Wojtek A. Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2019 Montex w zestawie przygotował kadłubowe kokardy A1 w takim rozmiarze: Mniejsze, niż zrobiła to Tamiya w swojej kalkomanii - tam kokarda jest zdecydowanie większa. Znalazłem w internecie zdjęcia tego samolotu: Zdjęcia te zgadzają się z kalkomanią. Na stronie https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Air_Force_roundels znalazłem informację, że myśliwce w okresie od czerwca 1940 do grudnia 1940 z kokardami typu A miały domalowany żółty pierścień (do wersji A1) - stąd duży rozmiar kokardy (49 cali). W związku z tym uznałem, że nie mogę użyć maski Montexu i zrobiłem swoje maski z taśmy Tamiya korzystając z kalkomanii i zdjęć jako wzór. Wyszło tak: Biały to XF-2, żółty to mieszanka XF-3 oraz H413 (1:1), niebieski to XF-8 z X-18 (3:1), a czerwony to X-7 i XF-64 (3:1). Zdjęć w trakcie malowania niestety nie robiłem. Mam do was pytanie w kwestii washa. Planuję użyć szarego do białej połówki skrzydła, czarnego do czarnej, i ciemnobrązowego na całą górną powierzchnię samolotu. Czy taka kombinacja jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Kwietnia 2019 Share Napisano 10 Kwietnia 2019 2 minuty temu, Wojtek A. napisał: Planuję użyć szarego do białej połówki skrzydła, czarnego do czarnej, A nie odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2019 Nie, bo nie chcę zbyt dużego kontrastu. Jak się okaże, że nie pasuje, zawsze można zmyć i zrobić drugi raz. (w linkowanym przeze mnie filmiku w innym temacie o Do 215 Scale-a-ton użyto właśnie czarnego washa do czarnego kamuflażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 11 Kwietnia 2019 Share Napisano 11 Kwietnia 2019 Szaro-brązowy filtr / wash do białego ok. Czarny do czarnego ok, ale widoczny nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Kwietnia 2019 Share Napisano 11 Kwietnia 2019 Jeśli masz na myśli model Do-215 Scaleton to on owszem, położył czarny wash na niby-czarnym kamuflażu, tylko ten czarny kamuflaż był bardzo rozjaśniony do poziomu szarości i czarny wash był tam bardzo kontrastowy. Czarny wash na naprawdę czarnym malowaniu nie ma sensu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 22 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Położyłem na model lakier X-22, kalki, X-22 i wash. Tak wyszło: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Jak psu cojones. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Bardzo elegancko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 3 minuty temu, Solo napisał: Bardzo elegancko wygląda. zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Clean and beautiful, czas mu dac troche zycia i go styrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 24 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2019 Po pomalowaniu modelu lakierem matowym chcę go pobrudzić używając m.in. farb olejnych. Szybkie pytanie: czy Alclad II klear kote matt (ALC-313) nie wejdzie w reakcję z white spiritem? Chciałbym zrobić mokre na mokre. W razie czego użyję XF-86. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Alclad cote nie wejdzie w żadną reakcję z white spiritem. Spokojnie można "ciorać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Klear Kote nie jest przypadkiem emalią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Jest. Tak, jak podkład Alcladu, który mi się rozlał i właśnie white spiritem dobrze się zmywało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Tak więc olejnymi bym się w niego nie pakował. Chyba, że po kilku tygodniach, kiedy będzie utwardzony i nie do ruszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 25 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Zgadza się - to samo napisał mi Scale-a-ton, że White spirit służy mu do zmywania lakierów Alclada. Prawdopodobnie i tak zdecyduje się na Alclada, a weathering zrobię po prostu innymi technikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Ja pod weathering używam Testorsa Dullcote. Nie matuje mocno, ale jest wystarczająco szrostki, by się na nim utrzymały olejne. No i nie jest mleczny. Dopiero ostatni idzie emalia Marabu. Na nią już tylko akwarele. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 25 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Testors Dullcote również wygląda obiecująco i chcę go w przyszłości wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi