martinello Napisano 20 Marca 2019 Share Napisano 20 Marca 2019 Witam Na warsztat trafił model M48A1 Dragona (nr kat. 3559) w skali 1:35. Mam zamiar wykonać go w barwach hiszpańskich, z okresu służby w El Aaiun, tuż przed wycofaniem się Hiszpanów z Sahary Zachodniej. Model ma być z 6 kompanii II batalionu RIAC "Alcazar de Toledo", numer boczny 613 o wdzięcznej nazwie "POLACO". Zawsze starałem się robić polskie pojazdy, a jak się nie do - to powiedźmy "polskawe" Model mam zamiar wzbogacić dodatkami Czyli: 1. zestawem blach firmy Voyager PE35726 - moim zdaniem niezbędnym, bo model dragona ma słaby detal, 2. żywiczną osłoną jarzma armaty DEF Model DM35072 - bo dragon w swoich modelach M48 i M60 proponuje paskudne, przewymiarowane "wory" wykonane z DS'u 3. kalkomanie FC Modeltips FCM35210. Miłym dodatkiem są kartony racji żywnościowych na fakturze... Pierwsze fotki z budowy i pierwsze pytania niebawem. Dziś mogę powtórzyć informację zamieszczoną w innym topiku o możliwości odstąpienia zbędnych mi kalek do innych hiszpańskich M48, M48A1, M48A3 i M48A5 z powyzszego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Marca 2019 Autor Share Napisano 22 Marca 2019 Troszkę zdjęć realnego obiektu. Szukałem zdjęć po internecie, poprosiłem o pomoc kolegów z hiszpańskiej grupy miłośników pojazdów amerykańskich, w końcu zwróciłem się do producenta kalek. Okazało się, ze "mój" czołg znany jest z jednego zdjęcia - ale niestety zrobionego przed, lub po kampanii afrykańskiej. oto i ono: Zdjęcie pochodzi z grupy FB "Carros de combate americanos de los ejercitos de España" Na dodatek producent kalkomanii poinformował mnie, że oznaczenia do 613 "POLACO" powstały na podstawie ustnych relacji weteranów jednostki. Pozostaje mi więc posiłkować się zdjęciami innych pojazdów, gdyż zależy mi na afrykańskim kamuflażu. Poza tym chcę ustalić typowe wyposażenie - jak się okazuje odmienne od standardowego m48A1 - myślę tu głównie o braku dodatkowego koła napinającego oraz innym ułożeniu wyposażenia na błotnikach w tym innym miejscu zamocowania liny. Oto przykładowe zdjęcia, jak będzie potrzeba wkleję inne: W moim modelu jako element "upiększający" dodam gitarrę akustyczną (bo wiadomo, jak hiszpanie to gitarra) z zestawu JS ( https://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=JW-PPA3131 ). Elektryczna pójdzie do M48A3 z Wietnamu Parę fotek z budowy pokazujących mniejsze lub większe ingerencje w zestaw dragona: 1,2 - korekty wyprowadzeń rur - dragon przygotował uniwersalny kadłub, w M48A1 rury ogrzewania wychodzą z jednej strony z drugiej trzeba zaszpachlować na gładko. 3 - powycinałem wszystko z tylnej płyty aby móc ją dokładnie wyszlifować i wyprostować. 4 - miejsce na poważniejszą korektę modelowego zawieszenia, ale o tym później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Marca 2019 Share Napisano 22 Marca 2019 To się nazywa egzotyka. Będę śledził uważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Marca 2019 Autor Share Napisano 22 Marca 2019 (edytowane) Zapraszam do śledzenia Korekta zawieszenia -> Dragon uprościł sprawę i w całej serii swoich T48 stosuje zawieszenie jak w M48a3. Wczesne modele M48 i M48A1 miały z przodu na pierwszym kole tylko jedną sprężynę - widać to choćby na tym zdjęciu zaraz za pierwszym amortyzatorem : A dragon proponuje zdwojoną jak na instrukcji Części D17, D18 należy uciąć i przerobić tak, żeby wyglądały jak te z ostatniej osi D15 i D16; nie jest to trudne. Problem tylko z wahaczem pierwszych dwóch kół (części D37, D38) - powinien mieć krótkie (z jednym prętem do sprężyny) czy długie ramie (z dwoma prętami) - przygotowałem obydwie wersje : Logika wskazuje wersję krótką, ale nigdzie nie znalazłem zdjęcia które pokazuje ten element na prawdziwym czołgu. Edytowane 22 Marca 2019 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 22 Marca 2019 Share Napisano 22 Marca 2019 Tak tylko z ciekawości . Czy wiesz dlaczego nazwano ten czołg "POLACO"? Dowódca czołgu miał korzenie polskie?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Marca 2019 Autor Share Napisano 22 Marca 2019 No wyjaśnienie nie jest najmilsze... W armii hiszpańskiej za czasów Franco obowiązywał język kastylijski jako obowiązujący. Dowódca czołgu 613 był katalończykiem. A dla Hiszpanów mówiących kastylijskim język kataloński jest pozbawiony lekkości, niemelodyjny, bulgoczący i nie najprzyjemniejszy w odbiorze - jak język polski. Stąd katalończyków nazywano "polakami". Pocieszeniem jest, ze w Brazylii kojarzymy się jeszcze gorzej... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 22 Marca 2019 Share Napisano 22 Marca 2019 Ooooo! Jakis inny czołg i w egzotycznym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Marca 2019 Autor Share Napisano 22 Marca 2019 54 minuty temu, makinen napisał: Ooooo! Jakis inny czołg i w egzotycznym malowaniu. Podejrzewam patent jaki mieli amerykanie na początku kampanii w afryce - błoto na podkładzie z OD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 Bardzo lubię Twoje warsztaty, bo można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Marca 2019 Autor Share Napisano 24 Marca 2019 Dzięki za miłe słowo :) A jako że week-end to na warsztacie praca wre. Swoim zwyczajem "poporcjowałem" części modelu na zestawy funkcjonalne i popakowałem je w woreczki - dilerki Umozliwia mi to dopasowanie części w ramach jednego zespołu i wyprzedzające (w miarę wolnego czasu) obrabianie części bez rozkładania całego warsztatu. Podwozie i kadłub w zasadzie sklejone Ta brązowa pokrywa na tylnej ścianie to klon zywiczny z modelu M47 Takoma. Oryginał zniszczył się przy odcinaniu. Zauważyłem też, że osie podwozia nie są równoległe - muszę sprawdzić czy to błąd dragona, czy ja coś źle skleiłem. Niby tylko 1 mm - ale gąski mogą się źle ułożyć... Obrobiłem wszystkie koła, a w napędowych wyciąłem otwory ulgowe A'propos gąsek - kupiłem sobie Mikromota i pousuwałem z DS'ów ślady po wypychaczach. Teraz jescze planująwykonać jakieś przetarcia po obu stronach ogniw. Pracuję też nad błotnikami - dragonowi zapomniało się umieścić płaskowników na końcówkach - to ten piały pasek evergreena Dorobię śruby i będzie to jakoś wyglądało. Pracuję też nad wieżą. Metalowa lufa od Voyagera wygląda bardzo obiecująco Tyle na dzisiaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 Dość tak nawet ci leci ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Marca 2019 Autor Share Napisano 24 Marca 2019 Obrobione koła wziąłem z modelu M48A2, który poszedł na bocznicę. Reszta to praca w tym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Marca 2019 Autor Share Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) Mam nastrój na zmalowanie pierwszych w życiu figurek pasujących do gitary . Ale skąd wziąć Hiszpanów w tych ich śmiesznych czapkach ? Myślę też powoli o malowaniu - plan jest taki, że użyję standardowego amerykańskiego podkładu z OD i na to plamy ze zmywalnej farby miga -> https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-106-WASHABLE-SAND-RAL-8020.html Coś w tym stylu -> Edytowane 25 Marca 2019 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Marca 2019 Autor Share Napisano 26 Marca 2019 Post po poście Donoszę, że byłem na zakupach. Dokupiłem wydruki 3D przydatne do modelu: Zawieszenie koła napinającego : https://www.shapeways.com/product/7CYAGCKNR/m48-early-idler-arm-set?option=91408743&etId=190432550&utm_source=automated-contact&utm_medium=email&utm_campaign=payment-received&utm_content=3 trzeba będzie przerabiać na już sklejonych elementach. Osłonę peryskopu celowniczego: https://www.shapeways.com/product/PXSAT5J7H/m48-patton-early-gunners-sight?option=79385781&etId=190432550&utm_source=automated-contact&utm_medium=email&utm_campaign=payment-received&utm_content=5 i najważniejsze - rączki do zasobników na błotnikach. https://www.shapeways.com/product/TQHSW7SAT/1-35-us-vehicle-stowage-box-handles-msp35-008?option=59703865&etId=190432550&utm_source=automated-contact&utm_medium=email&utm_campaign=payment-received&utm_content=4 Zestawowych nie mogłem zostawić, takie są paskudne - a na blaszce voyagera są zbyt drobne, na pewno nie uzyskałbym powtarzalności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Marca 2019 Autor Share Napisano 29 Marca 2019 W dniu 22.03.2019 o 17:17, makinen napisał: Ooooo! Jakis inny czołg... Dziwne, podstawowy czołg wolnego świata z okresu zimnej wojny, używany przez wiele krajów i tak mało popularny modelarsko... Przy okazji - taka ciekawostka -> https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214044199955913&set=gm.637731029995771&type=3&eid=ARBAB5kbqLqchtsc29dSEr6HiavTSWjaMhOgCosTTPYZv12aOuqc6XPhg7wyUXWPMnGsTnbG2HlVI2z-&ifg=1 Ale chciałem napisać o czym innym - doszły wydruki 3D i przez week-end mam nadzieję coś podziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Troszkę do przodu... Tak wygląda dzisiaj, złożone mam błotniki bez zasobników i wieżyczkę dowódcy - ale nie widać tych elementów na zdjęciu. Problematyczny okazał się zestaw korekcyjny z zawieszeniem koła napinającego - co prawda po zmianie wygląda jak w oryginale - - ale niestety wymagał troszkę pracy. Autor modelu 3D niedokładnie zwymiarował element i okazał się po 1 mm na stronę za szerokie, co skutkowałoby "odstawaniem" koła napinającego z linii. Poinformowałem autora, zaproponowałem zmiany - mam nadzieję, że to poprawi, bo zamierzam kupić jeszcze dwa takie zestawy do modeli M48 i T54E1. Generalnie zeszlifowałem co trzeba i jest dobrze. Na zdjęciu porównanie zawieszenia z M48A1 (stuningowane wydrukiem 3D) i oryginalne dragona na modelu M48A2: Teraz widać wyraźnie różnicę - co będzie jak zakryję błotnikiem i kołami - jeszcze nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Ja nie bardzo wiem jak to ostatecznie tam wygląda, ale nie jest tak że teraz os jest wysunięty do przodu? Nie będzie to miało wpływu na pozycję koła pod błotnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Kadłuby na zdjęciu nie stoją równolegle W rzeczywistości oś jest troszkę niżej, ale tak samo wysunięta do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Października 2019 Autor Share Napisano 5 Października 2019 Prace powolutku do przodu... Powolutku, bo równocześnie obrabiam wszystkie moje pozostałe Pattony. Doszła gitarra, błotniki prawie na gotowo, eksperymentuję z ogniwkowymi gąsienicami z AFV. Myślę też o jakiejś podstawce, ale odstrasza mnie absolutny brak hiszpańskich czołgistów z lat 70. Nikt tego nie robi. Chyba, że taka scenka jak na przedstawianym już zdjęciu (choć bez załogi za to ewentualnie autochton na wielbłądzie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 5 Października 2019 Share Napisano 5 Października 2019 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Października 2019 Autor Share Napisano 5 Października 2019 Dziękuję Przy okazji - można nabyć po okazyjnej cenie nieco ponad 100 zł model dragona M67 nr kat. 3584 - ma takie same wypraski jak M48A3 nr kat. 3546 kosztujący prawie dwa razy drożej. Brakuje tylko kalek - ale mogę wspomóc, bo mam takie z dragona i tamiya . Okazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 (edytowane) W dniu 5.10.2019 o 13:43, martinello napisał: Myślę też o jakiejś podstawce, ale odstrasza mnie absolutny brak hiszpańskich czołgistów z lat 70. Nikt tego nie robi. No iwłaśnie dlatego warto to zrobić!!!! E Viva Espańa, ole!! Potrzeba matka wynalazkow Edytowane 7 Października 2019 przez Daniel_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Października 2019 Autor Share Napisano 7 Października 2019 Niestety, nie mam daru żeby sobie wystrugać figurki od zera... Liczę, że ktoś, kiedyś zainteresuje się tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 https://www.youtube.com/watch?v=iWWZyH1QQnY A w Hiszpanii nikt nie robi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 Na tyle na ile mogłem sprawdzić w necie - NIE. Jest zasada - jak Hiszpania - to tylko wojna domowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi