Angus73 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Witajcie, mam może naiwne pytanie, ale cóż, może ktoś podzieli się swoim doświadczeniem. Jest dostępnych klika rodzajów gęstości kleju CA, rzadki, średni, gęsty. Czy znajdujecie w określonych sytuacjach jakies przewagi poszczególnych gęstości? Sam używam tylko gęstego praktycznie wszędzie, z zadowoleniem ale z zatkanym nosem później niestety :(. A może te rzadsze kleją tak samo dobrze tylko mniej uczulają? A może ktoś miał podobny problem z reagowaniem na CA i odnalazł inny klej tak samo skuteczny ale nie dający tak ostro w nos? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Nie uczulają mniej bo to te same kleje.Rzadki generalnie służy do dosyć szybkiego sczepiania elementów.Ogólnie jak masz jakieś problemy natury zdrowotnej to używaj maski z wkładami węglowymi używanych w lakiernictwie.Gęstsze natomiast pozwalają na trochę dłuższe sczepianie elementu.Ja preferuję średnią gęstość.Używasz przyspieszacza czyli katalizatora?Ten to dopiero wani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Roket Odourless - dość gęsty klej ale przez krótką chwilę pozwala na pozycjonowanie klejonych elementów (nie dotyczy połączeń wsuwanych - odcinek drutu klejony w rurce - gdzie klej dzięki dużej powierzchni styku łapie praktycznie od razu). Co najważniejsze - odourless - czyli nie "śnieży" na biało oraz powoduje praktycznie znikomą reakcję alergiczną. Od paru lat używam tylko tego kleju i problem z zatkanym nosem zniknął... A, jako że jest to dość gęsty klej, czas jego wstępnego zaschnięcia to ok. 10 sekund, dobrego zaschnięcia grubszej warstwy - parę godzin. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 31 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2019 Dzięki za szybki odzew, używam oczywiście maski ze wspomnianymi wkładami, ale słabo w niej się pracuje nad drobiazgami PE w okularach powiększających i raczej pochyleniu. Poszukam tego kleju Odourless i spróbuję, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Nie wiem jakie właściwości i mają te odourless.Ale jak działa to super.Niemniej jednak rozcieńczalnik odourless używałem i wolałem zostać przy klasycznym -terpentynie.Bo ma lepsze właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Ja polecam rozglądnąć się za barwnym (czarnym) klejem CA - mnie odpowiada to, że widać spoinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 2 godziny temu, push-up78 napisał: Nie wiem jakie właściwości i mają te odourless.Ale jak działa to super.Niemniej jednak rozcieńczalnik odourless używałem i wolałem zostać przy klasycznym -terpentynie.Bo ma lepsze właściwości. Klej odourless nie ma raczej nic wspólnego z rozcieńczalnikami odourless. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macek25 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Poświęciłem trochę czasu na czytanie o klejach ca na zagranicznych forach bo sam szykuje się na klejenie statków a tam masa tych el. fototrawionych. Ameryki pewnie nie odkrywam heh. Może ktoś mi powiedzieć czy używacie kleju epoksydowego dwuskladnikowego czas 5 minut. Są różne osobne tubki lub podwójna jak lufa dubeltówki Chodzi mi o to że niektórzy używają z powodzeniem właśnie takich klejów i trwałość jest o niebo lepsza niż zwykłego ca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Wszystko zależy od konkretnego zastosowania. Gęsty klej na bazie żywicy ciężko nałożyć cienką wastwą jak CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macek25 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Chyba wypróbuję.. Ten loctite to raczej nie opłaca się w stosunku ilość do ceny ale ten devcon epoxy 5 min spróbuję.Jabkby co ca będzie pod ręką. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez macek25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Ja ze swojej strony mogę polecić kleje firmy ZAP-A-GAP. Gama produktów jest bardzo duża, nie tylko kleje CA. Osobiście polecam klej średni ( zielone opakowanie) . I co najważniejsze - rozpoczęty klej trzymam w temperaturze pokojowej i nie zasycha ( a używam już prawie rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Kiedyś używałem klejów UniFlex i byly beznadziejne. W sensie po okresie roku lub dwóch zasychały na kamień, nawet te nie otwierane. 1,5 roku temu kupiłem kleje Amazing Art, niedługo po zakupie otworzyłem flaszkę średniego i konsystencję średniego ma do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 2 Lutego 2019 Autor Share Napisano 2 Lutego 2019 Znalazałem ten Odourless. Jest fantastyczny, zero smrodu, zero zatykania nosa. A klei jak trza, znaczy jak ca. Dziekuje i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 2 Lutego 2019 Share Napisano 2 Lutego 2019 Odourless jest spod znaku marki Deluxe. Maja duzo fajnych produktów a klej rzeczywiście jest świetny, bo mniej paruje a przez to mniej uczula. Do kupienia w Martoli: https://www.martola.com.pl/szukaj/page1/search_fraza|,search_in|,search_element|,search_order|,search_autor|,search_wydawca|341,search_tworzywo|,search_cena_od|,search_cena_do|,searchForm|shop/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi