Jump to content

Airfix 1/72 Vickers Wellington 301 dywizjon bombowy

krzy65siek
 Share

Recommended Posts

Galeria końcowa Wellingtona. Model bardzo ładny i przyjemny w sklejaniu, jednak mimo wszystko zaskakująco trudny. Miałem problem z malowaniem czarnego, malowaniem płótna, kolejnością montażu. Mam najwyraźniej za mało doświadczenia w samolotach 1/72. Miałem sporo problemów z kalkami Techmodu. Rozsypywały się od dotknięcia (musiałem kupić drugi arkusz), w dodatku maska pod numer seryjny dołączona do zestawu była za mała... Ostatecznie jestem z modelu zadowolony, pomimo błędów. Mam ochotę na kolejny samolot i pewnie będzie coś z RAFu, ale nie w płótnie i nie czarne :). Tymczasem dla odpoczynku będzie coś pancernego, w normalniejszej skali. 

Proszę o uwagi i komentarze - ciągle się uczę.

fe72064c78eb353a.jpg

49b88bf3ef95babe.jpg

b72d8331a95b3722.jpg

3baa2e47c67624f8.jpg

b25805112d8c35ae.jpg

4a0383d65361ceaa.jpg

e6955ff5f2a7f17c.jpg

af24208046bf20d2.jpg

fc9a5181adabbb2c.jpg

96d01b9a41521ce2.jpg

8606d8fdbc472bb3.jpg

3df10513a2dba04a.jpg

Pozdrawiam

Krzysiek

• Like 3

Ogólnie udany. Szkoda, że środka nie widać. Mam jednak pytanie odnośnie kamo: czy masz jakieś kwity, że górne kamo dochodziło do końca kadłuba, a nie kończyło się łukiem przed statecznikiem? Nie twierdzę, że tak nie było, ale w większości przypadków kadłub kończył się czarnym. I może zrób coś z wydechami, pierścienie przepalone, a rury "nówka sztuka".

Samolot wyglądał jak na zdjęciu, więc wydaje mi się, że kamuflaz jest ok. Z rurami wydechowymi i pierścieniami ciągle eksperymentuję. Postaram się pociągnąć odrobinę pigmentami. 

Pozdrawiam
Krzysiek

wellingtongrw.jpg