Angus73 Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Witajcie, zamieszczam galerię żaglowca, który właśnie po 10 miesiącach ukończyłem. Wykorzystałem materiałowe żagle, drewniany cały osprzęt i liny z Amati. Model oczywiście plastik ale malowaniem starałem się zrobić drewnopodobny. Skala niestety utrudnia detale więc wyszło jak wyszło. Korzystałem z dostępnych w sieci planów i przyznam, że co źródło to inna wersja olinowania, więc nie wiem na ile co jest poprawne. Ładnie wyszło i cieszy oko na półce. Po postawieniu obok Constitution w tej samej skali, przyznam, że ekipa Darwina naprawdę miała jaja jak arbuzy, żeby na tej łupince 3 lata bujać się po świece ;-) pozdrawiam! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Stycznia 2019 Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2019 Żagle zawsze były moją słabością a Tobie udało się to podtrzymać Świetna "bryka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 No, no, ładna baleja Koledze wyszła. Pogratulować Tym bardziej cieszy oko że galerie żaglowców na forum to rzadkość nie lada a zawsze jest na czym oko zawiesić. Jest w nich jakiś magiczny urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Haha, ostatnie zdjęcie - symboliczne... typowy wymiar budżetu naukowego i obronnego. Podoba się! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 28 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2019 :))))) dobra riposta, dzisiaj rozbieżność jest chyba jeszcze większa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Rewelka Nie mam pojęcia jak się klei żaglowce, ale czy takielunek, te całe olinowanie to gotowiec czy manufaktura domowa? Przy niektórych warsztatach na tym fortum widać, że czasami węzły robione są ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Ponieważ żaglowce to mój konik, mam niestety 3 uwagi merytoryczne: 1. bandery "pod wiatr" 2. w talrepach użyłeś ciemnej liny. Większość uważa, że talrep to olinowanie ruchome, więc powinny być jasne. Chociaż na oryginalnym USS Constitution są czarne. 3.Niektóre jufersy są zamontowane "do góry nogami". Widać to po kipach ( otworach) w jufersach. W górnym jufersie pojedynczy otwór powinien być u góry, w dolnym z dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 28 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2019 Ha, bardzo dziękuję za wszystkie opinie i wpisy. Takielunek, tzn bloczki i liny kupujesz każde osobno, później to tylko powiązać odpowiednio przy setnym 2- czy 3-milimetrowym bloczku naprawdę można szału dostać i wyć!!! Do lesio-69, faktycznie bandery obrócę dzisiaj z wiatrem. W kolejnym, czyli Cutty Sarku w tej samej skali dam jasne w talrepach. Podobnie dzięki za uwagę o jufersach, będę o tym takżę pajmiętał przy Cuttym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Podoba mi się, choć niektóre liny są trochę luźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Taki sci-fic wyszedł ale brak spójnego planu usprawiedliwia Budżet naukowy i wojskowy piszecie - nie chce was martwić ale oba to okręty wojenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 2 Lutego 2019 Share Napisano 2 Lutego 2019 Żaglowce esencja modelarstwa i według mnie najtrudniejsza dziedzina. Podoba mi się ten model jak każdy okręt z żaglami w którego trzeba włożyć mnóstwo pracy, mógłbyś tylko naciągnąć tą najwyżej położona linę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 Zawsze podziwiałem niezmordowanych wielbicieli zmagań z żaglowym olinowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-1023 Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Witam szanowne grono ! Właśnie zacząłem sklejać model HMS Beagle z kolekcji REVELL 1:96 rocznik 2016. Kilka lat poleżał u mnie w szafie i czekał na okazję. Mam takie techniczne pytanie odnośnie żagli. Są dołączone plastikowe, ja wolałbym bawełniane, ktoś mi podpowie jak je najlepiej przygotować by wyglądały wzorowo ? Do postu poniżej nie ma już dołączonych zdjęć, może je autor usunął, może zniknęły z innego powodu. Chętnie bym zobaczył je na wzór, co byłoby dobrze osiągnąć. Pozdrawiam Romek D-1023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi