Skocz do zawartości

Nakajima J1N-1S Fujimi 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolekcji japońskiej ciąg dalszy.Model premierę miał w latach 90 i taki prezentuje poziom detali . Kabina pusta w środku , jest tylko podłoga  "fotele" i tablica przyrządów.Ściany gołe.Eduard robił blaszkę ale obecnie nie o kupienia niestety bo wnęki podwozia to jedna dziura.Od siebie dodałem tylko pasy i trochę podziałałem we wnętrzu ale nie ma się czym chwalić.:szczerbol:Model zrobiony z bardzo delikatnymi śladami zużycia bo na większości zdjęć tak te samoloty wyglądają.Nie biorę pod uwagą zdjęć ze złomowisk po zakończeniu wojny.Linie zapuszczone washem AK do zielonego kamuflażu.Można szczelać.:pif:

kg3Yp5Wl.jpgIy4TqRBl.jpgOZUmrQGl.jpgOiSGiHpl.jpgVgOaMoDl.jpg1wZHulLl.jpgsLJ9M1Nl.jpgXPAzeUal.jpg

Dwa zdjęcia w naturalnym świetle.

APRUmjhl.jpg6dVAWbkl.jpg

• Like 2
Napisano

Bardzo ładny. Kiedyś budowałem i faktycznie modelowi brakuje detalu. Miły dla oka i ładna ozdoba kolekcji. 

Napisano

No takiego dziwaka to ja jeszcze nie widziałem. Japończycy jedna mieli dziwny gust.

Sam model całkiem zgrabny, zmalowany ok. Szkoda że nie pokusiłeś się o jakieś okopcenia za wydechami i choć minimalne przetarcia na czarnym. Proponuję walnąć czteropaka i wprawną ręką maźnąć to i owo bo potencjał w modelu i człowieku dostrzegam.

Czekam na kolejne japońce. I może by jakieś portfolio  Kolega zrobił, bo trochę tych japońców już się nazbierało i dobrze by było zobaczyć je wszystkie w jednym miejscu.

:piwo:

Napisano

Dobrze że choć komuś się podoba.:piwo: O portfolio myślałem ale nie wiem czy warto robić.

Napisano

Bardzo ładny model, poda się.

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Nowe zdjęcia zrobione w namiocie bezcieniowym.Wydaje mi się że jeszcze za miało światła ale proszę o opinie.

RsVcXHml.jpg

n6ETDfkl.jpg7JUENOkl.jpg

Edytowane przez Xmen
Napisano

Mało światła, kiepski balans bieli, zbyt mała głębia ostrości.

Można ratować się edycją zdjęcia, dwa kliknięcia (mam nadzieję, że nie masz mi za złe :)) w FastStone - można użyć innej podobnej aplikacji - i jest lepiej, choć daleko od ideału:

imageproxy.jpg.0a1d76c83028375553fb1579f7fbf85c.jpg

Sympatyczny model.

Ja (amator, rzecz jasna) robię na forum i bloga zdjęcia komórką z plusem (Moto Z3 + dołączany modułowy aparat), trzy źródła światła, w tym dwie lampki biurkowe, żarówki wszystkie 4500 K. Strzelam zdjęcia z odległości około metra, używając zbliżenia optycznego, dodaję nieco więcej czasu naświetlania, ustawiam balans bieli na świetlówkę, akurat wtedy jest najlepiej - nie automat, choć czasem się może zdarzyć że zapomnę przestawić. Potem gotowe zdjęcia poprawiam i kadruję, jeżeli trzeba. Też idealnie nie jest, ale na moje oczekiwania w miarę OK. Przypuszczam, że te same zasady mogą się sprawdzić w przypadku każdego aparatu kompaktowego, albo telefonu średniej lub wyższej klasy.

Namiot pewnie pomaga na cienie, mam nawet w szafie, ale nie chce mi się go rozkładać, wstyd przyznać.

Próbuj! Robienie dobrych zdjęć wcale nie jest łatwiejsze od robienia modeli.

Z pozdrowieniami
Hubert