axel1st Napisano 30 Czerwca 2019 Napisano 30 Czerwca 2019 Zaczynam warsztat pojazdu z misji KFOR. Bazą będzie zestaw Trumpetera. Z dodatków koła PanzerArt, blaszki Edka, lufa Master, znaki priorytetu Toro Model. Z przeróbek własnych poza oczywistymi rzeczami typu uchwyt na koło zapasowe, drzwi i brak dodatkowych kół przewiduję lepsze chłodzenie silnika. Trumpeter w zestawie przewidział tylko zamknięte klapy chłodzenia, ja zrobię je otwarte tak, aby było widać chłodnice i wentylatory. Cytuj
mandrivecs Napisano 30 Czerwca 2019 Napisano 30 Czerwca 2019 Koła nie powinny być od Hussara z naszymi oponami Stomilu? PanzerArt to w inne ogumienie z tego co kojarzę..! Cytuj
Adams M1A1 Napisano 30 Czerwca 2019 Napisano 30 Czerwca 2019 PanzerArt wydał te kółka z ruskim bieżnikiem ,były co prawda takie ale chyba nie w latach 90-tych, wtedy już nawet na ZN-ach ich nie było , na obrazku w tych kalkach masz takiego Brdka obutego właśnie w opony ze Stomilu z polskim bieżnikiem. Dodatkowo Przyjacielu nabyłeś niestety złe blaszki te wydanie przez Eduarda są do wersji "early" ty masz wersję "late" różnią się one płytą nadsilnikową w wersji wczesnej masz tam dwie takie duże trójkątne klapy do chłodzenia umieszczone za wieżą w wersji późnej zaś cztery małe prostokątne umieszczone całkiem z tyłu , do Twojego pojazdu najlepiej pasowałby Edek 35229 niestety już nie produkowany, Twój zestaw jest klonem tamtego zestawu ale Czesi dodali kolorową deskę rozdzielczą i właśnie zmienili te osłony na wersję wczesną. Pozdr. A. Cytuj
axel1st Napisano 30 Czerwca 2019 Autor Napisano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Jeśli chodzi o detale płyty nadsilnikowej, to, akurat mam to obcykane, bo jak pisałem na wstępie szykują się przeróbki w tym temacie. Blaszki są spoko, wykorzystam detale adekwatne do mojej wersji - resztę (łącznie z wnętrzem) wykorzystam w projekcie czarnobylskiego "chemika" Robię konkretnie ten egzemplarz, bieżnik rosyjski: Edytowane 30 Czerwca 2019 przez axel1st Cytuj
mandrivecs Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 W dniu 2019-06-30 o 17:37, axel1st napisał: Robię konkretnie ten egzemplarz, bieżnik rosyjski: A się uchował bydlak na ruskich kapciach... Masz już pomysł na dobranie zielonej farby..? Nie wygląda na nic powszechnie stosowanego, odcień wpadający w Marines Green, niepodobny do niczego. Cytuj
Jarekk Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeśli to ma być berdek z wnętrzem to będę kibicował z pierwszego rzędu. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Jarekk Cytuj
makinen Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Jeśli konkretny pojazd odwzorowujesz, to chętnie popatrzę. Cytuj
axel1st Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Napisano 2 Sierpnia 2019 23 godziny temu, mandrivecs napisał: A się uchował bydlak na ruskich kapciach... Masz już pomysł na dobranie zielonej farby..? Nie wygląda na nic powszechnie stosowanego, odcień wpadający w Marines Green, niepodobny do niczego. Ten kolor mnie zaintrygował, nie mam wyboru, będę mieszał, żaden kolor z zestawu Hataki nie pasuje :P 18 godzin temu, Jarekk napisał: Jeśli to ma być berdek z wnętrzem to będę kibicował z pierwszego rzędu. Niestety bez, wnętrze ograniczy się do odtworzenia chłodnic, wentylatorów i oblachowania- otwieram klapy od chłodzenia. 17 godzin temu, makinen napisał: Jeśli konkretny pojazd odwzorowujesz, to chętnie popatrzę. Tak, ten konkretny, bo ma zdjęcie z praktycznie każdej strony. Cytuj
mandrivecs Napisano 2 Sierpnia 2019 Napisano 2 Sierpnia 2019 28 minut temu, axel1st napisał: Tak, ten konkretny, bo ma zdjęcie z praktycznie każdej strony. Jeśli masz więcej zdjęć tego konkretnego wozu - proszę wrzuć do wątku..! Cytuj
axel1st Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Napisano 2 Sierpnia 2019 36 minut temu, mandrivecs napisał: Jeśli masz więcej zdjęć tego konkretnego wozu - proszę wrzuć do wątku..! Proszę bardzo, źródło zdjęć to strona https://www.armyrecognition.com/brdm-2_variants_wheeled_armoured_vehicle_fr/brdm-2_m-96_model_96_wheeled_armoured_vehicle_personnel_carrier_polish_army_poland_description_iden.html 1 Cytuj
Jarekk Napisano 2 Sierpnia 2019 Napisano 2 Sierpnia 2019 4 godziny temu, axel1st napisał: Niestety bez, wnętrze ograniczy się do odtworzenia chłodnic, wentylatorów i oblachowania- otwieram klapy od chłodzenia. Szkoda. W modelu masz prawie gotowe ładne wnętrze. Otwarte drzwi boczne dużo dodają modelowi. Wentylatory i deflektor będą i tak bardzo mało widoczne. Już to przerabiałem w Żbiku. Cytuj
axel1st Napisano 3 Sierpnia 2019 Autor Napisano 3 Sierpnia 2019 Szczerze? Nie mam weny na rozgrzebanie kolejnego modelu na dłuższy czas, wnętrze jest w trumpku, ale bardzo proste, więc praktycznie i tak dłubanie od zera Cytuj
axel1st Napisano 4 Listopada 2019 Autor Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Ciag dalszy prac nad modelem- powstały drzwi (jeszcze bez zawiasów), dorobione spawy, pojawiły się pierwsze blaszki, podwozie zostało przerobione. Zaczynam prace nad uchwytem na koło zapasowe. Edytowane 4 Listopada 2019 przez axel1st 1 Cytuj
axel1st Napisano 5 Lutego 2020 Autor Napisano 5 Lutego 2020 Coś się dzieje w temacie, wyrzeźbiłem uchwyt na koło zapasowe, same koło też zostało przerobione. Przybyło kilka detali. Koła założone do zdjęć. Tworzy się też podstawka. 1 Cytuj
johnrambo Napisano 5 Lutego 2020 Napisano 5 Lutego 2020 Kak tylko zobaczyłem od razu miałem w głowie ten sprzęt , pewnie ta sama farba, bo skąd w WP wziąć inną ? Cytuj
axel1st Napisano 5 Lutego 2020 Autor Napisano 5 Lutego 2020 Godzinę temu, johnrambo napisał: Kak tylko zobaczyłem od razu miałem w głowie ten sprzęt , pewnie ta sama farba, bo skąd w WP wziąć inną ? I dzięki temu modelarze się nie nudzą :D Cytuj
OLO Napisano 5 Lutego 2020 Napisano 5 Lutego 2020 Proźba proszę podać jak to możliwe wymiary drzi bocznych , mogą być w 35tce to sobie przeliczę pozdrawiam OLO. Cytuj
axel1st Napisano 6 Lutego 2020 Autor Napisano 6 Lutego 2020 19 godzin temu, OLO napisał: Proźba proszę podać jak to możliwe wymiary drzi bocznych , mogą być w 35tce to sobie przeliczę pozdrawiam OLO. Jak tylko będę w modelarni to zmierzę. Cytuj
axel1st Napisano 13 Marca 2020 Autor Napisano 13 Marca 2020 Najbardziej odpowiednim kolorem okazał się kolor z palety Bilmodel. Malowanie coraz bliżej, zostały głównie zawiasy... 3 Cytuj
Kermitt Napisano 14 Marca 2020 Napisano 14 Marca 2020 Uchwyt na koło zapasowe jest lutowany czy klejony ? Cytuj
axel1st Napisano 14 Marca 2020 Autor Napisano 14 Marca 2020 Godzinę temu, Kermitt napisał: Uchwyt na koło zapasowe jest lutowany czy klejony ? Częściowo lutowany, częściowo klejony. Cały problem polegał na tym, że uchwyt składałem na modelu dla zachowania kształtu itp. i lutowanie na późniejszych etapach odpadało. Reszta to hips i odlewy z żywicy własnej roboty ( kliny pod koła, koło zapasowe ). 1 Cytuj
OLO Napisano 14 Marca 2020 Napisano 14 Marca 2020 Proszę jeszcze raz o wymiary bocznych drzwi pozdrawiam OLO Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi