GenKamyk Napisano 4 Lipca 2019 Share Napisano 4 Lipca 2019 (edytowane) Witam serdecznie w kolejnym warsztacie Robię przyjacielowi Tygrysa na urodziny i uradziliśmy, że będzie to 131 z momentu przejęcia go w Tunezji Niestety mam tylko 2 zdjęcia w tego okresu i kilka wątpliwości odnośnie lamp i wyrzutni granatów dymnych Jak to wyglądało w oryginale? Czy były obecne te mocowania pod lampami? Co z rurkami na przewody i tymi elementami w czerwonym kółeczku? Z pewnością jest jeszcze masa innych błędów, więc będę zobowiązany za ich wskazanie. Z góry dziękuje i wybaczcie ten wałkowany wiele razy temat Edytowane 6 Lipca 2019 przez GenKamyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 4 Lipca 2019 Share Napisano 4 Lipca 2019 Jak 131 z momentu przejęcia to rozumiem, że w komplecie z zakleszczonym pociskiem w pierścieni wieży ;)? Siadam i oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 4 Lipca 2019 Autor Share Napisano 4 Lipca 2019 To, to nic, najtrudniejszy chyba będzie zniszczony właz ładowniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 5 Lipca 2019 Share Napisano 5 Lipca 2019 Jak 1:48 to zasiadam i paczam. Mam tego tygryska na składzie więc pewnie kiedyś też go zlepię (nie koniecznie w tej konfiguracji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Lipca 2019 Share Napisano 5 Lipca 2019 (edytowane) W dniu 4.07.2019 o 21:27, GenKamyk napisał: Niestety mam tylko 2 zdjęcia w tego okresu i kilka wątpliwości odnośnie lamp i wyrzutni granatów dymnych Z fotkami tego "wozu" trzeba uważać - bo Anglicy po zdobyciu porobili trochę fotek wersji no powiedzmy oryginalnej. Następnie pozmieniali co nieco i znów porobili fotki już po zmianach. Na przykład wymienili właz kierowcy - (nie wiadomo z jakiej przyczyny) na właz strzelca - TAK niestety.To jest właśnie ta fotka po zmianach. Daje ją tu bo fajnie widać na niej mocowania dla wyrzutników S-Min z przodu i po środku z lewej strony. - przednie reflektory/lampy na pewno były w nowym pojeździe - na maszynie przejętej takowych już nie było. Na maszynie w muzeum widać podstawy pod reflektory i kabel zasilający, który wychodzi z "namiocika". Kształt tego "namiocika" zmieniono na nowy model - od stycznia 1943 roku i później jeszcze raz. - wyrzutnie granatów dymnych są zamontowane na wieży. Zapewne chodzi Ci o wyrzutnie S-Min mocowanych na Tygrysach od grudnia 1942 roku. Tygrys No.131 - Fgst.250122 wyprodukowany w lutym 1943 roku - więc takowe mocowania dla tych min są. Z przodu, pośrodku i z tyłu. W czerwonym kółeczku to niby te mocowania dla S-Min. No i z tyłu Tu na innej maszynie - "namiocik" , przewód, podstawa lampy i S-Mina Moim zdaniem do poprawienia też sama osłona przedniego MG.Popatrz jakie głębokie jest wcięcie naokoło. Inne ujęcie osłony MG, plus do dorobienia rączka i chyba do zaślepienia wizjery kierowcy - bo nie wiem czy w modelu są zaślepione. Nie wiem jak wiernie chcesz go odwzorować, ale jedną z ciekawostek jest dodatkowy spaw pod siekierą.Coś jak litera "D". Może jeszcze wspomnę - choć do tego etapu jeszcze trochę - ale lepiej wiedzieć o tym wcześniej. Popatrz jeszcze na gąski - tym razem tak miał założone przez załogę. Tym razem to nie sprawka anglików. Może jeszcze właz ładowniczego - Pozdrawiam Krzysztof PS - Trzeba też zmienić tytuł warsztatu z Tiger 131 s.Pz.Abt 502... . na ... 504 .... . Edytowane 5 Lipca 2019 przez meser262 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Przyznam, że oglądając fotki modelu jedyne wątpliwości miałem do miejsca mocowania łopaty, ale fotki z muzeum pokazuja że masz dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 6 Lipca 2019 Autor Share Napisano 6 Lipca 2019 Krzysztof, nie muszę Ci mówić, że jesteś nieoceniony na tym forum Dziękuje i biorę się do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Dziękuję. Jeśli pozwolisz to mam jeszcze parę uwag - może je zastosujesz w tym modelu? >>>1.Usztywnienie błotników przez "młoteczek" (ja to mocowanie tak nazywam). Stosowane we WSZYSTKICH wariantach Tygrysa. >>>2.Mocowanie rur / kolanek od filtrów śrubami - w modelu nie ma nic.Oraz uchwyt (y) do mocowania plandeki. >>>3.Mocowanie filtra od tyłu śrubami. Wiem u Ciebie są, ale może Komuś kiedyś. W/w elementy były w tym Tygrysie przed przejęciem jak i po. Teraz elementy które są do zidentyfikowania przed i po przejęciu przez Brytyjczyków. Chodzi mi o uszkodzenia które zostały naprawione po przejęciu. - prawa strona - koła i błotniki, zresztą z lewej strony błotniki też. - mocowanie z tyłu skrzynki i lewara. Na fotkach zaraz po przejęciu nie ma, ani skrzynki, ani lewara. Do tego ma mocno uszkodzona po lewej stronie rura od filtrów oraz uszkodzona pucha filtra. Jak pokazywali Tygrysa premierowi to już miał skrzynkę, lewar i naprawiony filtr i rurę po lewej. Myślę że warto to przemyśleć ponieważ - W dniu 4.07.2019 o 21:27, GenKamyk napisał: Robię przyjacielowi Tygrysa na urodziny i uradziliśmy, że będzie to 131 z momentu przejęcia go w Tunezji No to powodzenia - jeśli namieszałem to - Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Dodam jeszcze, że schodek na belce podtrzymującej zapasowe ogniwa wyglądał nieco inaczej w epoce niż ten w muzeum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Niedziela, trochę czasu wolnego - i trochę fotek. Jak zwykle u mnie - może Komuś kiedyś. Część fotek niestety się powtórzy. Może na początek jeszcze raz fotki wykonane 24 kwietnia 1943 roku, w miejscu w którym zdobyli ten wóz. Jeszcze przed odholowaniem Tygrysa w dogodniejsze miejsce do wyremontowania go. Dość istotna fotka - widać lewy bok Tygrysa w miejscu jego przejęcia. Patrząc na tyłu - widać podziurawioną puszkę od filtra. Na wieży uszkodzony właz ładowniczego oraz uszkodzony wyrzutnik granatów dymnych - brak tego na samej górze.Co istotne właz kierowcy jest - właściwy. Patrząc niżej nie ma założonego pierwszego koła jezdnego - przypominam lewa strona.Nie ma zbyt wiele uszkodzeń na pozostałych kołach jezdnych z tej strony. Z przodu ma założone szekle - dwie sztuki. Podobnie jak na fotce wyżej - widać właz ładowniczego, uszkodzony wyżutnik granatów dymnych, właz (peryskop) kierowcy,zaślepiony peryskop KFF, uchwyt przed wizjerem kierowcy, szekle, gąski z obu stron i stopień/schodek na belce trzymającej zapasowe gąski. Teraz prawa strona Tygrysa - dobrze widać uszkodzenia na kołach jezdnych i błotniku, uszkodzony właz ładowniczego. Kolejne fotki już pozycja Tygrysa po odholowaniu go około 200 metrów od miejsca gdzie go zdobyli. Tygrys jeszcze ma wszystkie uszkodzenia i brak pierwszego koła jezdnego po lewej stronie. Podczas remontu (początek) - widać leżące koło jezdne z lewej strony. I teraz po "remoncie". Założone koło jezdne z lewej strony. Nadal ma uszkodzony wyrzutnik granatów dymnych na wieży. Już z wymienionym wyrzutnikiem granatów dymnych i cała reszta z przodu. W tym czasie miał jeszcze belkę i stopień/schodek w wersji oryginalnej. Tu już na testach - zdjęte koło jezdne z prawej strony i zamontowany właz strzelca na miejscu włazu kierowcy. Kolejne wcielenie tego samego Tygrysa już ma ponownie właściwy właz kierowcy. Jest za to przemalowany na dużo jaśniejszy kolor i zmieniony kolor i wielkość numeru na wieży. "Stary" kolor widać wokół krzyża i oznaczenia na bocznej płycie.Belka podtrzymująca dodatkowe ogniwa i stopień wydaje się być w wersji oryginalnej. Wszystkie zamieszczone fotki tylko w celach dyskusyjnych. Niestety druga część w kolejnym poście - brak możliwości wklejenia fotek. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 9 Października 2019 przez meser262 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 20 godzin temu, Seb napisał: Dodam jeszcze, że schodek na belce podtrzymującej zapasowe ogniwa wyglądał nieco inaczej w epoce niż ten w muzeum. Ten stopień/schodek moim zdaniem był inny - ponieważ inna była też belka podtrzymująca zapasowe ogniwa. Oryginalna wersja umożliwiała lekkie wygięcie płaskowników, nowa wersja na to nie pozwala. Belka ta była grubsza lub miała jakiś dystans z tyłu który odsuwał gąski ogniwa do tyłu. Na pewno belka była trochę inaczej przyspawana do wanny - bardziej odsunięta od przedniego pancerza. Pozdrawiam Krzysztof 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 6 Września 2019 Autor Share Napisano 6 Września 2019 Witam serdecznie po wakacjach Nie, że się obijałem, przeróbek było dość sporo, pogoda nie zachęcała do siedzenia w domu no i nie było sensu zawracać głowy Zrobiłem mocowania S-min z dziurkami na kable mocowania lamp nową osłonę przedniego karabinu zaślepiłem wizjery kierowcy dorobiłem spaw D pod siekierką zrobiłem połączenia rur filtrów i mocowania mocowania plandeki bo bokach uszkodzenia kół, błotnika i filtrów zrobiłem puste mocowanie na skrzynkę oraz na lewarek usunąłem koło jezdne i zrobiłem piastę zrobiłem nową belkę na zapasowe ogniwa i otwory w grzebieniach Do zrobienia zostały mi z tego co widzę rączka i stopień na belce oraz (chyba) mocowania na plandekę na górze tylnej części wanny (jeśli te pypki na niebiesko to właśnie to) Piszcie proszę czy o czymś nie zapomniałem i co ewentualnie poprawić a ja biorę się za włazy i wieżę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 6 Września 2019 Share Napisano 6 Września 2019 Ładnie, działaj dalej. Widzę, że jest nas jednak kilku czteryósemkowców na forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 6 Września 2019 Share Napisano 6 Września 2019 Jako zupełny laik m. in. w temacie Tygrysków powiem, że od strony czysto technicznej, model świetnie wygląda . A Krzysztof vel Meser262 to wprost Terminator, nie "ludź" . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 6 Września 2019 Share Napisano 6 Września 2019 Pięknie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 6 Września 2019 Share Napisano 6 Września 2019 Nie chciałbym się przyjebywać, bo skala nikczemna, bo skala nikczemna, ale mocowania pokrowca na przedni km za daleko od jarzma. Ciut bliżej można. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 6 Września 2019 Autor Share Napisano 6 Września 2019 (edytowane) 27 minut temu, Seb napisał: mocowania pokrowca na przedni km za daleko od jarzma. Ciut bliżej można. 100% racji, dzięki! Przypomniała mi się jeszcze gaśnica, antena i usztywnienie błotników z przodu Edytowane 6 Września 2019 przez GenKamyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 8 Września 2019 Share Napisano 8 Września 2019 W dniu 4.07.2019 o 21:27, GenKamyk napisał: ... i uradziliśmy, że będzie to 131 z momentu przejęcia go w Tunezji Zaraz po zdobyciu go miał rozpruty filtr i rurę - to tak tylko żeby uściślić. Łańcuszki i trochę inny kształt nakrętki na puszkach. Przepiękna blacharka z dorabianiem elementów wszelakich. Jeszcze tylko pamiętaj o uszkodzeniu błotnika z lewej strony. Podglądam dalej. Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 11 Września 2019 Autor Share Napisano 11 Września 2019 (edytowane) Teraz trochę szybciej poszło ale znaleźć te elemenciki na podłodze nie tak łatwo Zrobiłem schodek na belce rączkę na przedniej płycie usztywnienia przednich błotników poprawiłem mocowania pokrowca zrobiłem nowe korki filtrów i łańcuszki zaczepy na górze wanny nową gaśnicę antenę przestrzeliny lewego bocznego błotnika rozprułem rurę do filtra Teraz chyba psiknę to podkładem, żeby zobaczyć fiufki i cały ten syf do zeszlifowania. Dawajcie znać jak coś wypatrzycie, ja już na oczy nie widzę Edytowane 11 Września 2019 przez GenKamyk psiknę a nie psinkę ? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Września 2019 Share Napisano 12 Września 2019 Świetna modelarska praca. Jak widać wysiłek się opłaca - świetnie zdetalowany model. 19 godzin temu, GenKamyk napisał: ... ja już na oczy nie widzę , a to prawda do tych robót potrzebne dobre sprzęty powiększające. Co pocieszające to efekt JEST!!! Nie byłbym szczery gdybym nie napisał co jeszcze MOIM zdaniem trzeba by poprawić/dorobić, z góry przepraszam za marudzenie. Wrócę najpierw do zaspawanych otworów nad wizjerem kierowcy - teraz w modelu widać dziurki w tym miejscu a tak to powinno wyglądać - ----> zawiasy przednich błotników - koniecznie do zrobienia - ---->> Spaw na przednim pancerzu - jest to miejsce dobrze widoczne - myślę że trzeba go tam dorobić ---->>> Na koniec tego "marudzenia" jeszcze - klocek pod lewar, a dokładnie jego mocowania i zamknięcie - bo klocek jak to klocek - drewniany Trzymam kciuki, aby nic nie spadało i poproszę o więcej zdjęć. Podglądam dalej. W dniu 6.09.2019 o 21:21, Rack napisał: A Krzysztof vel Meser262 to wprost Terminator, nie "ludź" . Dzięki. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 12 Września 2019 Autor Share Napisano 12 Września 2019 8 godzin temu, meser262 napisał: Nie byłbym szczery gdybym nie napisał co jeszcze MOIM zdaniem trzeba by poprawić/dorobić, z góry przepraszam za marudzenie. Po to tu wchodzę Dziękuje Mocowanie klocka i otwory poprawię na luzie. Bardziej martwią mnie zawiasy bo eduard nic nie dał, może poszukam czegoś od sturmtigera. Spawy spróbuje przykleić gotowe, boje się, że z milliput wyszłyby mi takie ordynarne grube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 17 Września 2019 Autor Share Napisano 17 Września 2019 (edytowane) Poprawione na tyle umiałem. Zrobiłem spaw, zamek i wizjery bardziej zaślepiłem. Zawiasy to był hardcore ale jakoś się tam trzymają. Zaczynam wieżę powoli Edytowane 17 Września 2019 przez GenKamyk Zapomniałem zdjęcia ?♂️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Września 2019 Share Napisano 20 Września 2019 W dniu 17.09.2019 o 12:16, GenKamyk napisał: Poprawione na tyle umiałem. Wielką pracę i serce "Wkładasz" w ten model i to widać. Ale niedoróbki w tak widocznych miejscach mogą zniweczyć cały końcowy efekt. Spaw musi być do końca. Nie idź na skróty. Podglądam dalej. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 22 Września 2019 Autor Share Napisano 22 Września 2019 (edytowane) Wiem wiem, wyszło kiepsko, zawiasy błotników też, więc robię teraz cały przód od nowa Na luzie i bez pośpiechu Edytowane 22 Września 2019 przez GenKamyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Września 2019 Share Napisano 22 Września 2019 23 minuty temu, GenKamyk napisał: Wiem wiem, wyszło kiepsko, zawiasy błotników też, więc robię teraz cały przód od nowa Na luzie i bez pośpiechu Ja bym nie przesadzał, w końcu to 1:48. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi