Stojkovic Napisano 19 Października 2018 Share Napisano 19 Października 2018 Staram się tutaj na forum nie mądrzyć, bo u mnie z modelami wychodzi sinusoida ostatnio, ale wypowiem swoje zdanie w tym wątku przytaczając własne doświadczenie. Ja mam w zwyczaju modulować po swojemu każdą bryłę, szkoda przy takim modelu tego nie zrobić, ale to kwestia gustu. W moim odczuciu i ocenie sytuacji masz dwie opcje: OPCJA 1 - miękkie przejścia Chcesz wykonać kamo widoczne ale o nieostrych przejściach, czyli tak jak ja na moim Sd-ku w zeszłym roku (pomijam wielkośc i rozmieszczenie plam czy wężyków) Przykłady na moim modelu efektu: Bardzo rozcieńczona farba 12 rozpuszczalnik do 1 farba i wykonanie linii. Mnie wyszło tak po 4 - 5 pociągnięciach na linię. OPCJA 2: Robisz szerokie pasy kamuflażu o twardych przejściach i wówczas stosujesz maskowanie i modulację na każdy kolor wliczając bazowy. Tak to widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 19 Października 2018 Autor Share Napisano 19 Października 2018 Jutro to zmyje, ostatni raz i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 24 Października 2018 Autor Share Napisano 24 Października 2018 Model łącznie był zmywany z 7 może 8 razy. Już mnie męczy i wpedza w rozpacz. Nie liczę nawet ile razy urwalem skrajniki czy lampę notek. Ostatecznie będzie w samym żółtym kolorze. Miał być półotwarty, musi być zamknięty. Teraz pracuję przy nim olejami. Jutro wrzucę jakieś fotki. Jakoś nie umiem się dogadać z nowym autografem, o ile na kartce wszystko wychodziło jak chciałem, kreski cieniutkie idealnie to na wozie już inna bajka. Dodatkowo będę chciał to urozmaicić naturalnym maskowaniem w postaci aspragusa. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Października 2018 Share Napisano 25 Października 2018 Słuchaj, nie namawiam do złego ale może chwilę od niego odpocznij? Zacznij kolejny model, chwila oddechu i wróć do malowania za jakiś czas. Model wdzięczny, warto go zrobić dobrze (a wiemy, że potrafisz!) a nie na siłę, hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 25 Października 2018 Autor Share Napisano 25 Października 2018 Będzie w takim klimacie. Cały czas pracuje przy nim olejami białym, buffem, pomarańczowym i umbrą paloną. Niedoskonałości łączenia osłony silnika zakryje gałązkami aspragusa przytwierdzonymi do poprzeciaganego drucika. Kilka fotek na szybko. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Października 2018 Share Napisano 25 Października 2018 Może coś Ci to pomoże, ale ja zaczynałem od rozjaśnienia, a w zasadzie modulacji budy i potem jednym kolorem robiłem paski, wcale nie perfekcyjne. Dasz radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 25 Października 2018 Autor Share Napisano 25 Października 2018 Uważam że to kwestia wyczucia nowego aerografu, przesiadłem się z starego chińczyka na infinity. W tym modelu już nie będę robił pasków. Nie chce go zmywać kolejny raz bo za chwilę się rozleci cały i dopiero będzie dramat bo kupiłem go po starej cenie. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Października 2018 Share Napisano 25 Października 2018 Głowa do góry! Potrenuj na wraku jakimś lub zamiast wężyków rób plamy kamuflażowe. Też maluję infiinity i to rzeczywiście kwestia wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 25 Października 2018 Autor Share Napisano 25 Października 2018 W tym przypadku dam sobie spokój. Cały żółty pojazd z dodatkami w postaci kamuflażu z roślinności też będzie ciekawy, będzie idealnie pasować na pojazd z końca wojny i będzie ładnie kontrastować z otoczeniem w postaci blotnistej drogi z krzakami. Z kamuflazem będę się znęcać nad stugiem, gdzie też będę chciał zrobić jakieś ciekawe malowanie. Może tym razem psikadło będzie mnie lepiej słuchać. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 29 Października 2018 Autor Share Napisano 29 Października 2018 Tymczasem działko w trakcie łosza. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Października 2018 Share Napisano 29 Października 2018 Całkiem niezle wygląda. dobrze poszło Ci z fototrawioną osłona z siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 29 Października 2018 Autor Share Napisano 29 Października 2018 Wogole w modelarstwie etap składania jest dla mnie najprzyjemniejszy. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Października 2018 Share Napisano 30 Października 2018 U mnie jest na odwrót, wolę zdecydowanie malować i brudzić. Nie odpuszczaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 31 Października 2018 Autor Share Napisano 31 Października 2018 postanowiłem spróbować zmalować pojazd jeszcze raz. narazie sama baza. jakieś opinie ? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Października 2018 Share Napisano 31 Października 2018 Lepiej, ale bez rewelacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 31 Października 2018 Autor Share Napisano 31 Października 2018 Fotki kiepskie, model juz dostał filtr i wszystko wygląda lepiej. Jutro cykne lepsze fotki. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 31 Października 2018 Autor Share Napisano 31 Października 2018 jutro wrzuce lepsze fotki jak podmaluje nity i klamki. w tym przypadku juz tak zostanie. Nastepny bedzie KT z gasienicami transportowymi i tam juz mi pojdzie lepiej. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 31 Października 2018 Autor Share Napisano 31 Października 2018 jutro dam fotki z detalami i po filtrach 8 jeszcze przemyślę bo nie wiem czy jest sens zmywać model 10( tak 10 ) raz. Dzis malowalem vallejo air i jak zle mi się nimi malowało na starym aerografie tak infinity super. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 31 Października 2018 Share Napisano 31 Października 2018 Vallejo się nie nadają do takich prac, bez względu jaka to seria. Spróbuj Tamką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 2 Listopada 2018 Autor Share Napisano 2 Listopada 2018 wersja ostateczna Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 2 Listopada 2018 Share Napisano 2 Listopada 2018 Nie chce robic Tobie przykrosci, to nie jest zlosliwosc z mojej strony, tylko naprawde dobra rada, patrze jak Tobie wychodzi to malowanie i chyba bedzie najlepiej jak ten aerograf infinity sobie narazie ukryjesz w szafie (szkoda go na tym etapie) i popracujesz ze zwyklymi chinczykami, przyznaje, robisz postepy, ale to nadal daleka droga do tego co nak naprawde chcesz osiagnac. Infinity jest bardzo dobrym aerografem, ale potrafi byc czasami bardziej upierdliwy od zwyklej pseudoiwaty, przynajmniej mi sie tak wydaje. Jaka masz tam dysze, 0.15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Listopada 2018 Share Napisano 2 Listopada 2018 Uważam, że jest na tyle ok, by ruszyć dalej z pracami nad modelem. Dużo lepiej niż przy dwóch ostatnich próbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 2 Listopada 2018 Autor Share Napisano 2 Listopada 2018 wczesniej malowalem chinczykiem i mimo ze byl czysty to i tak mi nie leżał, farba byla rozrzedzona podobnie jak tutaj czyli mocno rozvienczona a i tak pluł i postanowilem sobie dprawic cos nowego. Uwazam ze to kwestia wprawy, nastepne malunki beda coraz lepsze. Nie mam zamiaru go chowac tylko pracowac nim jak najwiecej zeby lepiej opanowac technicznie malunki. Jutro bede kladl kalki. Maluje dysza 0,2. Ciensze linie tez sa w moim zasiegu tylko nie tym razem. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Listopada 2018 Share Napisano 2 Listopada 2018 Nie chce robic Tobie przykrosci, to nie jest zlosliwosc z mojej strony, tylko naprawde dobra rada, patrze jak Tobie wychodzi to malowanie i chyba bedzie najlepiej jak ten aerograf infinity sobie narazie ukryjesz w szafie (szkoda go na tym etapie) i popracujesz ze zwyklymi chinczykami, przyznaje, robisz postepy, ale to nadal daleka droga do tego co nak naprawde chcesz osiagnac. Infinity jest bardzo dobrym aerografem, ale potrafi byc czasami bardziej upierdliwy od zwyklej pseudoiwaty, przynajmniej mi sie tak wydaje. Jaka masz tam dysze, 0.15? To Ci się chyba źle wydaje! Szkoda to się męczyć tanim sprzętem bez jakiejkolwiek powtarzalności działania jak ma się „w szafie” sprzęt o powtarzalnej jakości działania na wysokim poziomie. Ta karkołomna propozycja przypomina mi rekomendowanie jedzenia zupy widelcem żeby smak dłużej kontemplować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Listopada 2018 Share Napisano 2 Listopada 2018 Dlatego też uważam, że sprzęt sprzętem, ale liczy się ręka modelarza, doświadczenie etc. Działaj przy modelu dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi