METYS Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 (edytowane) Tak sobie dłubie oba "stworki" równolegle, oba z dorzuconymi metalowymi lufami, i to jedyne waloryzacje. Oba do nauki modulacji posłużyć mają Już widze że troche popoprawiać będę musiał ! Edytowane 28 Lutego 2019 przez METYS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 Wiem ze skala 1/48 to nie 1/35 ale zobacz jak Spotter wycieniowal swoje pz III, przyznasz za jest pewna roznica, faktycznie "troche " to trzeba bedzie poprawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 28 Lutego 2019 Autor Share Napisano 28 Lutego 2019 Fakt, nie widziałem tego PZ-a, zmywam swój i kombinuje od nowa. Musze tylko potrenowac bo straszny odkurz dzisiaj miałem, nie wiem czy troche farba za "cienka" nie była bo ciśnienie na jakieś 10-12 psi było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 Dwie czteryósemki w jednym warsztacie... niespotykana sprawa. Modulaca słabo wyszła. Na moje oko za dużo farby i za bardzo kontrastowa. Ja na 48kach modulacje staram się robic na 3 lub 4 podejścia za każdym razem rozjaśniając kolejne warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 25 Marca 2019 Autor Share Napisano 25 Marca 2019 Za radą Kolegi Markuz zabrałem się za poprawienie paskudnej modulacji, zacząłem od 38T. Mam nadzieje że jest lepiej. Model potraktowany niebieskim filtrem, łoszem z AK panzer grey i brown. Zdjęcia tylko wykadrowane w paincie, gimp-a dopiero się staram naukać, jak i zbieram się do zakupu porządnego oświetlenia, ino ceny serce bolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 26 Marca 2019 Share Napisano 26 Marca 2019 Jest lepiej, ale za ciemno. Ja bym jeszcze rozjaśnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 26 Marca 2019 Autor Share Napisano 26 Marca 2019 3 godziny temu, Markuz napisał: Jest lepiej, ale za ciemno. Ja bym jeszcze rozjaśnił. Ale to już olejami chyba raczej spróbuje, no poza nitami i zawiasami, te to akrylem przejade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Idąc za radą, trochę go porozjaśniałem, na szczęście, bo po wstępnym brudzeniu strasznie "ściemniał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Przepraszam, ale wygląda jak gruda węgla. Jak położysz mat i trochę pigmentów to będzie całkiem czarny. Tłumik mi się podoba, fajny efekt przegrzanej blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2019 6 godzin temu, Markuz napisał: Przepraszam, ale wygląda jak gruda węgla. Panie, nie przepraszaj, doradzaj Na żywo aż tak ciemno jak na zdjęciach nie wygląda, może uda mi się zrobić jakieś bardziej oddające stan faktyczny. Ale jeśli jest aż tak źle to dupa bo nawet kalek nie mam jakbym chciał go zmywać, chyba że może zimowym kamo go machnąć bo nie ma nic w instrukcji z jakiego okresu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 4 Kwietnia 2019 no tak to jest albo moda albo ... ja od jakiegoś czasu poprzeglądaniu fotek obstawiam że jednak był ciemny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Był ciemny ale nie był czarny. https://www.lasegundaguerra.com/viewtopic.php?t=117156 Jak już kalki położyłeś to zostaw jak jest szkoda pracy włożonej w model. Na pzII zrobisz lepiej Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Wystarczy wejść na Wiki i zobaczyć jak wygląda 38 w RAL7021. Ten kolor trzeba użyć jako bazowy i rozjaśnić. Nie przyciemnić washe lub jakąś modulacją. Chyba, że gdzieś w zakamarkach. Ja bym zmywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 5 Kwietnia 2019 @mbrnnr Wiki jako źródło informacji - powodzenia...zdjęcie z muzeum gdzie w wielu wypadkach pojazdy są pomalowane czym popadnie... a o współczesnych odpowiednikach RAL -gama odcieni od A-Z. @markuz jaki był ciężko określić na zdjęciu bo sęk w tym że raz jest dużo jaśniejszy ( jak na twoim zdjęciu) a na innych zdjęciach (mam kilka takich z różnymi pojazdami itp) wygląda na bardzo ciemny (jak na mercedesie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Greif pokazałeś mercedesa który jest ciemny bo jest czarny Co do pojazdów muzealnych zgadzam się w 100 % Ja myślę, że należy posługiwać się zdjęciami z epoki na których możemy znaleźć jakiś kolor referencyjny, np. niemieckich czarnych uniformów załogi. Natomiast doktoryzować się można już nad odcieniem RAL. Czarna bluza i kolor pancerza zdecydowanie jaśniejszy. METYS popatrz tutaj https://armyman.info/stati/52566-svoy-sredi-chuzhih-bravyy-cheshskiy-soldat-chast-1.html Masz tam kilka fajnych zdjęć z epoki w tym jedno w zimowym kamuflażu. Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 5 Kwietnia 2019 ta 170 nie jest czarna czarny to jest pokrowiec na masce, ad MB 4500 to on też nie jest czarny i sęk w tym... sam mam ciężki temat jak w końcu pomalować moje MB... Według RealColor od AK ten ich Ral 7021 jest też właśnie taki ciemny i stąd moje dylematy... ad zdjęć zwróc uwagę że kolor gumy na kołach jest bardzo zbliżony do koloru na kadłubie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Tu nie ma się nad czym doktoryzować. Ta LT vz 38 jest pomalowana poprawnie kolorem RAL7021. Kolor jest ten sam do dziś. Polecam obejrzeć to: I przy okazji polecam zaopatrzyć się chociaż w podstawową paletę RAL, nie kosztuje milion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Odwieczny problem modelarstwa - malujemy jak oryginał albo żeby było ciekawie. Moim zdaniem jak na model to trochę za ciemny. I nmozna by zrobić? Sam nie wiem, ale jak masz spod zrobiony tak jak górę to można spróbować lekko mgiełką z jasnego szarego prysnąć. Może trochę to rozjaśni ten kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 6 godzin temu, mbrnnr napisał: Wystarczy wejść na Wiki i zobaczyć jak wygląda 38 w RAL7021. Ten kolor trzeba użyć jako bazowy i rozjaśnić. Nie przyciemnić washe lub jakąś modulacją. Chyba, że gdzieś w zakamarkach. @bazylms pisałem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Pare fot cykniętych tel, zdecydowanie bardziej oddają kolor jaki widać "gołym okiem" . Patrząc po zdjęciach z epoki chyba aż tak źle nie jest, najgorzej góra wieży, tą przemaluje. I dla porównania z Pz II tryśniętą tylko Tamką Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez METYS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Ja może się nieco pomądrze ze swojej strony, bo też mam na warsztacie aktualnie to samo podwozie (Marder III). Moim zdaniem to w twoim modelu jest kilka błędów nieco poważniejszych nawet niż sam odcień panzergrey. - niekonsekwentne rozjaśnienia - popatrz na dach wieży i ciemne obwoluty w miejscach śrub bardzo psujących efekt, logikę etc. - skoro juz zaczynasz się bawić w modulację, to przynajmniej rób ją poprawnie - tzn. budując gradienty - przykład Pz II pokazuje, że brakuje Ci zrozumienia zasad tej techniki - do nadrobienia i od razu będą efekty. Co więcej skoro o modulacji mowa, to jestem zdania, że każdy model powinien być jak najjaśniejszy, ale nie przekłamując koloru - innymi słowy jest pewna granica gdzie z zielonego wychodzi turkus i tandeta. Co węcej jestem tez zdania, że robiąc jednolity kamuflaż wręcz obowiązkowo trzeba używać modulacji (to jest moje osobiste zdanie). Ja generalnie moduluję wszystko co się da. Kwestia kolejna to odcienie, barwy itp. Tu można się sprzeczać i omawiac temat latami - moim zdaniem wszystko rozchodzi się o to, jak model wygląda na żywo. Co z tego że masz idealny odcień, jak nie wykorzystasz bryły modelu i wychodzi jednoloita plama z lufą. Widac to często na stołach na konkursach modelarskich. Ostatecznie skleiłbym do końca to co masz i przy tym Panzer II pytał o rady jak pomalować, obejrzał parę filmów etc. Ewentualnie zapraszam na PW w celach instruktażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 7 minut temu, Stojkovic napisał: - niekonsekwentne rozjaśnienia - popatrz na dach wieży i ciemne obwoluty w miejscach śrub bardzo psujących efekt, logikę etc. Dlatego też góra wieży zostanie przemalowana, nawet mnie razi w oczy. Resztę zostawię już taką jaka jest. Faktycznie przy Pz II najpierw będe pytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 wziąć 9 godzin temu, Markuz napisał: Greif pokazałeś mercedesa który jest ciemny bo jest czarny Co do pojazdów muzealnych zgadzam się w 100 % Ja myślę, że należy posługiwać się zdjęciami z epoki na których możemy znaleźć jakiś kolor referencyjny, np. niemieckich czarnych uniformów załogi. Natomiast doktoryzować się można już nad odcieniem RAL. Czarna bluza i kolor pancerza zdecydowanie jaśniejszy. METYS popatrz tutaj https://armyman.info/stati/52566-svoy-sredi-chuzhih-bravyy-cheshskiy-soldat-chast-1.html Masz tam kilka fajnych zdjęć z epoki w tym jedno w zimowym kamuflażu. Wystarczy wziąć pod uwagę poziom zabrudzenia pojazdów na w/w zdjęciach i zagadka koloru rozwiązuje się sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 Podpatrywać kolegów z modulacją a pz.II wyjdzie dużo lepiej, choć i ten mi się podoba Co do kolorów ciemny/jasny, dla mnie też za ciemny, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 26 Lipca 2019 Autor Share Napisano 26 Lipca 2019 (edytowane) Trochę pomęczyłem 38-kę, tak celowo tak wygląda, a będzie jeszcze gorzej , ale nie wyobrażam sobie aby pojazd używany w czasie rosyjskich roztopów, po zimie wyglądał inaczej. Oczywiście stanie na stosownej winietce tonąc "po pas" w błocie. Edytowane 26 Lipca 2019 przez METYS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi