socjo1 Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Świętym Graalem miłosników Royal Navy sa farby Sovereign Hobby. Tyle, że 1. sa one wyłącznie dostępne zagranicą. 2. są to farby olejne, trochę na podobieństwo starych Humbroli, choć wszyscy uzywający twierdzą, że znacznie lepsze w zachowaniu. Właściciel spędził dużo czasu w brytyjskich archiwach, dotarł do wzorników farb więc można mu zaufać. Niezależnie od tego czy się użyje tych farb, czy innych, mając ochotę na zrobienie brytyjskiego okrętu, zacząłbym od poszukiwania na Britmodellerze (ewentualnie foruum modelwarships) , czy np. nie opublikował kolorystycznych profili Princa, albo czy nie było jakiejś dyskusji na ten temat. Drugi gość który wie co pisze, ma nich richardrd . Jakiś czas temu np. pokazywali dokumenty świadczące o tym, że Hood był raczej malowany na czarno pod wodą i w ogóle to czarny był najczęsciej stosowanym kolorem podwodnym w małych okretach. Obaj zresztą na ogół sa bardzo życzliwi i pomocni. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/profile/18770-jamie-sovereign-hobbies/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Godzinę temu, _OldMan_ napisał: A Lifecolory mogą być ? Są dostępne w Martoli: https://www.martola.com.pl/pl2681/produkty58939/royal_navy_wwii_eastern_approach_early_war_22ml_x_ https://www.martola.com.pl/pl2681/produkty58940/royal_navy_wwii_western_approach_late_war_22ml_x_6 Eh, drogawe kurde A czym to rozcieńczać? X-20A będzie ok? Mam jeszcze ew. rozcieńczalnik do lakierów Hataki i Mr. Color Leveling Thinner z Mr. Hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) 14 minut temu, Dudzio napisał: Eh, drogawe kurde A czym to rozcieńczać? X-20A będzie ok? Mam jeszcze ew. rozcieńczalnik do lakierów Hataki i Mr. Color Leveling Thinner z Mr. Hobby. Wodą, wódą, denaturą, albo dedykowanym rozcieńczalnikiem. Te farby to akryle, czyli tzw. błoto. Przyjemne do pędzla, ale słabe przyleganie do powierzchni - konieczny podkład i maskowanie DELIKATNE. Moje okręty - zarówno Jed jak i Copper Cliff (warsztat i galeria) malowane są właśnie Lifeolorami. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2023 Malowałem AK i mam oba zestawy do RN. Osobiście uważam, że AK są słabe, ale da się tym malować. Co do LF to kupiłem ich wszystkie zestawy, do RN, US itd. i uważam, że są na maxa chu...we! Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby jeśli chodzi o gotówce SH. Książę był jednym z moich pierwszych i jeśli chodzi o jego malowanie, to nie wspominam tego milo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Wyszedł zacnie. Jak swojego wytoczę to będę zrzynał na potęgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 3 minuty temu, chudyhunter napisał: Malowałem AK i mam oba zestawy do RN. Osobiście uważam, że AK są słabe, ale da się tym malować. Co do LF to kupiłem ich wszystkie zestawy, do RN, US itd. i uważam, że są na maxa chu...we! Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby jeśli chodzi o gotówce SH. Książę był jednym z moich pierwszych i jeśli chodzi o jego malowanie, to nie wspominam tego milo SH- jakie farbby masz na myśli? Lifecolory - tak jak pisałem, uważam, że pędzluje się nimi fajnie, aerografuje znacznie gorzej. Możesz opisać, w czym AK jest lepsze od Lifecolorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Dudzio napisał: A czym to rozcieńczać? 1 godzinę temu, socjo1 napisał: Wodą, wódą, denaturą, albo dedykowanym rozcieńczalnikiem. Godzinę temu, chudyhunter napisał: Co do LF to kupiłem ich wszystkie zestawy, do RN, US itd. i uważam, że są na maxa chu...we! Lifecolory TYLKO ich dedykowanym rozcieńczalnikiem. Wtedy to są zupełnie inne farby. Nie wiem dlaczego, ale tak jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Ja za to używam ich dedykowanego rozcieńczalnika przy fukaniu WSZYSTKIMI błotkami, samych farb LC natomiast w życiu nawet nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 23 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2023 16 godzin temu, socjo1 napisał: SH- jakie farbby masz na myśli? Lifecolory - tak jak pisałem, uważam, że pędzluje się nimi fajnie, aerografuje znacznie gorzej. Możesz opisać, w czym AK jest lepsze od Lifecolorów? Sovereign Hobby. Nigdy w ręku nie miałem, więc się nie wypowiem. Może to jest kwestia gustu, ale lepiej mi się maluje Vallejo niż AK, ale AK nie są takie źle. Co do Lifecolorów to rozcienczalem wszystkim czym się da wlocAjac w to dedykowany rozcieńczalnik. Są tragiczne do aero, albo nie potrafię malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 Malując LC za pomocą aero dobrze jest użyć firmowego rozcieńczalnika oraz retardera, który producent okrasił mianem "THICKENER". Można w ten sposób nałożyć dość cienką warstwę koloru, której w zasadzie jedynym efektem ubocznym jest dość mocny trupi mat. Natomiast farby te posiadają dość drobny pigment co, po pokryciu owego matu lakierem bezbarwnym (np. GS serii C), pozwala na uzyskanie gładkiej i cienkiej powłoki. Malowałem nimi oba swoje ubooty i jestem dość zadowolony. Musiałem jednak poświęcić im chwilę czasu i sprężonego powietrza aby coś z tego wyszło. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 o rzesz Ty no bardzo fajnie, a to dno no no nawet nie pytam ile tam warstw jest bardzo mnie siem podoba, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 5 godzin temu, chudyhunter napisał: ... Co do Lifecolorów to rozcienczalem wszystkim czym się da wlocAjac w to dedykowany rozcieńczalnik. Są tragiczne do aero, albo nie potrafię malować Dokładnie. Też mam ten oryginalny i też uważam że te farby do aero to szmelc i pomada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Stycznia 2023 Share Napisano 24 Stycznia 2023 To mi oddajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 W dniu 23.01.2023 o 14:06, Thalgonis napisał: Dokładnie. Też mam ten oryginalny i też uważam że te farby do aero to szmelc i pomada to sie zrobiła dygresja to i ja dorzucę kilka groszy 1 LC faktycznie działa najlepiej z dedykowanymi = ale i ten od vallejo daje rade wg moich doświadczeń 2 uwazam ze w LC najważniejsza jest świeżość jak stare to szmelc 3 mają zarąbiste zestawy liquid i te sa moim zdaniem najleprze w LC => bardzo fajne ni to wash ni to filtr z napieciem powierzchniowym // fajne efekty // polecam zestaw rust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 A wracając do oryginalnego tematu wątku @chudyhunterzdradzisz jaką metodą zrobiłeś taką styraną życiem część podwodną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 Chudy jest z Gdańska, pewno zanurzył w portowym basenie i poczekał z miesiąc 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 25 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2023 2 godziny temu, Thalgonis napisał: Chudy jest z Gdańska, pewno zanurzył w portowym basenie i poczekał z miesiąc Dokladnie tak! Stał kilka miesięcy w basenie 2 godziny temu, Dudzio napisał: A wracając do oryginalnego tematu wątku @chudyhunterzdradzisz jaką metodą zrobiłeś taką styraną życiem część podwodną? A tak na poważnie, to już nie pa.ietam, ale raczej robiłem to pędzlem nakładając dużo różnych kolorów i odcieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 52 minuty temu, chudyhunter napisał: to pędzlem nakładając dużo różnych kolorów i odcien jezu... on to robił jeszce pedzlem .. czyli artysta nie ma metody trzeba miec to cos no to ide do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 26 Stycznia 2023 Share Napisano 26 Stycznia 2023 21 godzin temu, laskonogi napisał: jezu... on to robił jeszce pedzlem .. czyli artysta nie ma metody trzeba miec to cos no to ide do domu No a czym miał nakładać? Stopą? Nie ta skala, chyba że Chudy jest Japończykiem albo Koreańczykiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 26 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2023 Teraz nakładam kolory przy użyciu aerografu fukając przez gąbkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Stycznia 2023 Share Napisano 26 Stycznia 2023 2 godziny temu, socjo1 napisał: Stopą? nie raczej aero sądziłem 50 minut temu, chudyhunter napisał: Teraz nakładam kolory przy użyciu aerografu fukając przez gąbkę o prosze czyli jest szansa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 26 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2023 18 minut temu, laskonogi napisał: nie raczej aero sądziłem o prosze czyli jest szansa Tutaj jest opisana metoda przez gąbkę 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) To podpytam jeszcze o jedno, w jaki sposób robi się takie "zwisy" olinowania, jaką metodą? Jak przykleić linkę do linki tak czysto, bez upaprania tego cyjanoakrylem? Ja korzystam z linki 0,01 (AMMO 8016) i szczerze mówiąc jakoś nie wyobrażam sobie jak się za to zabrać A chętnie dodałbym to w swoim PoW. Edytowane 28 Marca 2023 przez Dudzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 Takie zwisy uzyskałem przy pomocy żarzącej się wykałaczki. Przykładałem ją i naciągałem pojedynczo linki Jesli chodzi o klejenie, to nabierałem drucikiem odrobinę CA, przykładałem do końca linki i następnie Mokry koniec przykładałem do kolejnej linki. Wyszło czysto bez ubabrania CA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi