Andrzej_LK Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 W skali czołgu nie wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Dzięki panowie, myślałem że jest dobrze. Zmniejszę średnicę tej plecionki i zrobię jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Prace nad podstawką trwają. Mam pytanie. Ile mam zostawić wystającego materiału ścian bocznych? 2, 3, 4mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Witam. Lecim dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Fajne to błotsko, ale chyba jeszcze do pokolorowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Błoto wygląda realistycznie. Choć przyznam, ży nie mam pojecia jakie mam podjąc dalsze kroki, iz nigdy nie budowałem takiej winetki. Myślę że będę malował, mam kilka odcieni koloru "earth", więc zróżnicuję powierzchnię, by było ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Maja 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 17 Maja 2020 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Dzisiaj nałożyłem kolory na podstawkę. Zacząłem od najciemniejszych. Na całość położyłem "Red Earth" oraz na cienie "US Earth Brown" Kolejnie położyłem "Washable Earth" kolejny kolor to mieszanka farb "Washable Earth" oraz "Ochre Earth" Na sam koniec miejscami "Ochre Earth" oraz delikatną mgiełkę na całość. Poniżej zestawienie farb, które były użyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 Fajnie to wygląda tylko jak wyschnie zrób foto z czołgiem jak to wygląda docelowo - bo one zawsze mocno "orały" w takim błocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Maja 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 17 Maja 2020 Proszę bardzo, zdjęcia na podstawce z czołgiem. Pierwsze trzy zdjęcia przedstawiają czołg umieszczony na podstawce wyżej Następne trzy czołg umieszczony na podstawce jest niżej. Nie wiem, które ułożenie wybrać. Myślałem o zasianiu trawy na podstawce i o drucie kolczastym, który jest przerywany przez czołg. Proszę o rady, czy mam coś zmienić, by było jeszcze lepiej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Maja 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 18 Maja 2020 24 minuty temu, bulik58 napisał: twoj czolg? - Nie, to nie ta wersja. Moj jest "male" a ten na zdjęciu to "female". Powiadasz błoto, czyli o trawce zapomnij. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 (edytowane) 57 minut temu, jawkers napisał: Powiadasz błoto, czyli o trawce zapomnij. tak jest ! Podczas I WŚ trawa na linii frontu przy ciągłym strzale artyleryjskim nie miała prawa się zachować - na froncie wschodnim jeszcze by to mogło przejść, ale na zachodnim nie. A ja jeszcze dodam że za równy teren i mało tego błota, a gąsienice powinny głębiej siedzieć w gruncie bo ta konserwa swoje ważyła.... Kilka na szybko fotek z netu : Edytowane 18 Maja 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 niestety "trawka" tylko przy testach poligonowych albo transporcie na front.... jeśli dioramka ma być "frontowa" to taka zielona będzie mało wiarygodna sorry jawkers za ten fotospam - czołgutek bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Września 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Września 2020 Witam. Dziękuję panowie za zdjęcia, bardzo mi pomogły. Pokazały, w którym kierunku mam podążać. Tank został spryskany GX100. Teraz wash'owanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Września 2020 Share Napisano 29 Września 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Października 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Października 2020 Witam wszystkich. Nadszedł czas na wash. Na model nałożyłem olejny wash w kolorze, Vandyke brown + Lamp black. Po wyschnięciu, nadmiar wash'a starłem pędzlem, który nasączyłem w White Spirycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Października 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Października 2020 2 godziny temu, bulik58 napisał: czolgutek fajny ale brak mu bucikow Spokojnie gumowe buciki czekają na swoją kolej. W odpowiednim czasie zostaną mu ubrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Listopada 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Listopada 2020 Witam. Na powierzchnię czołgu, nałożyłem lekkie otarcia gąbką. na szczęście te otarcia i tak znikną przy dalszych zabiegach. Nałożyłem i pomalowałem gąsienice, mieszanką rdzawych kolorów. W ten sposób chciałem przygotować gąsienicę przed dalszym malowaniem i zabiegami do których użyję pigmentów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Listopada 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Listopada 2020 Kolejny etap budowy to brudzenie. Nałożyłem błoto, suchy pigment nasączony, pigment fixerem. Wszystko fajnie, aż tu nagle chlast prast, #@%&&^#$$$ jego mać. Gąsienice weszły w jakąś dziwną reakcję z chemią i się rozciągnęły. Rozpuściły się też farby z AK, którymi pomalowałem gąsienice. Na szczęście gąsienice, jak wyschnęły, to wróciły do swojego stanu z przed reakcji, ale farby odpadły. Nie mam zielonego pojęcia jak pobrudzić te gumiaki. Chciałem model dalej brudzić już na podstawce, aje boję się że, stanie się to z nimi ujuż po przymocowaniu i wszystko zepsują. Chyba żeby zrobić gąsienice z HIPS'u? Nie patrzcie na gąsienice, tak je tylko nałożyłem by czołg na czymś stał. Błota na spodzie czołgu nie będę poprawiał, ponieważ zakryje je błoto na podstawce. Muszę ochłonąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Listopada 2020 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Listopada 2020 Witam. Dzięki zdjęciom kolegi @M.A.V., postanowiłem przerobić podstawkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 Wygląda to na dobrą koncepcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Marca 2021 Autor Super Moderator Share Napisano 21 Marca 2021 Witam. Drugie podejście do gąsienic. Gąsienice zostały "pordzewiałe" oraz wytarte w miejscach styku z podłożem. Co z tego w dalszym ciągu wyniknie? Nie wiem, zobaczymy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Próba wykonania drutu kolczastego. Jeszcze tylko rozmieści kolce i będzie gotowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Niezłe wyzwanie przed Tobą. W tej skali kolce?? Drut na zasiekach wymień na miedziany 0,2mm, cieńszego pewnie nie znajdziesz. Paliki podtrzymujące sieć kolczastą też wypadałoby odchudzić, o ile nie zrobić tzw. świńskich ogonków z drutu stalowego (w rzeczywistości miały grubość kciuka i wysokość ok. 1metra). Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Super Moderator Share Napisano 24 Sierpnia 2021 Drut bym znalazł cieńszy, gorzej z palikami. Wczesniej dałem takie cieniutkie z żywopłotu i były zbyt kruche. Ale może spróbuję jeszcze raz. Dzieki za uwage i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, bulik58 napisał: Po co kombinowac jesli mozna kupic gotowy drut kolczasty? Po co? Bo fajniej... Wszystko w tej skali i tak będzie słabą imitacją Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi