jmx62 Napisano 26 Maja 2024 Napisano 26 Maja 2024 12 godzin temu, Cypis napisał: Dla zainteresowanych , przeglądam teraz roczniki czasopisma Letectvi + Kosmonautika , do roku 2001 (od którego rocznika jeszcze nie wiem , bo przeglądam od najnowszych) była prezentowana seria o szybowcach (mały artykuł na max.2-3 stronki z opisem , 1-2 zdjęciami i planikiem szybowca. W czeskim Modelar też czasami pokazywały się takie 1-2 stronicowe minimonografie samolotów sportowych i szybowcowe właśnie. Niestety nie pamietam dat ale to było w latach 70/80tych. Cytuj
Wojtek59 Napisano 26 Maja 2024 Napisano 26 Maja 2024 7 godzin temu, DobreMzimu napisał: Witaj Wojtek, Na zdjęciach i na rysunku jest Lis. Gil miał inne skrzydła. Z resztą w tekście pojawia się nazwa SZD 25 Lis Ależ wiem doskonale. Artykuł pokazał się w L+K w tym czasie, gdy na rynku pojawił się model SZD-16 Gil z sugestią, że się świetnie nadaje do przeróbki na SZD-25 Lis. Co zresztą zrobiłem. Cytuj
barszczo Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 A ja dzisiaj przypominam pierwszy polski całkowicie metalowy szybowiec PZL M-3 Pliszka. Zdjęcia pochodzą z Wystawy Lotniczej we Wrocławiu która odbyła się we wrześniu 1959 roku: 5 1 Cytuj
Wojtek59 Napisano 11 Czerwca 2024 Napisano 11 Czerwca 2024 To jeszcze kolorowe zdjęcia z prób statycznych (zdjęcia nie moje - znalezione w sieci) i to i to 1 Cytuj
HKK Napisano 16 Czerwca 2024 Napisano 16 Czerwca 2024 Foka sie robi... A traktorek na nią już czeka: 6 Cytuj
Vieh_san Napisano 17 Czerwca 2024 Napisano 17 Czerwca 2024 Coś tam sobie kombinuję, ale dopiero zacząłem. Nie macie koledzy może przekrojów kadłuba? Bo z 3 rzutów, to ciężko to zrobić, tylko właściwie kontur, a resztę ze zdjęć. Oczywiście praca to Puchatek wspomniany kilka stron wcześniej ;D 1 Cytuj
Artek82 Napisano 18 Czerwca 2024 Napisano 18 Czerwca 2024 10 godzin temu, Vieh_san napisał: Nie macie koledzy może przekrojów kadłuba? Wieśku na szybko tylko to co poniżej: PZL KR-03 Puchatek - PiotrP tam jest takie coś Jak by coś się znalazło więcej to sie podrzuci 1 Cytuj
Vieh_san Napisano 18 Czerwca 2024 Napisano 18 Czerwca 2024 16 minut temu, Artek82 napisał: Wieśku na szybko tylko to co poniżej: PZL KR-03 Puchatek - PiotrP tam jest takie coś Jak by coś się znalazło więcej to sie podrzuci Dzięki, no widziałem to i mam w materiałach od biedy widać w miarę, ale idealne by były przekroje poprzeczne żeby to zorientować na modelu i przerysować. Cytuj
Wojtek59 Napisano 18 Czerwca 2024 Napisano 18 Czerwca 2024 Jak pisałem na stronie 20, przekrojów poprzecznych/ wręg nigdy nie opublikowano. IMHO, najlepszym przybliżeniem, z aerodynamicznego i inżynierskiego punktu widzenia, będą elipsy (od biedy - owale) o osiach widocznych na rzucie z boku i z góry, w miejscu wstawienia wręg. Ponieważ szybowiec jest blaszany, to można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że kształty segmentów kadłuba pomiędzy wręgami/ żebrami były rozwijalne, bo wycinane z płaskiej blachy. Wyoblanie może zastosowano w okolicach noska kadłuba. Cytuj
Wojtek59 Napisano 18 Czerwca 2024 Napisano 18 Czerwca 2024 Wbrew pozorom, to szybowiec X-38 - wbrew pozorom to szybuje. 2 Cytuj
Vieh_san Napisano 18 Czerwca 2024 Napisano 18 Czerwca 2024 Jakieś wstępne kształty mam, oczywiście to jest bardzo wczesny etap i robię to od ogółu do szczegółu. Powiedzcie mi czy myślicie, że to dobry pomysł żeby założyć temat w warsztacie? Bo nie chcę tutaj zawalać tematu, a z drugiej strony nie wiem jak będą na to patrzeć, że pół tego warsztatu albo i więcej będzie ze screenami z kompa, a chętnie poznam opinie jak to wg was wygląda. 1 Cytuj
Grzes Napisano 18 Czerwca 2024 Autor Napisano 18 Czerwca 2024 28 minut temu, Vieh_san napisał: chętnie poznam opinie jak to wg was wygląda. Są warsztaty projektów 3D ze Starem 266 i PTSM zakończone wydrukami, więc raczej bez problemu. 1 Cytuj
Artek82 Napisano 19 Czerwca 2024 Napisano 19 Czerwca 2024 8 godzin temu, Vieh_san napisał: Powiedzcie mi czy myślicie, że to dobry pomysł żeby założyć temat w warsztacie? Myślę że jak najbardziej. Zawsze będzie łatwiej wymienić uwagi i spostrzeżenia, częstować zdjęciami. Może ktoś nawet posiada jakieś swoje autorskie z któregoś aeroklubu gdzie jest Puchatek. Ja najwcześniej będę mógł porobić jakieś sensowne zdjęcia szczegółów i całego szybowca w lipcu lub sierpniu jak będę w Pile. Przy okazji obcykam też Piraty które zostały odkupione z Bydgoszczy. Cytuj
Wojtek59 Napisano 19 Czerwca 2024 Napisano 19 Czerwca 2024 (edytowane) Godzinę temu, Artek82 napisał: Ja najwcześniej będę mógł porobić jakieś sensowne zdjęcia szczegółów i całego szybowca w lipcu lub sierpniu jak będę w Pile. Przy okazji obcykam też Piraty które zostały odkupione z Bydgoszczy. Jeśli można - zrób kilka zdjęć nazw (Puchatka i Pirata) z prawej i lewej burty, najlepiej jak najbardziej prostopadle do powierzchni. To ułatwi zrobienie kalek. To samo dotyczy rejestracji. A jakbyś miał możliwość dodatkowo zmierzenia długości nazw (jak np. w załączonym obrazku), to ułatwiłbyś życie kilku osobom. I jeszcze prośba o zdjęcie pasów pilotów. Jakimś dziwnym trafem, wszyscy robią zdjęcia tablic i burt, a pasy są pomijane. P.S. A jeśli masz, przypadkiem, zdjęcia pasów PZL-104 Wilga , Jak-12A i PZL-102 Kos i mógłbyś je udostępnić, to byłoby miło. Dorobiłbym blaszki. Edytowane 19 Czerwca 2024 przez Wojtek59 Dodanie P.S. 2 Cytuj
Artek82 Napisano 19 Czerwca 2024 Napisano 19 Czerwca 2024 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: Jeśli można - zrób kilka zdjęć nazw (Puchatka i Pirata) z prawej i lewej burty, najlepiej jak najbardziej prostopadle do powierzchni. To ułatwi zrobienie kalek. To samo dotyczy rejestracji. A jakbyś miał możliwość dodatkowo zmierzenia długości nazw (jak np. w załączonym obrazku), to ułatwiłbyś życie kilku osobom. Pewnie że można, a nawet czeba Z takim zamysłem mam zamiar się wybrać tylko abym miarki nie zapomniał 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: PZL-102 Kos Tutaj to będzie gruby problem. Podobno był kiedyś w Inowrocławiu w czasach gdy pływałem jeszcze między ojcowymi jajkami 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: Jak-12A Sekcja samolotowa – Aeroklub Bydgoski zajrzyj do linka i zobacz fotki Jaka-12A coś tam widać, może pomogą a jak nie to zoba tu jeszcze --> Jakowlew JAK12A SP-FKY | Samoloty jednosilnikowe | Plane4You Centrum Sprzedaży Samolotów i Śmigłowców 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: PZL-104 Wilga Tutaj --> PZL 104 Wilga 35A SP-FAS | Samoloty jednosilnikowe | Plane4You Centrum Sprzedaży Samolotów i Śmigłowców, PZL 104 Wilga 35A SP-AHD | Samoloty jednosilnikowe | Plane4You Centrum Sprzedaży Samolotów i Śmigłowców, PZL 104 Wilga 35A SP-AFT | Samoloty jednosilnikowe | Plane4You Centrum Sprzedaży Samolotów i Śmigłowców Cytuj
Wojtek59 Napisano 19 Czerwca 2024 Napisano 19 Czerwca 2024 Bóg zapłać za dobre sznurki. Niestety, pasów nie znalazłem. To co widać jest zbyt niekompletne. Ale Jak-12 zapowiada ciekawe rozwiązania. Pasy jakby trochę szersze a i klamry inne. Najlepsze są takie zdjęcia, jak na przykładzie poniżej: Cytuj
barszczo Napisano 19 Czerwca 2024 Napisano 19 Czerwca 2024 (edytowane) 9 godzin temu, Wojtek59 napisał: PZL-102 Kos Mam takie dwa ujęcia z PKF, ale to bardziej uprząż spadochronu: 4 godziny temu, Artek82 napisał: Jak-12A Tylko takie, widać mocowanie do fotela: Edytowane 19 Czerwca 2024 przez barszczo 1 1 Cytuj
Artek82 Napisano 21 Czerwca 2024 Napisano 21 Czerwca 2024 No to jeszcze więcej Pliszki i TUR w gratisie 2 Cytuj
Artek82 Napisano 21 Czerwca 2024 Napisano 21 Czerwca 2024 I jeszcze dwa zdjęcia Żurawia vel Orzeła 2 Cytuj
barszczo Napisano 21 Czerwca 2024 Napisano 21 Czerwca 2024 1 minutę temu, Artek82 napisał: I jeszcze dwa zdjęcia Żurawia vel Orzeła I nawet ma prawidłową (teraz) szachownicę . Cytuj
jmx62 Napisano 21 Czerwca 2024 Napisano 21 Czerwca 2024 To już lepiej jak tą szachownicę ma obróconą o 45stopni (tak po czołgowemu) jak na dolnej fotce. Kurde chyba nie wyrosnę z tej alergii na "nową" wersję szachownicy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi