kolorem bazowym, czyli XF-52 Później nastąpiło małe cieniowanie: Ale uznałem, że jednak przegiąłem i postanowiłem stonować kolor czarny, znów kolorem bazowym z takim rezultatem: Na sam koniec psiknięte lakierem błyszczącym. Pierwszy raz nakładałem lakier, i nie wiem czy za mało go nałożyłem, czy o co chodzi, ale w ogóle nie widać, aby był błyszczący. Może to się zmieni kiedy wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 A czemu juz teraz lakier? A drugi kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Września 2018 Autor Share Napisano 26 Września 2018 A czemu juz teraz lakier? A drugi kolor? Z tego względu, że jak będę robił camo przy użyciu blue tacka, to żeby mi pierwsza warstwa nie odeszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 A czemu juz teraz lakier? A drugi kolor? Z tego względu, że jak będę robił camo przy użyciu blue tacka, to żeby mi pierwsza warstwa nie odeszła Jak dałeś podkład nie ma szans żeby odeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Z tego względu, że jak będę robił camo przy użyciu blue tacka, to żeby mi pierwsza warstwa nie odeszła Bardzo interesująca teoria Jak model masz źle odtłuszczony to bluetac (czy też taśma) zerwie Ci farbę aż do gołego plastiku. Lakier nic tu nie pomoże. Wszystko zależy od tego czy farba "trzyma" się mocniej taśmy/ blue taca czy podkładu/plastiku. Ale oczywiście próbować można Jak dałeś podkład nie ma szans żeby odeszło Niestety różnie bywa. Valeyo powinno wytrzymać ale ONE Shot już nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Widziałem że kolega maluje TAMKĄ, u mnie przy Surfacerze + tmka/gunze jeszcze nigdy nie odeszła farba z taśmą bądź patafixem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Widziałem że kolega maluje TAMKĄ, u mnie przy Surfacerze + tmka/gunze jeszcze nigdy nie odeszła farba z taśmą bądź patafixem Jeżeli to pytanie / sugestia do mnie to już odpowiadam W chwilach lenistwa zdarzało mi się nie odtłuszczać modelu przed malowaniem i kładłem na to podkład Valeyo (ciemny szary) i wszystko się kupy trzymało. Naprawdę musiała być "wtopa" żeby się coś oderwało. Przy One Shot już tak nie było. Jest chyba słabszy. Oczywiście zaraz zostanę zakrzyknięty że " model się odłuszcza i tyle" Zgadzam się ale czasami coś pójdzie nie tak i coś zostanie i wtedy może dojść do małej katastrofy. NIGDY mi się nie oderwała druga warstwa farby od pierwszej warstwy. ZAWSZE rwało do gołego plastiku tak więc nie rozumiem co ma dać ten lakier. Może teoretycznie poprzez gładszą powierzchnię wystąpi mniejsze związanie Blue taca z lakierem i będzie łatwiej odkleić ale to raczej wątpliwa nadzieja. Jak się farba słabo trzyma plastiku to żadne "czary-mary" nie pomogą. dodatkowo można powierzchnię zmatowić - wtedy to już powinno trzymać na amen. A co farb. Jak się maluje "błotem" to może być faktycznie różnie. Tamka i Gunze to podstawa. Ostatnio zacząłem używać Gunze "C". Poza tym że śmierdzi to po prostu inna jazda. Jest moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 A nie, to autor maluje Tamką Sorry za "wcinkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi