kozi84 Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 fajna naczepka, na kalki kładziesz clear jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Tak też może być, bo to kwestia upodobań klienta, a nie schematu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Marca 2008 Autor Share Napisano 18 Marca 2008 na kalki kładziesz clear jeszcze? Mam zamiar całą naczepę polakierować, tzn budę. Ps. Narazie wszystko poskładane jest "na sucho". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Ładnie, to wygląda, osobiście wolałem kalki "BERKINS". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 19 Marca 2008 Autor Share Napisano 19 Marca 2008 W nocy posiedziałem jeszcze przy zestawie, na naczepie nakleiłem numery ewidencyjne. Puściłem wodze fantazji i okleiłem kenia paskami, szerokością idealnie pasują do tych z naczepy a pochodzą one z jakiegoś zestawu do samolotu (miałem kilka takich identycznych to wykorzystałem je). Jednak doszedłem do wniosku, że trochę przesadziłem z zygzakami na sleeperze, chciałem zrobić przejście z wysokości pasków naczepy na dolny poziom w keniu . Postanowiłem je odkleić, najpierw moczyłem je płynem SOL, a że nie dało to pożądanego efektu to zostawiłem kabinę na noc w letniej wodzie ale jak widać kalkomanie ani drgnęły Nie będę skrobać ich bo mogę uszkodzić farbę więc musi już tak zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DoBo Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 A jak dla mnie Andrzeju to ten zygzak pasuje idealnie. Może głupio to zabrzmi, ale dzięki niemu coś się dzieje na kabinie, mam nadzieje że zrozumiesz o co mi chodzi. Pozdrowionka i gratulacje kolejnego bardzo udanego modelu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 No te kalki Andrzeju dodały neczepie kapitalnego uroku Jakby rodem wzięta z amerykańskich szos Natomiast szkoda, że tylne drzwi zostawiłeś całe białe, bez wyodrębnienia innym kolorem tych zasów, tak jaki wspomniał o tym miqs, no a le to tylko mój pogląd na ten temat. Aha, no i te kalki chyba nie powinny nachodzić na te pręty, tak mi się wydaje Co do ciągnika natomiast no to powiem ci, że ten czerwony pasek wcale nie jest taki zły, zobczysz jak dojdą kominy, lusterka i inne dodatki(ogólnie chromy) to będzie to zupełnie inaczej wyglądało. Ogólnie zapowiada się naprawdę piękny zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Świetnie prezentują się kalki na kabinie Kena. W temacie o Mercedesie AMG wyczytałem, że chciałeś zrobić wash, proponuję spróbować, bo efekt będzie na pewno wyśmienity. Ja aktualnie robię na swojej Magnumce i wydaje mi się, że przy białym kolorze jest to rzecz bardzo ważna, ponieważ wszystkie szczeliny są białe, apowinny być ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinzo56 Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Kenio bardzo ładny z tymi kalkami Andrzej jak skonczysz ten zestaw to zrob galerie Twoich modeli, bardzo mnie to ciekawi jak wygladaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Wszystko świetnie jak zawsze, chociaż trochę szkoda mi tego tyłu naczepki :P, a co do lini podziału to gorąco polecam do tego celu farbkę tamiy'i x-19 Smoke, ponieważ świetnie nadaje siędo tego typu zadań ( widziałem jak ktoś robił linie tą farbkę na PWM'ie ), wystarczy lekko rozcieńczyći puścić po liniach, tak się składa, że akurat posiadam taką farbkę, i moge Ci powiedzieć, że ma ona kolor tak jak by takiego lakko czarnego dymu, farbka jest typu clear. Zawsze możesz spróbować, polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Zapowiada sie piekny zestaw.Kali na keniu sa super.A jaką farba malowales kenia?Robie wlasnie MANa na bialo i na probe kupilem Vallejo.Moze jakas Gunze?...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 tornado, to, że masz świetny warsztat, widać na każdym Twoim modelu. Zestaw zapowiada się świetnie, inny komentarz jest zbędny. Mnie natomiast przeraża fakt, w jakim tempie składasz modele. Ty to chyba masz jakiś patent na wydłużenie doby. Fajnie by było, jakbyś go zaprezentował. Taki mały żarcik, jednak ja jestem pełen podziwu, patrząc na efekty prac w tak dużym tempie. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milmak Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 tornado jestem pelen podziwu ze w tak krotkim czasie mozna zrobic taki model, ale jak widac skladasz modele nie od dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Andrzej dmucha na lakier, żeby szybko schnął... Stąd to burzowe tempo Wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 20 Marca 2008 Autor Share Napisano 20 Marca 2008 Dzięki koledzy za miłe słowa A jaką farba malowales kenia?Robie wlasnie MANa na bialo i na probe kupilem Vallejo.Moze jakas Gunze?...Pozdrawiam Kena i naczepę pomalowałem białym akrylem z mieszalni lakierów samochodowych. tornadoMnie natomiast przeraża fakt, w jakim tempie składasz modele. Ty to chyba masz jakiś patent na wydłużenie doby. Fajnie by było, jakbyś go zaprezentował. Tempo budowy modeli bierze się przede wszystkim z tego, że mam bardzo wyrozumiałą żonę i duuuuużo wolnego czasu, który w wiekszości poświecam na modelarstwo. Natomiast szkoda, że tylne drzwi zostawiłeś całe białe, bez wyodrębnienia innym kolorem tych zasów, tak jaki wspomniał o tym Na początku miałem zamiar wyróżnić osprzęt tylnych drzwi ale doszedłem do wniosku, że skoro na tylnych to i na bocznych trzeba by pomalować okucia. Natomiast jakoś nie widziało mi sie aby na bocznej ścianie naczepy było kilka "srebnych" plamek po za tym bardzo często spotyka się okucia drzwi pomalowane pod kolor paki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Szkoda że w szkole nie ma takich wyrozumiałych ludzi, jak twoja żona :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Prace idę super ) Bardzo mi się podoba naczepa którą wykonałeś Jest czadowa ))) Kolor biały, to chyba często używany kolor do naczep zabudowanych w US ) Mi się robota podoba ) Kalkami się nie przejmuj, ja to samo w ELciu miałem Tak czasem bywa Życzę dalszych postępów w pracy )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Marca 2008 Autor Share Napisano 23 Marca 2008 Prace nad modelem tymczasowo staneły, niestety w czwartek choroba powaliła mnie z nóg przez co prawie cały czas spędzam w łóżku. Na szczęście a raczej na moje nieszczęście zdążyłem cały zestaw kilka razy pomalować clearem pactry. Nie jestem zadowolony z tego ponieważ kolor śnieżno biały zmienił się w lekko pożółkły, przez co model wygląda jakby miał już przynajmniej kilka lat teraz zastanawiam się czy całość nie wrzucić do dotu i wszystko pomalować od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Tornado !! Jak możesz używać tego ścierwa... współczuje, używaj celarów z mieszalni albo Gunze . Decyzja należy do Ciebie.. Ale zależy jak to wygląda . Wracaj do zdrowia, Wesołcyh Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Marca 2008 Autor Share Napisano 23 Marca 2008 Jak możesz używać tego ścierwa... współczuje, używaj celarów z mieszalni albo Gunze . Lakiery z mieszalni niszczą kalkomanie a więc odpadają, w tym czasie u mnie w sklepie po za pactrą akurat nic innego nie mieli na stanie. Ps. Dzięks za zyczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 hm to moze uzyj lakieru w spreju np motipa. Ja go uzywam i mi nic z kalkami jeszcze nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Marca 2008 Autor Share Napisano 23 Marca 2008 hm to moze uzyj lakieru w spreju np motipa. Ja go uzywam i mi nic z kalkami jeszcze nie zrobił. Dziwne bo właśnie ten lakier kiedyś zmył mi farbę z kalkomani z cysterny "Genoa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 hm na moim Wsie wyszło ok. Choć wiem o co Ci chodzi, jak zaduzo sikniesz odrazu to farbę zmyje. Ale jak 1 warstwa bedzie cienka i nastepne dwie tez to git wychodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 ...jak zaduzo sikniesz odrazu to farbę zmyje Ja czegoś takiego nie miałem, dałem jedną grubszą warstwę na scanie i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Marca 2008 Autor Share Napisano 25 Marca 2008 Z samego rana zabrałem sie za mycie zestawu w DOT-cie . Najpierw wszystko nasączyłem zmywaczem "Wamod" (przyspiesza reakcję) a nastepnie zmyłem farbę DOT-em. Jak narzie mam wymytą kabinę, maskę i drzwi od naczepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi