Skocz do zawartości

Projekt "Bałałajka", Revell, Zvezda, Kp,1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, giberes napisał:

W zasadzie to ten cały zasobnik wygląda jakby go ktoś inny robił 

W zasadzie masz rację - Kp go robiło, ja tylko skleiłem :mrgreen:

Problem jest taki, że nie odbiega on standardem od modelu a zamiennika brak - żadnych aftermarketów czy innych źródeł do pozyskania

4 godziny temu, Albatros napisał:

Czy te dziury na zasobniku to już tak mają zostać,

Na dzień dzisiejszy - TAK.  Na razie się nimi nie przejmuję, bo takie drobnostki to można sobie poprawić w każdej chwili. Jak się znajdą jakieś trawionki lub kalki to się podrasuje :D

A poza tym - jak mawiają co poniektórzy na tym forum - "Model nie jest konkursowy i będzie stał u mnie na półce" :haha:

4 godziny temu, Xmen napisał:

To ostatnie zdjęcie pasuje jak ulał do słów mojego majstra z praktyk:

"Jak piłeś to się nie bierz za wiercenie "

:szampan1:

A poza tematem - zostało mi trochę "wspomagaczy" :

YltQq8L.jpg

więc chyba zanabędę sobie BIS-a ze Zvezdy (ostatnio wróciła do łask i sprzedaży w Moje Hobby  :yahoo:) i zrobię go w jakimś ciekawym malowaniu :mrgreen:

Choć z drugiej strony - warsztat "odpalony" 1 kwietnia 2019  - i chyba już wystarczy tych aktualizacji i ciągnięcia za uszy :wink:

:surfer:

1 minutę temu, kret69 napisał:

to najlepszy możliwy wybór?

Chyba jedyny nie wymagający jakichś szalonych ingerencji. Można "pożenić"  bodajże MF -a z Eduarda z autorskim opracowaniem @rymulus-a  garbu i usterzenia.   Ale zaraz znajdą się mierniczowie którzy będą utyskiwać, że kadłub za długi/krótki i średnica wlotu nie taka, i chyba coś ze stożkiem :hmmm: A poza tym już robiłem w tym warsztacie jednego BIS-a ze Zvezdy i jest ok (jak dla mnie)

No chyba, że chodzi ci konkretnie o producenta czyli Zvezdę :mrgreen:

Znaczy o tyle chodzi mi o producenta, czyli Zvezdę, bo pamiętam że ich jakość była różna. A już jak się okazało że ich Mi-8 czy nawet Mi-24 nie stanowią wcale najwyższej jakości (czego oczekiwał bym po ich profilu produkcji) to wolę zapytać.

Jakoś idzie :mrgreen:

Model malarsko ogarnięty, łosz położony, zostało jeszcze tylko podolepiać to i owo i można robić galerię:

ftD3n9u.jpg

bca49E8.jpg

yhDHxIX.jpg

Chciałem nalepić jakieś kalki, ale niestety dołączone do modelu kalki "rozpuściły" się w wodzie. Tak więc kierunek "libijski" był słuszny :D

Model sam w sobie paskudny jak noc listopadowa ale złożyć się jak widać da.  Genialną robotę robi "faktura" modelu czyli pierdylion nitów i wszystkie inspekcje - pod tym względem bije konkurencję na głowę.

A że ta faktura bardzo mi się podoba, a po drugie jak mawia mój sąsiad - "Trza być twardym, a nie miękkim", to pozwoliłem sobie odbić plecy w szafie i z najgłębszych zakamarków wyciągnąć takiego oto paździerza:

0dit2qu.jpg

którego to zasadniczo mogę wzbogacić o następujące aftermarkety:

iP7hUla.jpg

Zawartość pudła zasadniczo standardowa:

0tLkiOe.jpg

a kierunek działania może być zasadniczo tylko jeden:

jSKAvpL.jpg

Oczywiście będę ten model   robił tak  bardziej na pobocznym torze warsztatowym, gdyż wiadomo, że nie ma co się skupiać na takim "cosiu"  Natomiast cel zasadniczy to coś z Eduarda czyli PF/PFM/MF do wyboru - wszystkie w magazynku czekają na swoją kolej. 

:odlot:

• Like 1

52 minuty temu, abtb napisał:

jak mawia mój sąsiad - "Trza być twardym, a nie miękkim"

Zaraz, chwileczkę, sądziłem, że TEN od 'miękiszonów', to gdzieś w łódzkiem mieszka a nie na Podlasju:hmmm:

• Haha 1

Napisano (edytowane)
4 minuty temu, giberes napisał:

Zaraz, chwileczkę,

TEN od "miękiszonów" owszem tak :mrgreen:

Edytowane przez abtb

Godzinę temu, abtb napisał:

PF/PFM/MF do wyboru - wszystkie w magazynku czekają na swoją kolej. 

Można by rzec taki magazynek z rosyjskiej ruletki :mrgreen:

• Haha 1

Dobra - śmichy -chichy a robota postępuje do przodu:

RDiWQBW.jpg

f21AGEU.jpg

MN4T45E.jpg

Także ten tego - nie ma co chować ekspresów do kawy bo wiadomo - za tydzień jest też niedziela :wink:

Liczę, że do tego czasu uda się podwiesić jakiś vyzbroj choć z R-3 dość krucho w tej chwili na rynku - będę musiał pożyczyć z edkowych pudełek.

Oczywiście między przysłowiową wódką a zakąską 

HZ1RXoi.jpg

powstaje kolejny kadłub 

90gjofz.jpg

Fn9b19b.jpg

przy budowie którego jakieś tam trudności występują. Ale liczę że w przeciągu dwóch tygodni zostaną one z pełnym sukcesem pokonane :mrgreen:

Godzinę temu, abtb napisał:

MN4T45E.jpg

Samolot pierwsza klasa :super:

Ale weź no trochę zróżnicuj kolorem ten piasek na podstawce, bo jakiś taki "plastikowy" i się nie komponuje z całością.

• Haha 1

1 godzinę temu, Grzes napisał:

Ale weź no trochę

z tegorocznego "bukietu smakowego" na uspokojenie :szampan1: i się nie awanturuj więcej w poważnym warsztacie :nauka1:

• Haha 1