enten Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 a czemu szpar nie zaszpachlowałeś? Planujesz trzecie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Napisz o które miejsce chodzi? Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 No cały czas o te szpary z tyłu kadłuba chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Sierpnia 2019 Share Napisano 12 Sierpnia 2019 Weź Spotter wyluzuj... Jaka masakra? Zastrzeżenia - OK, uwagi - jak najbardziej, ale od razu pisać masakra? Te problemy z malowaniem mogą się brać z gorącej pogody. Jak jest gorąco, rozpuszczalnik szybciej odparowuje i farba pada już na model prawie sucha czasami. Pomaga wtedy dodatkowe, mocniejsze niż zwykle rozcieńczenie farby i lekkie zmniejszenie ciśnienia powietrza na sprężarce. Życzę powodzenia w dalszej budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 13 Sierpnia 2019 Share Napisano 13 Sierpnia 2019 W dniu 01.08.2019 o 22:09, Spotter napisał: Łukasz, Ty masz za gęstą farbę!!! Jeżeli Tamkę rozcieńczasz tak jak podałeś, to równie dobrze możesz wlać nierozcieńczoną farbę. Tamkę, żeby dobrze się malowało, zarówno bazę jak i modulację, należy rozcieńczać w proporcjach 1:4-1:5!!! Dokładnie tak. to znaczy nie wiem czy takie akuratnie proporcje, bo ja leję farbę i rozcieńczalnik na oko, osobno bezpośrednio do pojemniczka aero ale ogólnie z taką przewagą rozcieńczalnika. Jak zaczyna chlapać, to jeszcze dolewam rozcieńczalnika. U mnie za chlapanie odpowiada jeszcze konstrukcja osłony dyszy ale tego problemu nie powinno być w aero na załączonych obrazkach. Ja mam aero Tamiyi z pełną osłoną dyszy, na której lubi się gromadzić zbyt gęsta farba (to zresztą od razu oznacza, że się ją za mało rozcieńczyło). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 20 Sierpnia 2019 Share Napisano 20 Sierpnia 2019 Wnętrze washowałeś całościowo jakimś gotówce czy łoszem z olejnych? Sienna czy dark umber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2019 Uzywałem washa od MIG'a tego co w wątku o Panterze (Dark wash) Jest ciemny i zawsze dobrze sprawdza się gdy trzeba zrobić mocny kontrast na jasnych kolorach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Kfz dostał kalki i będzie z okresu kampanii wrześniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Robiłeś coś z tym tyłem czy dałeś sobie spokój? Dałeś sobie spokój... xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Ja tam na żywo żadnych szpar nie zaobserwowałem, które wołałyby o pomstę do nieba - stąd proceduje dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 fajnie wygląda ten przedni krzyż - malowałeś czy kalka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 To jest kalka zestawowa, którą trzeba było pociąć w paski i osobno na żaluzje nałożyć. Muszę retusz zrobić jeszcze białą olejną bo jak centralnie z przodu się patrzy to nie całkiem ten krzyż widać. Pod kątek wygląda bardzo dobrze. Gdyby mi nie wyszedł to był by 6-rad z Francji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Sierpnia 2019 Share Napisano 30 Sierpnia 2019 Dziwne wrażenie robi na mnie ten ulepek... Faktycznie, tak jakbyś się gdzieś śpieszył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2019 No faktycznie, ostatnia aktualizacja 11 sierpnia - potem kolejna gdzie kalki położone 29 sierpnia... rozpęd i pośpiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Sierpnia 2019 Share Napisano 30 Sierpnia 2019 16 minut temu, Stojkovic napisał: No faktycznie, ostatnia aktualizacja 11 sierpnia - potem kolejna gdzie kalki położone 29 sierpnia... rozpęd i pośpiech. Hm... Daty aktualizacji wątku nie mają wpływu na moją ocenę, nawet nie zwróciłem na nie uwagi... Zresztą to tylko moja opinia i nie oczekuje, że się z nią zgodzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2019 Zatem oficjalnie piszę, że nigdzie się nie śpieszę tylko spokojnie montuje ten model do kupy. Jak tylko mam chwilę w warsztacie malunkowym to poprawiam i staram się procedować dalej. Model sam w sobie nie jest jakimś objawieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 10 Września 2019 Share Napisano 10 Września 2019 Ładny, szczególnie kalka na grillu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 10 Września 2019 Autor Share Napisano 10 Września 2019 No stres był przy cięciu tego, ale jak się okazuje strach ma zawsze wielkie oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 10 Września 2019 Autor Share Napisano 10 Września 2019 Dziś lekko popracowałem nad drzewcami narzędzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 10 Września 2019 Share Napisano 10 Września 2019 "drzewno" wygląda fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Września 2019 Autor Share Napisano 11 Września 2019 Bardzo powoli sobie działam dalej przy 6-radzie. Pomalowałem elementy metalowe przy narzędziach i przygotowuje model pod bardzo lekkie obicia i washa. Gdzieniegdzie trzeba będzie poprawić. Ściągnąłem maskowanie w niektórych otworach by zobaczyć jak się będzie komponować wnętrze z zewnętrznymi kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Września 2019 Autor Share Napisano 15 Września 2019 Przysiadłem dziś nieco przy Radzie. Obicia i wash podkreślił charakter tego modelu. Na fotkach kolor wyszedł nieco ciemniej niż w rzeczywistości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 15 Września 2019 Share Napisano 15 Września 2019 Moim zdaniem bardzo dobrze wygląda. Nie myślałeś o malowaniu w dwukolorowy kamuflaż? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Września 2019 Autor Share Napisano 15 Września 2019 We wrześniu 1939 w kampanii chyba były tylko jednobarwne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 15 Września 2019 Share Napisano 15 Września 2019 No właśnie nie. Od jakiegoś czasu wiadomo, że we Wrześniu obowiązywał dwubarwny kamuflaż. Zniesiono go dopiero na początku lipca 1940 roku. Wg obecnych interpretacji wszystkie pojazdy pancerne we wrześniu powinny być dwubarwne, choć ciągle jest to kontrowersyjne. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi