Krzysiek B Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 Cześć, Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jest to mój pierwszy model pojazdu pancernego i traktuję go bardziej jako poligon doświadczalny więc z chęcią przyjmę wszelkie sugestie i porady "Nowa" Zvezda skleja się dosyć przyjemnie i bezproblemowo, jakość odlewów i ogólne spasowanie oceniam jako bardzo dobre Model sklejony "z pudła" poza lufą, którą wymieniłem na metalową firmy RB Model. Dzisiaj cały czołg pomalowałem szarym podkładem: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taki Jeden Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 No wreszcie się doczekałem. Będę miał od kogo ściągać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek B Posted October 15, 2018 Author Share Posted October 15, 2018 Nie wiem czy będzie z czego ściągać - sam się na nim uczę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted October 15, 2018 Share Posted October 15, 2018 T-34 zawsze z chęcią obejrzę, mimo że skala nie moja. Fabryka 183, wczesna kopułka dowódcy (z podwójnym włazem) - dobrze widzę? Jeżeli tak to jest sporo polskich wozów do zrobienia. Jakie malowanie będzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek B Posted October 15, 2018 Author Share Posted October 15, 2018 Takie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chorąży Posted October 16, 2018 Share Posted October 16, 2018 Bardzo ładnie i czysto zrobiony model, podoba mi się a i tematyka w kierunku moich zainteresowań Ale i wypraska na wysokim poziomie, Ruscy starają się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rack Posted October 16, 2018 Share Posted October 16, 2018 Bardzo ładnie się prezentuje . Km jest rozwiercony, lub igła - bo niezbyt to widać na zdjęciach?. Widać, Zvezda odrobiła pracę domową w stosunku do poprzedniego wypustu teciaka - chyba, że odkupili formy od Dragona . Hmm, tylko malowanie ( oznakowanie ) to mnie bardziej by podchodziło do wozów z I-szej Brygady ( pasuje wieża w modelu z zakładów nr 183, zaokrąglone błotniki, wczesna kopuła dowódcy ) . Proponowane przez Ciebie to bardziej zakłady nr 112, tam mnie się zdaje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JSJ Posted October 16, 2018 Share Posted October 16, 2018 To jest lepsze opracowanie od dragonów, jakie widziałem, więc szacun dla producenta. Wieża, zwykle pięta achillesowa, jest najlepsza wśród wież modeli T-34-85 w ogólnej formie geometrycznej. Trochę więc szkoda, że model ma być ćwiczebny, bo swoje pewnie kosztuje. Ale jeśli można sugerować pewne retusze, to w pierwszym rzędzie byłoby to zatarcie na wieży tych części podziału na przodzie, które są pod i nad rzeczywistym poziomym „szwem” (częściowo go przecinają) - one są tu tylko z powodu technologii modelowej. O malowaniu miałem okazję się wypowiedzieć, bo była już mała wymiana zdań. Teraz będzie dobrze zauważyć, że oznaczeń nie ma co łączyć z producentami, bo to kwestia jakichś ogólnych ustaleń lub/i w detalach jednostki, mającej na stanie czasem pojazdy z niejednego źródła. Pozostaje niewyjaśnione, na jakiej podstawie istniejące ilustracje i kalkomanie odtwarzają wygląd malunków na czołgu nr 3632 i czy prawidłowo zakładają takie akurat wykonanie egzemplarza. Wieża z modelu pomaga zidentyfikować pierwowzór jak dość wczesną produkcję z. 183, z lata 1944 lub przełomu lato/jesień - to podsuwa pytanie, czy naprawdę typowany #3632 był takim "przetrwalniakiem" aż do wiosny 45. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek B Posted October 21, 2018 Author Share Posted October 21, 2018 Ufff w końcu weekend i jeden dzień wolnego więc mogłem troszkę podłubać przy modelu Co do wszelkich wątpliwości związanych z oznakowaniem tego pojazdu- tak jak napisałem w wątku "zadajemy pytania..." doszedłem do wniosku, że skoro nie ma żadnych dowodów zdjęciowych jak "3632" wyglądał na prawdę to model pozostanie w takiej konfiguracji jaką zaproponowała Zvezda z kalkomaniami ToRo Model. Ogólnie model ma być budowany jako przerywnik od samolotów i czysto rekreacyjnie bez żadnej "napinki" Udało mi się wygospodarować trochę czasu i przy pomocy takiego profesjonalnego szablonu, kupionego w sklepie papierniczym za całe 2 zł, pomalowałem koła... ... i resztę drobnicy na bazowy kolor zielony C.D.N. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SHILKA Posted October 22, 2018 Share Posted October 22, 2018 zasiadam przed ekranem i obserwuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted October 22, 2018 Share Posted October 22, 2018 Pomyśl sobie ile by cię maski z Quick Wheel kosztowały. Ten przyrząd jest uniwersalny do prawie wszystkich rozmiarów kół. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xspace Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 Bardzo ładnie się zapowiada, mam ten model rozpoczęty więc będę podpatrywał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Czarnocki Posted October 26, 2018 Share Posted October 26, 2018 zasiadam przed ekranem i obserwuję Ja też będę paczał... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek B Posted October 29, 2018 Author Share Posted October 29, 2018 Kolejna wolna niedziela i kolejny mały postęp prac. Model dostał bazowy kolor zielony : C.D.N. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taki Jeden Posted October 29, 2018 Share Posted October 29, 2018 Model dostał bazowy kolor zielony : Ale jeśli można sugerować pewne retusze, to w pierwszym rzędzie byłoby to zatarcie na wieży tych części podziału na przodzie, które są pod i nad rzeczywistym poziomym „szwem” (częściowo go przecinają) - one są tu tylko z powodu technologii modelowej. A czym Waść malowałeś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip04 Posted October 29, 2018 Share Posted October 29, 2018 No w końcu mam od kogo podpatrywać. Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts