axel1st Napisano 30 Czerwca 2019 Share Napisano 30 Czerwca 2019 Zaczynam warsztat pojazdu z misji KFOR. Bazą będzie zestaw Trumpetera. Z dodatków koła PanzerArt, blaszki Edka, lufa Master, znaki priorytetu Toro Model. Z przeróbek własnych poza oczywistymi rzeczami typu uchwyt na koło zapasowe, drzwi i brak dodatkowych kół przewiduję lepsze chłodzenie silnika. Trumpeter w zestawie przewidział tylko zamknięte klapy chłodzenia, ja zrobię je otwarte tak, aby było widać chłodnice i wentylatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Czerwca 2019 Share Napisano 30 Czerwca 2019 Koła nie powinny być od Hussara z naszymi oponami Stomilu? PanzerArt to w inne ogumienie z tego co kojarzę..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 30 Czerwca 2019 Share Napisano 30 Czerwca 2019 PanzerArt wydał te kółka z ruskim bieżnikiem ,były co prawda takie ale chyba nie w latach 90-tych, wtedy już nawet na ZN-ach ich nie było , na obrazku w tych kalkach masz takiego Brdka obutego właśnie w opony ze Stomilu z polskim bieżnikiem. Dodatkowo Przyjacielu nabyłeś niestety złe blaszki te wydanie przez Eduarda są do wersji "early" ty masz wersję "late" różnią się one płytą nadsilnikową w wersji wczesnej masz tam dwie takie duże trójkątne klapy do chłodzenia umieszczone za wieżą w wersji późnej zaś cztery małe prostokątne umieszczone całkiem z tyłu , do Twojego pojazdu najlepiej pasowałby Edek 35229 niestety już nie produkowany, Twój zestaw jest klonem tamtego zestawu ale Czesi dodali kolorową deskę rozdzielczą i właśnie zmienili te osłony na wersję wczesną. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 30 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Jeśli chodzi o detale płyty nadsilnikowej, to, akurat mam to obcykane, bo jak pisałem na wstępie szykują się przeróbki w tym temacie. Blaszki są spoko, wykorzystam detale adekwatne do mojej wersji - resztę (łącznie z wnętrzem) wykorzystam w projekcie czarnobylskiego "chemika" Robię konkretnie ten egzemplarz, bieżnik rosyjski: Edytowane 30 Czerwca 2019 przez axel1st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Sierpnia 2019 Share Napisano 1 Sierpnia 2019 W dniu 2019-06-30 o 17:37, axel1st napisał: Robię konkretnie ten egzemplarz, bieżnik rosyjski: A się uchował bydlak na ruskich kapciach... Masz już pomysł na dobranie zielonej farby..? Nie wygląda na nic powszechnie stosowanego, odcień wpadający w Marines Green, niepodobny do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Sierpnia 2019 Share Napisano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeśli to ma być berdek z wnętrzem to będę kibicował z pierwszego rzędu. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 1 Sierpnia 2019 Share Napisano 1 Sierpnia 2019 Jeśli konkretny pojazd odwzorowujesz, to chętnie popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2019 23 godziny temu, mandrivecs napisał: A się uchował bydlak na ruskich kapciach... Masz już pomysł na dobranie zielonej farby..? Nie wygląda na nic powszechnie stosowanego, odcień wpadający w Marines Green, niepodobny do niczego. Ten kolor mnie zaintrygował, nie mam wyboru, będę mieszał, żaden kolor z zestawu Hataki nie pasuje :P 18 godzin temu, Jarekk napisał: Jeśli to ma być berdek z wnętrzem to będę kibicował z pierwszego rzędu. Niestety bez, wnętrze ograniczy się do odtworzenia chłodnic, wentylatorów i oblachowania- otwieram klapy od chłodzenia. 17 godzin temu, makinen napisał: Jeśli konkretny pojazd odwzorowujesz, to chętnie popatrzę. Tak, ten konkretny, bo ma zdjęcie z praktycznie każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Sierpnia 2019 Share Napisano 2 Sierpnia 2019 28 minut temu, axel1st napisał: Tak, ten konkretny, bo ma zdjęcie z praktycznie każdej strony. Jeśli masz więcej zdjęć tego konkretnego wozu - proszę wrzuć do wątku..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2019 36 minut temu, mandrivecs napisał: Jeśli masz więcej zdjęć tego konkretnego wozu - proszę wrzuć do wątku..! Proszę bardzo, źródło zdjęć to strona https://www.armyrecognition.com/brdm-2_variants_wheeled_armoured_vehicle_fr/brdm-2_m-96_model_96_wheeled_armoured_vehicle_personnel_carrier_polish_army_poland_description_iden.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Sierpnia 2019 Share Napisano 2 Sierpnia 2019 Dziękuję, świetna dokumentacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 2 Sierpnia 2019 Share Napisano 2 Sierpnia 2019 4 godziny temu, axel1st napisał: Niestety bez, wnętrze ograniczy się do odtworzenia chłodnic, wentylatorów i oblachowania- otwieram klapy od chłodzenia. Szkoda. W modelu masz prawie gotowe ładne wnętrze. Otwarte drzwi boczne dużo dodają modelowi. Wentylatory i deflektor będą i tak bardzo mało widoczne. Już to przerabiałem w Żbiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 3 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2019 Szczerze? Nie mam weny na rozgrzebanie kolejnego modelu na dłuższy czas, wnętrze jest w trumpku, ale bardzo proste, więc praktycznie i tak dłubanie od zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 4 Listopada 2019 Autor Share Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Ciag dalszy prac nad modelem- powstały drzwi (jeszcze bez zawiasów), dorobione spawy, pojawiły się pierwsze blaszki, podwozie zostało przerobione. Zaczynam prace nad uchwytem na koło zapasowe. Edytowane 4 Listopada 2019 przez axel1st 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 4 Listopada 2019 Autor Share Napisano 4 Listopada 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 5 Lutego 2020 Autor Share Napisano 5 Lutego 2020 Coś się dzieje w temacie, wyrzeźbiłem uchwyt na koło zapasowe, same koło też zostało przerobione. Przybyło kilka detali. Koła założone do zdjęć. Tworzy się też podstawka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 5 Lutego 2020 Share Napisano 5 Lutego 2020 Kak tylko zobaczyłem od razu miałem w głowie ten sprzęt , pewnie ta sama farba, bo skąd w WP wziąć inną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 5 Lutego 2020 Autor Share Napisano 5 Lutego 2020 Godzinę temu, johnrambo napisał: Kak tylko zobaczyłem od razu miałem w głowie ten sprzęt , pewnie ta sama farba, bo skąd w WP wziąć inną ? I dzięki temu modelarze się nie nudzą :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 5 Lutego 2020 Share Napisano 5 Lutego 2020 Proźba proszę podać jak to możliwe wymiary drzi bocznych , mogą być w 35tce to sobie przeliczę pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 6 Lutego 2020 Autor Share Napisano 6 Lutego 2020 19 godzin temu, OLO napisał: Proźba proszę podać jak to możliwe wymiary drzi bocznych , mogą być w 35tce to sobie przeliczę pozdrawiam OLO. Jak tylko będę w modelarni to zmierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 13 Marca 2020 Autor Share Napisano 13 Marca 2020 Najbardziej odpowiednim kolorem okazał się kolor z palety Bilmodel. Malowanie coraz bliżej, zostały głównie zawiasy... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermitt Napisano 14 Marca 2020 Share Napisano 14 Marca 2020 Uchwyt na koło zapasowe jest lutowany czy klejony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 14 Marca 2020 Autor Share Napisano 14 Marca 2020 Godzinę temu, Kermitt napisał: Uchwyt na koło zapasowe jest lutowany czy klejony ? Częściowo lutowany, częściowo klejony. Cały problem polegał na tym, że uchwyt składałem na modelu dla zachowania kształtu itp. i lutowanie na późniejszych etapach odpadało. Reszta to hips i odlewy z żywicy własnej roboty ( kliny pod koła, koło zapasowe ). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 14 Marca 2020 Share Napisano 14 Marca 2020 Proszę jeszcze raz o wymiary bocznych drzwi pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Marca 2020 Share Napisano 14 Marca 2020 Otwór w kadłubie 550 mm x 800 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi