HKK Napisano 22 Czerwca 2019 Share Napisano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Z nudów zrobiem kilka zdjęć mikroskopowych paru typom farb. Starałem się użyć zbliżonych odcieni brązowego, bo podobo takie kolory mają najgrubszy pigment. Ale nie sprawdzałem czy to prawda. Powiększenie obiektywu mikroskopu x10, faktyczne powiększenie wynikające z ogniskowej kamery i rozmiaru sensora jest oczywiście znacznie większe. Dla porównania pasek pokazuje wielkość 0.2 mm czyli rozmiar typowej dyszy aero. MRP, i Hataka prosto z butelki. AK i Tamiya rozcieńczone LT. MRP - bardzo drobny i jednolity jednocześnie rzadki pigment. Co to za śmieci w farbie, nie mam pojęcia. Hataka orange. Pigment gęstszy za to niejednorodny. Sporo większych ziaren. AK. Pigment drobny i gęsty, ale niezbyt jednorodny. Tamiya. Podobna do AK, może nieco bardziej jednolity pigment. Edytowane 22 Czerwca 2019 przez HKK 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 22 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2019 I jeszcze Vallejo dla porównania. Jedyny kolor jaki mi pozostał. Jak widać, farba mocno niejednorodna, duży rozrzut ziaren. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 Toż to niemalże naukowe podejście rodem z laboratoriów NASA.Super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 No ale jakie wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) 5 minut temu, Solo napisał: No ale jakie wnioski? Nie wiem. Nie jestem specjalistą od chemii farb ani analizy mikroskopowej pigmentu. Jedyne co da się z pewnością zauważyć, to bardzo drobna i jednolita struktura MRP w porównaniu do innych. Więc obiegowa opinia o wyjątkowo przyjemniej pracy z tymi farbami zdaje się mieć uzasadnienie w ich składzie. Doug's models ma film na YT gdzie testuje pomarańczową Hatak-ę. Stwierdza, że to niezłe farby ale daleko im do MRP. Gdy porównać ich obraz to można teoretyzować dlaczego. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Fajny patent, jelsi możesz powtórz eksperyment rozrzedzając farby do jednolitej konsystencji, czyli dolej do gestrzych level thinera. Wtedy coś można porównać, w innym wypadku zawsze MRP wygra falszujac wyniki. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 Ja maluję sporo farbami MRP i dobrze mi się nimi pracuje, ale jednak lesze są według mnie farby Tamki. Z drugiej strony może to wynikać z tego, że Tamkę rozcieńczam wedle potrzeb i przez to może wydawać się bardziej elastycznym produktem w zastosowaniu do różnych potrzeb. MRP z reguły leje z butelki i czasami jest ona dla mnie trochę za gęsta. Tymczasem zdjęcia mikroskopowe pokazują ogromną różnicę w jakości pigmentów obu farb, z korzyścią dla MRP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) @Bobek Ale ja dolałem LT do AK i Tamiyi. "Na oko" miały podobną konsystencję do MRP. Natomiast jest faktem, że moje podejście nie jest zbyt "naukowe". MRP jest nowa. Hataka kupiona pół roku temu. AK w miarę nowe, ale przechowywane w formie rozrzedzonej MLT. Podobnie Tamiya ale jest dużo starsza. Więc nie mogę wykluczyć, że widoczne różnice są spowodowane czasem i sposobem przechowywania. Jeśli jesteście ciekawi, mogę powtórzyć eksperyment z użyciem AK i Tamiyi prosto ze słoika, rozrzedzonych "na świeżo". Ale będa to inne kolory. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) A do hataki ? Jeśli chodzi o dwa z level thinerem to dziwnie wygląda, jak jakiś osad nie widać tego na w tych farbach na żywo. A mrp to rzeczywiście bardzo dobre farby, choć cena moim zdaniem nie uzasadaniona, powinny być 5zl tańsze Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2019 1 minutę temu, Bobek napisał: A do hataki ? Jeśli chodzi o dwa z level thinerem to dziwnie wygląda, jak jakiś osad nie widać tego na w tych farbach na żywo. A mrp to rzeczywiście bardzo dobre farby, choć cena moim zdaniem nie uzasadaniona, powinny być 5zl tańsze Hataka prosto z butli, cienko rozprowadzona na szkiełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Nie znam się i pytam czy pigment może się rozrzedzać w zależności oo użytego rozlouszczlnika ? Bo pewnie można by sprawdzić czy nitro/spirytus/woda/levelingthiner/laquerthiner zmienia charakterystykę. Może udało by się odpowdziec na te pytania eksperymentem Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2019 4 minuty temu, Bobek napisał: Nie znam się i pytam czy pigment może się rozrzedzać w zależności oo użytego rozlouszczlnika ? Bo pewnie można by sprawdzić czy nitro/spirytus/woda/levelingthiner/laquerthiner zmienia charakterystykę. Może udało by się odpowdziec na te pytania eksperymentem Czego Ty ode mnie chcesz? To ciężka praca Ok, mogę tak poeksperymentować, ale z jedną farbą, bo dnia mi nie starczy Tamiya czy AK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) No wiesz powdziales A to teraz ...B . A tak na poważnie wydaje mi se to byłby ciekawy eksperyment i całkoem przydatny. Weź Tamiye Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2019 Dobra, zrobię jeszcze dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 14 godzin temu, HKK napisał: Tamiya. Podobna do AK, może nieco bardziej jednolity pigment. Może nie doczytałem, ale to jest Tamiya LP? Czy emalia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2019 Teraz, Fixer napisał: Może nie doczytałem, ale to jest Tamiya LP? Czy emalia? Tamiya XF-62. Nie pomyślałem o jednej ważnej rzeczy. Matowe farby w porównaniu do błyszczących mają często jakiś dodatek matujący, coś w rodzaju talku. Może te większe "kryształki" które widać gdzie niegdzie, to właśnie to? MRP to raczej nie dotyczy, tych "śmieci" jest zbyt niewiele i są duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 Tamiya i AK RC to gorsze błoto od Vallejo. Czas zmienić paletę farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2019 4 minuty temu, Tap-chan napisał: Tamiya i AK RC to gorsze błoto od Vallejo. Czas zmienić paletę farb. Śmiało powiedziane. A pod jakim względem? Niestety nie mam żadnych podstaw, żeby wziąć tą ocenę poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Obiecany test. Farba Tamiya X-1 (błyszcząca). Ze świeżo otwartego słoiczka, ale dość stara - 4 letnia. Rozcieńczana MLT, IPA, Revell Aqua Color Mix (spirytus techniczny i woda) oraz wodą kranówą. Najpierw małe powiększenie (obiektyw mikroskopu x4) żeby było widać jak różnie mieszanka rozlewa się i wsycha na szkiełku, co ma wpływ na grupowanie się pigmentu. Kreska na dole to 1mm Edytowane 23 Czerwca 2019 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2019 Teraz powiększenie obiektywu x40. To już na granicy sensowności dla mojego mikroskopu. Trudno złapać ostrość. Kreska na dole to 0.1 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Widać, że nic nie widać Generalnie, Czarna Tamiya X-1 ma bardzo drobny pigment. I wygląda na to, że rozcieńczalniki nie mają wpływu na jego jednorodność. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Tap-chan napisał: Tamiya i AK RC to gorsze błoto od Vallejo. Czas zmienić paletę farb. 1 godzinę temu, HKK napisał: Śmiało powiedziane. A pod jakim względem? Niestety nie mam żadnych podstaw, żeby wziąć tą ocenę poważnie. Dołączam się do pytania. Ostatnio kupiłem dwie butelki AK RC i PS-770 maluje mi się tym bardzo wygodnie, prawie jak MRP. A dostępność znacznie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 To była taka ironia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 23 Czerwca 2019 Share Napisano 23 Czerwca 2019 4 godziny temu, Tap-chan napisał: To była taka ironia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi