bsnt3k Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Ostatnio szukałem relacji z budowy yugumo w 1/350 od pitroad i natknąłem się na taki rarytas. błąd namiętnie powielany w relacjach kłania się współpraca z trumpeterem. Poprawnie powinno być tak jak w tym 1/700 od fujimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Ale że co? Kształt dziobnicy? Co znowu model do kosza? DziUP HAŃBY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) Zobacz jak w tym chińczyku przebiegają łańcuchy. Jako podpowiedź dam to zdjęcie. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez bsnt3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Aaaa widzisz, bo wypatrując kolejnej ZDRADY w kształcie nie zwróciłem nawet uwagi na te bzdety które zrobili z łańcuchem. Tyle że to i tak bez znaczenia, w 350 te odlewańce i tak sa do wycięcia i zastąpienia prawdziwym łańcuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 20 Kwietnia 2023 Share Napisano 20 Kwietnia 2023 Nie prawdziwym tylko wydrukami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Kwietnia 2023 Share Napisano 20 Kwietnia 2023 Jeżeli ogniwa były z rozpórką to może, ale jeżeli bez to zwykły miedziak od LZ bedzie lepszy, bo cieńszy. Czego byś nie użył, to co jest tam odlane jest do usunięcia ergo śrenioważne jest co tam nawyrabiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 21 Kwietnia 2023 Share Napisano 21 Kwietnia 2023 tak https://www.hobbyeasy.com/en/data/qwuznbwe0bgdzstkzzay.html https://www.hobbyeasy.com/en/data/amvvzxgtqqg9eoggldwb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Kwietnia 2023 Share Napisano 21 Kwietnia 2023 a'propo łańcuchów z rozpórką w 700-tce. Do niszczycieli jest ciężko wykonać ale do krążowników i pancerników już tak ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 22 Kwietnia 2023 Share Napisano 22 Kwietnia 2023 to do 1/350 pewnie banał takie coś wydrukować. jaką masz drukarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Czerwca 2023 Share Napisano 29 Czerwca 2023 jest już w sprzedaży nowy numer specjalny OW można kupić w empikach albo bezpośrednio tutaj (jest też info co w środku) : https://www.okretywojenne.pl/ow/katalog/?aid=17&ctid=264 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Czy to jest jakaś osłona przeciwtorpedowa gdy pancernik był zakotwiczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 6 godzin temu, bsnt3k napisał: Czy to jest jakaś osłona przeciwtorpedowa gdy pancernik był zakotwiczony? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 5 Lipca 2023 Share Napisano 5 Lipca 2023 Czy ma ktoś z Was model japońskiego okrętu podwodnego typu Yu-1 firmy Fujimi w skali 1/350 i mógłby mi podać jaka jest jego długość ? Czy macie jakieś materiały o tym typie okrętów tj. transportowcach typu Yu (typy Yu-1 , Yu-1001, Yu-2001, Yu-3001) ? (Apalkowa mam , może coś innego ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Lipca 2023 Share Napisano 5 Lipca 2023 5 godzin temu, Cypis napisał: Czy ma ktoś z Was model japońskiego okrętu podwodnego typu Yu-1 firmy Fujimi w skali 1/350 i mógłby mi podać jaka jest jego długość ? Czy macie jakieś materiały o tym typie okrętów tj. transportowcach typu Yu (typy Yu-1 , Yu-1001, Yu-2001, Yu-3001) ? (Apalkowa mam , może coś innego ?) zmierzę wieczorem i dam znać... tylko uwaga - te modele podwodnych transportowców są opracowywane w dużym przybliżeniu bo żadne plany jednostek się nie zachowały, a wiele z nich było modyfikowanych na bieżąco w trakcie budowy (na podstawie awarii jednostek będących w służbie) Co do materiałów to nie ma dużo... jak wspominałem planów nie ma, zdjęcia z czasów wojennych też można policzyć na palcach obu rąk. Ale jeśli ciekawie cię przebieg służby to mam sporo materiałów o nich ---> o wszystkich typach armijnych podwodnych transportowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 5 Lipca 2023 Share Napisano 5 Lipca 2023 Dzięki M.A.V. za info , bardziej interesuje mnie wygląd i zdjęcia, poszczególnych typów. Chcę zweryfikować , jak było (w przybliżeniu) na prawdę . Apalkow (fakt , że jest to stare opracowanie) podaje , że seria Yu-1 była dużo mniejsza niż następne (Yu-1001, Yu-2001 ) , on podaje 40,85m dla Yu-1 i 49m dla pozostałych . O serii Yu-3001 w ogóle nie wspomina. W wikipedii (japońskiej też) wymiary dla całej serii Yu I , to 41,4m . Generalnie M.A.V. jak masz jakieś palny , planiki , rysunki nt. japońskich OP (i francuskich ) to chętnie wszystko przygarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Lipca 2023 Share Napisano 5 Lipca 2023 5 godzin temu, Cypis napisał: Dzięki M.A.V. za info , bardziej interesuje mnie wygląd i zdjęcia, poszczególnych typów. Chcę zweryfikować , jak było (w przybliżeniu) na prawdę . Kadłub w modelu Fujimi ma 11,8cm Co do typu Yu to budowane były 4 serie które różniły się między sobą (każdą serię produkowała inna stocznia) seria 1 = 24 szt. (od Yu-1 do Yu-24) + 2 nieukończone seria 2 = 9 szt. (od Yu-1001 do Yu-1010) + 4 nieukończone seria 3 = 2 szt. (Yu-2001 , Yu-2002) + 4 nieukończone seria 4 = 4 szt. (Yu-3001, Yu-3002, Yu-3003, Yu-3005) + 5 nieukończonych W sprawie materiałów napisałem PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 5 Lipca 2023 Share Napisano 5 Lipca 2023 Był jeszcze nie ukończony przedstawiciel serii Yu II , Ushio (podobno budowany na planach Ha-101) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 6 Lipca 2023 Share Napisano 6 Lipca 2023 Artykuł o jednostkach typów Yu przeczytałem , wątpliwości pozostają . Autor pisze (tak jak Apalkow) , że między Yu-1 a Yu-1001/2001 była różnica długości 8 m, czyli Yu-1 41,4m , a pozostałe 49,4 (Apalkow 49m). A w japońskiej wikipedii okręty wszystkich serii Yu podane jest 41,4m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lipca 2023 Share Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) 37 minut temu, Cypis napisał: A w japońskiej wikipedii okręty wszystkich serii Yu podane jest 41,4m . nie traktowałbym wikipedii (nie tylko japońskiej) jako wyroczni w czymkolwiek EDIT -------- Wszedłem na szybko na tą angielską i tutaj też są sprzeczności - jest info o jednakowej długości a potem niżej w opisie konkretnych typów jednostek stoi jak wół : ... Japan Steel Works-Kaita Factory built all of the Yu 1001-subclass submarines. They were longer and had a slightly higher displacement than the Yu 1 subclass .... Edytowane 6 Lipca 2023 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 6 Lipca 2023 Share Napisano 6 Lipca 2023 znalazłem takie , oryginalne rysunki Yu-1 . Ale niewiele z tego można wyczytać , jeżeli chodzi o cyfry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 6 Lipca 2023 Share Napisano 6 Lipca 2023 W dniu 5.07.2023 o 10:05, M.A.V. napisał: zmierzę wieczorem i dam znać... tylko uwaga - te modele podwodnych transportowców są opracowywane w dużym przybliżeniu bo żadne plany jednostek się nie zachowały, a wiele z nich było modyfikowanych na bieżąco w trakcie budowy (na podstawie awarii jednostek będących w służbie) Co do materiałów to nie ma dużo... jak wspominałem planów nie ma, zdjęcia z czasów wojennych też można policzyć na palcach obu rąk. Ale jeśli ciekawie cię przebieg służby to mam sporo materiałów o nich ---> o wszystkich typach armijnych podwodnych transportowców. A ja dostałem informację od osoby która kolekcjonuje plany że plany stoczniowe tych transportowców jak najbardziej istnieją.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lipca 2023 Share Napisano 6 Lipca 2023 5 godzin temu, Cypis napisał: znalazłem takie , oryginalne rysunki Yu-1 to są te szkice schematyczne na których jest opisany układ pomieszczeń na okręcie - nie ma tam wymiarów, chociaż od biedy można by coś sobie poprzeliczać bo podziałka skalowa jest 4 godziny temu, bsnt3k napisał: A ja dostałem informację od osoby która kolekcjonuje plany że plany stoczniowe tych transportowców jak najbardziej istnieją.. ooo i to jest dobra wiadomość - może kiedyś ktoś się pokusi o opracowanie dokładnego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 (edytowane) Książka o Yu-10. https://twitter.com/kuni_jsw/status/1678087832517353472?t=mynSuTeg_HvoxuadYOO8Ww&s=19I Edytowane 10 Lipca 2023 przez bsnt3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 19 Lipca 2023 Share Napisano 19 Lipca 2023 Szanowni, czy ja jestem ślepy, czy na rynku wciąż nie mamy żadnych blaszek do współczesnych fregat typu Mogami? Pit-Road zdążył już zapowiedzieć drugie wydanie z FFM-3 i FFM-4, a z dodatków widzę póki co tylko toczone anteny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi