jmx62 Napisano 26 Maja Share Napisano 26 Maja 12 godzin temu, Cypis napisał: Dla zainteresowanych , przeglądam teraz roczniki czasopisma Letectvi + Kosmonautika , do roku 2001 (od którego rocznika jeszcze nie wiem , bo przeglądam od najnowszych) była prezentowana seria o szybowcach (mały artykuł na max.2-3 stronki z opisem , 1-2 zdjęciami i planikiem szybowca. W czeskim Modelar też czasami pokazywały się takie 1-2 stronicowe minimonografie samolotów sportowych i szybowcowe właśnie. Niestety nie pamietam dat ale to było w latach 70/80tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 26 Maja Share Napisano 26 Maja 7 godzin temu, DobreMzimu napisał: Witaj Wojtek, Na zdjęciach i na rysunku jest Lis. Gil miał inne skrzydła. Z resztą w tekście pojawia się nazwa SZD 25 Lis Ależ wiem doskonale. Artykuł pokazał się w L+K w tym czasie, gdy na rynku pojawił się model SZD-16 Gil z sugestią, że się świetnie nadaje do przeróbki na SZD-25 Lis. Co zresztą zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca A ja dzisiaj przypominam pierwszy polski całkowicie metalowy szybowiec PZL M-3 Pliszka. Zdjęcia pochodzą z Wystawy Lotniczej we Wrocławiu która odbyła się we wrześniu 1959 roku: 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Jest i planik: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 11 Czerwca Share Napisano 11 Czerwca To jeszcze kolorowe zdjęcia z prób statycznych (zdjęcia nie moje - znalezione w sieci) i to i to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca Inboxy Piratów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca Foka sie robi... A traktorek na nią już czeka: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca Zetor piękny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca Coś tam sobie kombinuję, ale dopiero zacząłem. Nie macie koledzy może przekrojów kadłuba? Bo z 3 rzutów, to ciężko to zrobić, tylko właściwie kontur, a resztę ze zdjęć. Oczywiście praca to Puchatek wspomniany kilka stron wcześniej ;D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca 10 godzin temu, Vieh_san napisał: Nie macie koledzy może przekrojów kadłuba? Wieśku na szybko tylko to co poniżej: PZL KR-03 Puchatek - PiotrP tam jest takie coś Jak by coś się znalazło więcej to sie podrzuci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca 16 minut temu, Artek82 napisał: Wieśku na szybko tylko to co poniżej: PZL KR-03 Puchatek - PiotrP tam jest takie coś Jak by coś się znalazło więcej to sie podrzuci Dzięki, no widziałem to i mam w materiałach od biedy widać w miarę, ale idealne by były przekroje poprzeczne żeby to zorientować na modelu i przerysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca Jak pisałem na stronie 20, przekrojów poprzecznych/ wręg nigdy nie opublikowano. IMHO, najlepszym przybliżeniem, z aerodynamicznego i inżynierskiego punktu widzenia, będą elipsy (od biedy - owale) o osiach widocznych na rzucie z boku i z góry, w miejscu wstawienia wręg. Ponieważ szybowiec jest blaszany, to można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że kształty segmentów kadłuba pomiędzy wręgami/ żebrami były rozwijalne, bo wycinane z płaskiej blachy. Wyoblanie może zastosowano w okolicach noska kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca Wbrew pozorom, to szybowiec X-38 - wbrew pozorom to szybuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca Jakieś wstępne kształty mam, oczywiście to jest bardzo wczesny etap i robię to od ogółu do szczegółu. Powiedzcie mi czy myślicie, że to dobry pomysł żeby założyć temat w warsztacie? Bo nie chcę tutaj zawalać tematu, a z drugiej strony nie wiem jak będą na to patrzeć, że pół tego warsztatu albo i więcej będzie ze screenami z kompa, a chętnie poznam opinie jak to wg was wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Czerwca Autor Share Napisano 18 Czerwca 28 minut temu, Vieh_san napisał: chętnie poznam opinie jak to wg was wygląda. Są warsztaty projektów 3D ze Starem 266 i PTSM zakończone wydrukami, więc raczej bez problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca 8 godzin temu, Vieh_san napisał: Powiedzcie mi czy myślicie, że to dobry pomysł żeby założyć temat w warsztacie? Myślę że jak najbardziej. Zawsze będzie łatwiej wymienić uwagi i spostrzeżenia, częstować zdjęciami. Może ktoś nawet posiada jakieś swoje autorskie z któregoś aeroklubu gdzie jest Puchatek. Ja najwcześniej będę mógł porobić jakieś sensowne zdjęcia szczegółów i całego szybowca w lipcu lub sierpniu jak będę w Pile. Przy okazji obcykam też Piraty które zostały odkupione z Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, Artek82 napisał: Ja najwcześniej będę mógł porobić jakieś sensowne zdjęcia szczegółów i całego szybowca w lipcu lub sierpniu jak będę w Pile. Przy okazji obcykam też Piraty które zostały odkupione z Bydgoszczy. Jeśli można - zrób kilka zdjęć nazw (Puchatka i Pirata) z prawej i lewej burty, najlepiej jak najbardziej prostopadle do powierzchni. To ułatwi zrobienie kalek. To samo dotyczy rejestracji. A jakbyś miał możliwość dodatkowo zmierzenia długości nazw (jak np. w załączonym obrazku), to ułatwiłbyś życie kilku osobom. I jeszcze prośba o zdjęcie pasów pilotów. Jakimś dziwnym trafem, wszyscy robią zdjęcia tablic i burt, a pasy są pomijane. P.S. A jeśli masz, przypadkiem, zdjęcia pasów PZL-104 Wilga , Jak-12A i PZL-102 Kos i mógłbyś je udostępnić, to byłoby miło. Dorobiłbym blaszki. Edytowane 19 Czerwca przez Wojtek59 Dodanie P.S. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: Jeśli można - zrób kilka zdjęć nazw (Puchatka i Pirata) z prawej i lewej burty, najlepiej jak najbardziej prostopadle do powierzchni. To ułatwi zrobienie kalek. To samo dotyczy rejestracji. A jakbyś miał możliwość dodatkowo zmierzenia długości nazw (jak np. w załączonym obrazku), to ułatwiłbyś życie kilku osobom. Pewnie że można, a nawet czeba Z takim zamysłem mam zamiar się wybrać tylko abym miarki nie zapomniał 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: PZL-102 Kos Tutaj to będzie gruby problem. Podobno był kiedyś w Inowrocławiu w czasach gdy pływałem jeszcze między ojcowymi jajkami 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: Jak-12A Sekcja samolotowa – Aeroklub Bydgoski zajrzyj do linka i zobacz fotki Jaka-12A coś tam widać, może pomogą a jak nie to zoba tu jeszcze --> Jakowlew JAK12A SP-FKY | Samoloty jednosilnikowe | Plane4You Centrum Sprzedaży Samolotów i Śmigłowców 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: PZL-104 Wilga Tutaj --> PZL 104 Wilga 35A SP-FAS | Samoloty jednosilnikowe | Plane4You Centrum Sprzedaży Samolotów i Śmigłowców, PZL 104 Wilga 35A SP-AHD | Samoloty jednosilnikowe | Plane4You Centrum Sprzedaży Samolotów i Śmigłowców, PZL 104 Wilga 35A SP-AFT | Samoloty jednosilnikowe | Plane4You Centrum Sprzedaży Samolotów i Śmigłowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca Bóg zapłać za dobre sznurki. Niestety, pasów nie znalazłem. To co widać jest zbyt niekompletne. Ale Jak-12 zapowiada ciekawe rozwiązania. Pasy jakby trochę szersze a i klamry inne. Najlepsze są takie zdjęcia, jak na przykładzie poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca (edytowane) 9 godzin temu, Wojtek59 napisał: PZL-102 Kos Mam takie dwa ujęcia z PKF, ale to bardziej uprząż spadochronu: 4 godziny temu, Artek82 napisał: Jak-12A Tylko takie, widać mocowanie do fotela: Edytowane 19 Czerwca przez barszczo 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Czerwca Share Napisano 20 Czerwca No to jeszcze jedna Pliszka : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca No to jeszcze więcej Pliszki i TUR w gratisie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca I jeszcze dwa zdjęcia Żurawia vel Orzeła 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca 1 minutę temu, Artek82 napisał: I jeszcze dwa zdjęcia Żurawia vel Orzeła I nawet ma prawidłową (teraz) szachownicę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca To już lepiej jak tą szachownicę ma obróconą o 45stopni (tak po czołgowemu) jak na dolnej fotce. Kurde chyba nie wyrosnę z tej alergii na "nową" wersję szachownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi