Przemek Przybulewski Napisano 9 Października 2018 Share Napisano 9 Października 2018 Zmęczyłem jakoś Korsarza i szukając czegoś niewymagającego i relaksującego padło na tytułowego Nocnego Jastrzbia. Tym bardziej, że wielkie pudło zajmujące ogromną ilość miejsca na regale. Model prosty, kadłub praktycznie gotowy, do tego tylko siniki, kokpit, wnęki podwozia, luk bombowy, stateczniki i kilka innych drobiazgów. Do modelu dawno temu dokupiłem koła Eduard Brassin i to wszystko. Zastanawiałem sie nad jakimiś blaszkami ale dałem sobie spokój - w końcu model relaksacyjny. Ot i silniki: I na sucho: Teraz pytanie do znawców. Mam Edka GBU-24 (na których jest nawet napis dedykowane do F-117 Trumpka) ale czy Nighthawk faktycznie przenosił GBU-24. Na pewno GBU-10, GBU-12 i GBU-27. Ktoś coś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Października 2018 Share Napisano 9 Października 2018 witam budowałem 117 przed laty z Italeri ( w 1:32) Duzo pracy, ale efekt OK - wszystkie panele wycięte i z siatkami to było wtedy ,gdy Edek pil jeszcze piwo w Moscie i szukal natchnienia na dobry interes :-) Co do Twojego pytania - 117 przenosil wszystko we wnętrzu - jeśli otworzysz komory to straci trochę z sylwetki ale oczywiście wybor należy do Ciebie Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim Napisano 9 Października 2018 Share Napisano 9 Października 2018 Do F-117 nie mieściła się GBU-24, dlatego też zmodyfikowali ją i powstała GBU-27 (specjalnie zaprojektowana dla NightHawka - mniejsze płetwy) Tutaj ciekawy artykuł: https://aoav.org.uk/2016/the-mark-80-series-and-paveway-attachments/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 9 Października 2018 Autor Share Napisano 9 Października 2018 witambudowałem 117 przed laty z Italeri ( w 1:32) Duzo pracy, ale efekt OK - wszystkie panele wycięte i z siatkami to było wtedy ,gdy Edek pil jeszcze piwo w Moscie i szukal natchnienia na dobry interes :-) Co do Twojego pytania - 117 przenosil wszystko we wnętrzu - jeśli otworzysz komory to straci trochę z sylwetki ale oczywiście wybor należy do Ciebie Pozdrawiam Bravo112 No na pewno była kupa roboty, dlatego ja idę na skróty i nie dodaję prawie nic do modelu - ma być szybko łatwo i przyjemnie. Do F-117 nie mieściła się GBU-24, dlatego też zmodyfikowali ją i powstała GBU-27 (specjalnie zaprojektowana dla NightHawka - mniejsze płetwy)Tutaj ciekawy artykuł:https://aoav.org.uk/2016/the-mark-80-series-and-paveway-attachments/ No właśnie dlatego pytam, bo tak mi się wydawało, że GBU-24 jest za duża. Trudno, wsadzę GBU-10 zestawową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Października 2018 Share Napisano 9 Października 2018 Skoro komora uzbrojenia ma być otwarta, to może zrób go w locie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 11 Października 2018 Autor Share Napisano 11 Października 2018 Skoro komora uzbrojenia ma być otwarta, to może zrób go w locie?Nic nigdy nie budowałem w locie, zawsze jakoś stojące na ziemi bardzeij do mnie przemawiały. Dziękuję jednak za sugestię, może następny (Mirage IIIC) albo jeszcze nastepny tak zrobię ;-) W międzyczasie złożyłem i pomaziałem kokpit: Wkleiłem siniki, wnęki podwozia i komorę uzbrojenia, no i skleiłem obie połówki kadłuba. Na to szpachla i mozolne szlifowanie: A później poprawki i tak w kółko: Później dojdzie doklejenie stateczników, siatek na wloty powietrza i drobnych elementów jak anteny i malowanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Października 2018 Share Napisano 11 Października 2018 Bardzo szczegółowy ten kokpit i ładnie wyszedł. Niczego tam nie dodawałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 11 Października 2018 Autor Share Napisano 11 Października 2018 Nie, nic nie dodawałem od siebie. Ot taki był to go pomaziałem lekko i tyle. Też byłem lekko zdziwiony jakością, dlatego zrezygnowałem z kupna blaszek Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 11 Października 2018 Share Napisano 11 Października 2018 A komory podwozia i uzbrojenia to o ile pamietam powinny byc biale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 11 Października 2018 Autor Share Napisano 11 Października 2018 A komory podwozia i uzbrojenia to o ile pamietam powinny byc bialeI będą ale najpierw pomaluję samolot, później zamaskuję i pomaluję wszystkie wnęki na biało ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Października 2018 Autor Share Napisano 18 Października 2018 Po kilku powtórkach chyba udało się wszystko zaszpachlować, teraz dokleję stateczniki, lotki i wloty powietrza i można będzie malować: ... A w międzyczasie pomalowałem GBU, czekają na washa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Października 2018 Share Napisano 18 Października 2018 No te bomby to takie trochę dziwnie wyglądające. To cieniowanie to lepiej zrobić olejami i zasymulować zabrudzenia, a nie takie rozjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Października 2018 Autor Share Napisano 18 Października 2018 Po washu i macie, dojdą jeszcze oleje, na razie to połowa drogi ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 23 Października 2018 Autor Share Napisano 23 Października 2018 Jest to podkreślając bardzo eksperymentalne cieniowanie. Później dojdzie jeszcze cieniowanie czarnym i szarymi i na końcu malowanie prawie czarnym: ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 podoba mi się robota. Lubię ten samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wabina Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 Może być ciekawie.Od niedawna leży u mnie F-117 od Tamki w 48 i z tej okazji kupiłem poradnik AK GULF WAR w którym jest opis malowania tego efa, tylko tam jest troszkę inna technika rozjaśnień dlatego chętnie zobaczę co Ci wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 23 Października 2018 Autor Share Napisano 23 Października 2018 podoba mi się robota. Lubię ten samolot. Dzięki. Może być ciekawie.Od niedawna leży u mnie F-117 od Tamki w 48 i z tej okazji kupiłem poradnik AK GULF WAR w którym jest opis malowania tego efa, tylko tam jest troszkę inna technika rozjaśnień dlatego chętnie zobaczę co Ci wyjdzie.Ja niestety tego poradnika nie mam i nawet nie wiedziałem o jego istnieniu. Malowanie takie trochę na czuja, zawsze można będzie przemalować :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wabina Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 Jest to taki mały mini-poradnik który AK wydaję co jakiś czas ,nazywa się ACES HIGH ISSUE, a numer o którym piszę to nr.13.Jak go wpiszesz w wyszukiwarce to w grafice zobaczysz tego efa.Ale proszę żebyś go czasem nie naśladował tylko zrobił po swojemu,bo jak pisałem wcześniej-Może być ciekawie. Zdecydowałeś się na otwarte komory, akurat ten element to sprawa gustu więc...ale jedna z cech tego samolotu przepadła i ta nipowtarzalna sylwetka...szkoda. Robisz parę latadeł z widocznym uzbrojeniem więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Października 2018 Autor Share Napisano 24 Października 2018 Jest to taki mały mini-poradnik który AK wydaję co jakiś czas ,nazywa się ACES HIGH ISSUE, a numer o którym piszę to nr.13.Jak go wpiszesz w wyszukiwarce to w grafice zobaczysz tego efa.Ale proszę żebyś go czasem nie naśladował tylko zrobił po swojemu,bo jak pisałem wcześniej-Może być ciekawie. Zdecydowałeś się na otwarte komory, akurat ten element to sprawa gustu więc...ale jedna z cech tego samolotu przepadła i ta nipowtarzalna sylwetka...szkoda. Robisz parę latadeł z widocznym uzbrojeniem więc... Nawet nie bedę na razie tego poradnika szukał - dopiero jak pomaluję to porównam ;-)Co do otwartych komór, staram się iść na kompromis otwierania, paneli i luków ws sylwetka. Np przestałem robić otwarte "nosy" bo to strasznie zaburza sylwetkę ale nie lubię też samolotów gołych. Na razie położyłem kilka cieniutkich warstw farby ale jeszcze trochę pracy przede mną: ... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 W tym magazynie akurat bardzo fajnie autor pomalował tego F-117 i warto się wzorować: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 Są trochę przesadzone, ale jak najbardziej realistyczne. I co ważne: bardzo efektowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Października 2018 Autor Share Napisano 24 Października 2018 Hmm, nie do końca mi sie widzi to malowanie. Może faktycznie efektowne ale IMHO nie do końca realistyczne. Ja wiem że ciężko wyciągnąć bryłę F-117 ale ja chyba nie będę szedł tą drogą. Zobaczę co mi wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 Kwestia gustu, do mnie ten styl bardzo przemawia. Intensywność takich efektów to rzecz indywidualna, ale to co zrobił autor to przepięknie uplastycznienie bryły tej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 Zawsze warto zerknąć na inne gotowe modele jednak najwięcej przyjemności daje podążanie własną ścieżką. Także rozpocząłem pracę nad F-117 więc pooglądałem kilka sztuk by poszukać pomysłu i wybrać odpowiedną drogę, do moich faworytów należy ten: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Października 2018 Autor Share Napisano 30 Października 2018 (edytowane) Dodałem trochę rozjasnień: I później znowu malowałem bardzo rozcieńczoną farbą: ... ... Edytowane 30 Października 2018 przez Gość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi