Super_Hans Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 Te miedziane też bywają jasniejsze. Mój no jest taki Ale najważniejsze to żeby go naciągnąć ile się da ale nie zerwac, potem leciutko odpuścić i przeciąć. Powinieneś otrzymać prosty odcinek bez żadnych zagięć. Drugie przydatne narzędzie to dobry cyrkiel regulacja na śrubie. Zamiast grafitu i igły zrób dwie igły. Takim czymś odmierzacz potrzebny odcinek i przycinać. Zdecydowanie odradzam jakiekolwiek manipulacje juz na modelu. Klejenie Bcg i woda. Pędzelkiem zrób mały ślad w miejscu gdzie ma być listwa. I tym samym pędzelkiem lub innym nakładaj listwę, masz też czas żeby dopasować. Nie bój się nadmiaru rozcieńczonego Bcg. On niesamowicie odparowuje i podchodzi pod listwy. Ja nie zauważyłem żeby szpecił pokład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 Z rowkami też robiłem. Ale nie szło dobrze. Miałem w cholerę drobnicy do ominięcia rylcem. Ale może u Ciebie będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) Nic nie szpeci a po warstwie laku znika. Wysublimowane jakieś metody stosujesz, ja taki drut z jednej strony łapię w kombinerki, z drugiej w zęby, i naciągam aż poczuję że się rozciąga, jak piszesz trzeba przestać zanim się zerwie.... Edytowane 24 Listopada 2018 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 Bo ty hardkorowiec jesteś! Mi dentysta zabronił ciągnąć druty buziOm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 A.. Chudy.. weź proszę wypiepSz te lufy 25mm. I wklej na gluta jakieś druciki..Nie martw się że nie będzie stożkowych zakończeń luf.. cokolwiek zrobisz będzie lepiej grało niż te armaty. Nawet w 1/350 toczone mimo że cienkie jak drucik to są za grube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 24 Listopada 2018 Autor Share Napisano 24 Listopada 2018 Yyhyyy no spoko, dzięki Choopy za pomocne rady. Jutro zerwe to co zrobiłem, bo prawdę mówiąc mi też się to nie podoba. Idąc za radą jutro pociągnę druta tak by był sztywny i prosty Lufy też ogarnę. Przyznam że z początku chciałem, ale wyszło moje lenistwo. Jednak skoro ktoś już to widzi, to nie mogę sobie pozwolić a to, by tego nie ruszyć i zostawić w takim stanie. Pozostanie jeszcze kwestia bananowego kadłuba, ale myślę że przykleję plexi 5mm, wyprofiluję na kształt dna i tak całość wtopię w wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 Nk to przynajmniej jeden warsztat tempo utrzyma. Blaszki ładnie wyglądają przy kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) Haroszyj plan, vorwarts gott mit uns Edytowane 24 Listopada 2018 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 Maładiec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 Na razie tyle, ale już bliżej końca Pozostało trochę szlifowania, pewnie trochę szpachli dojdzie, ale jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym tygodniu będzie malowanie. Musze jeszcze znaleźć jakiś drucik, by wymienić lufy mniejszej artylerii. Do dział bocznych mam lufy, które może jutro uda mi się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Ciągle ładnie. Zepsuj coś to będzie o czym pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Po tych liniach szwów na dalmierzach działowych widać, że to nie flyhawk.. ale blachy idą czysto. Osłony p. Podmuchowe fajnie wyszły. No i szkoda, że Edek nie dał bocznych ścianek na te wszystkie platformy. Te zestawowe na zbliżeniach to mają grubość kalibru artylerii głównej.. czyli na oko ze 40 cm! No ale zawsze to bezpieczniej w czasie ostrzału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 To nawet nie jest Trumpek! To fakt, dali jedynie osłony stanowisk na pokładzie, ale już na stanowiska na głównych wiezach nie dali. Wczoraj siedziałem i szlifowalem osłony tych stanowisk i jest ok. Teraz jak patrzę na to o czym piszesz Hans, to szkoda ze tego nie szlifowalem. Przy kolejnym modelu chyba dam kawałek blaszki zamiast tego plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Sympatycznie, z czego lepiłeś blastbagi? Masz jakąś blaszkę udająca ten mechanizm na lufie, który widać na plastikowym odlewie? Jeżeli nie, to wyrzeźb coś z paskóf erzacu, to dość prominentna cecha tych konkretnie japońskich dział.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 Blastbagi robiłem z taśmy teflonowej, którą sam poleciłeś i stwierdzam że jest to świetny materiał na wykonanie wielu rzeczy. Blastbagi które były z plastiku oszlifowalem z tych wypustek, które wyglądały jak żylaki na mosznie, pokryłem je klejem modelarskim i na mokro przykleiłem taśmę. Następnie za pomocą małego pędzla formowalem. Co to tego elementu o którym piszesz Gała, to muszę go wykonać. Tutaj będę musiał jeszcze rzucić okiem na fotki, bo widziałem gdzis w tym miejscu takie platformy w rlingami. Nie wiem czy takie też występowały w Fusie, ale to sprawdzę i zrobię tak by było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 29 Listopada 2018 Autor Share Napisano 29 Listopada 2018 Usuwanie żylaków trwa! Pierwsze działo wykonane, zostało jeszcze 13. Przy samej wieży muszę jeszcze wyrównać taśmę, ale to dopiero jak klei wyschnie. Co prawda gołym okiem jest ciężko zobaczyć te nierówności, ale jeśli widać na fotkach, to w miarę możliwości postaram się to usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Listopada 2018 Share Napisano 29 Listopada 2018 Reczywiście wygląda jak żylaki Za to Twoje sOM prima sort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 29 Listopada 2018 Autor Share Napisano 29 Listopada 2018 Szczerze powiem, że cholernie się bałem robić te blastbagi, ale jestem bardzo miło zaskoczony. Jak na pierwszy raz myślę że jest elegancko. Dzięki Gała za dobrą rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) Jedne z najlepszych worUff jaki widziałem! Porządna urologiczna robota! Masz jakieś etapy pośrednie udokumentowane? Edytowane 30 Listopada 2018 przez Super_Hans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 Właśnie dawaj fotorelacje jak robisz takie ładne wory. Potomni będą Ci wdzięczni po wsze czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Listopada 2018 Autor Share Napisano 30 Listopada 2018 Spoko chopy, jak tylko się zabiorę za ich robienie, to wrzucę fotki jak je wykonuje krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 No liczę na to bo też ich trochę będę miał do robienia. Super idą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Listopada 2018 Autor Share Napisano 30 Listopada 2018 Tak mniej więcej wygląda proces powstawania od samego początku. 1. ucinam lufę i nawiercam otwór pod nową 2. zeszlifowuję żylaki i nadlewki 3. wklejam lufę 4. za pomocą skalpela ścinam blastbaga, tak by był równo z lufą 5 nakładam taśmę teflonową Taśma teflonowa jest zarąbiście delikatna i dotkniecie jej palcem sprawia że zostają na niej odciski, Tak więc chyba najlepiej nakładać ja za pomocą pęsety. Do cięcia przyda się ostry skalpel. A teraz opisze sam etap krok po kroku: Ważne by kawałek taśmy teflonowej był większy niż nam potrzeba, gdyz pożniej gdy będziemy go marszczyć wszystko się skurczy, a jeśli nie, to śmiało można obciąć, pozawijać itd. Do nakładania taśmy używam kleju modelarskiego Tamki. Jest bardzo rzadki i pozostawia dużo czasu na przesuwanie taśmy. Całego blastbaga z plastiku pokrywam klejem. Nakładam wcześniej wycięty kawałek taśmy teflonowej Zawijam i codiągam Całość zwilżam klejem Tamki Jak juz wszystko jest wstępnie naciągnięte, to odcinam nadmiar. Resztę nadmiaru która została śmiało można naciągnąć, docisnąć, dokleić Za pomocą pęsety formuję taśmę przesuwając ją od strony wieży w kierunku wieży. Można też formować za pomocą małego pędzla No i tak to wygląda na końcu I tym sposobem mam już wykonane dwa działa. Zostało jeszcze 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Listopada 2018 Autor Share Napisano 30 Listopada 2018 2 minuty temu, czesiek napisał: A co to jest 12 na Twoje możliwości? NIC... Naprawdę extra!!! Hehe, wiesz to są takie małe pierdoły z którymi jest trochę roboty. Robisz 2-4 i jest ok, ale jak już masz zrobić 14 i poświęcić pół dnia, to zaczyna być to męczące i nudzące. Na szczęści efekt końcowy i zadowolenie z tego że już się skończyło i na dłuższy czas będzie z tym spokój, rekompensuje wszystko dzięki Czesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 Myślę jak by tu coś skrytykować żeby nie było tylko słychać klaskania w mroku... Ale zamiast czepialstFa może pomogę.. Nie wklejaj luf na fest tylko do ułożenia i podeschnięcia teflonu. Potem sobie je oddzielisz, w 5 minut pryśniesz 14 luf kurOm, polakierujesz i przykleisz z powrotem. Czysto i szybciej. Oszczędzisz sobie maskowania tego delikatnego teflonu a ponadto będziesz miał równiutką krawędź blastbag/lufa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi