GreGG24 Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 Dziś dorzucam drugiego Emila, w malowaniu Słowackich Sił Powietrznych. Ten konkretny samolot latał w 13 letce (eskadrze), podporządkowanej na froncie wschodnim II/JG 52 na lotnisku Majkop. Podobnie jak poprzednik, ten również budowany był "z pudła" i malowany farbami Mr Hobby C i H. Weathering to głównie AK Interactive. Co do kalkomanii, to wziąłem je z książeczki Sojuszników Luftwaffe autorstwa śp. Tomka Bartyzela , właściciela firmy Intech (również śp.). Za książeczkę dziękuję wiadomej osobie :) Porównując je z książką o słowackich Messerschmittach autorstwa Jozefa Andala okazało się, że nie są do końca wymiarowo poprawne, poza tym kalkomanie na górnych powierzchniach skrzydeł miały wąskie białe pasy, stąd trochę działania skalpelem. Kalkomanie Intechu już za swojej młodości słynęły były z tego, że wyglądały pięknie na wydruku, ale w wodzie się radośnie dezintegrowały. Jakiś problem z technologią. Dlatego profilaktycznie przed zamoczeniem ich w wodzie potraktowałem je Liquid Decal Film firmy Microscale. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 Nie E-4? Kalki w ogóle są komiczne. Kciuk do góry za SVZ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 2 minuty temu, mbrnnr napisał: Kalki w ogóle są komiczne. Pomijając tą kwestię na której się nie znam i nie wiem o co chodzi to modelik jest ładnie zmalowany. Podoba się Z minusów technicznych to brak dwóch słynnych linii podziałowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 16 Lipca 2019 Autor Share Napisano 16 Lipca 2019 7 godzin temu, abtb napisał: Pomijając tą kwestię na której się nie znam i nie wiem o co chodzi to modelik jest ładnie zmalowany. Podoba się Z minusów technicznych to brak dwóch słynnych linii podziałowych. Dzięki :) Jeśli chodzi o linię podziału wzdłuż ogona, to faktycznie tak się starałem sprostać surowym wymaganiom kolegi Atlisa, że przedobrzyłem i ją zeszlifowałem. Pozdrawiam, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 16 Lipca 2019 Autor Share Napisano 16 Lipca 2019 7 godzin temu, mbrnnr napisał: Nie E-4? Kalki w ogóle są komiczne. Kciuk do góry za SVZ. To faktycznie był jakiś dziwny składak. Zgodnie z monografią większość maszyn kupionych przez Słowaków była kiedyś E-1, potem przerobionych na standard E-3 lub E-4, w zależności od tego, kiedy zostały naprawione po wypadkach lub poważnych uszkodzeniach w walkach na froncie zachodnim. Natomiast znaki faktycznie mają złe proporcje, białe pasy powinny być grubsze i mieć większe czerwone koło w środku. A godło eskadry nadaje się bardziej do skali 1:48. Ale na szczęście mało kto posiada monografię słowackich Messerschmittów (część pierwsza), wydaną kilkanaście lat temu przez HT model z Popradu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 (edytowane) Ładny jest.Jedną czy drugą brakującą linią bym się nie przejmował.Jestem na tak.Gdyby kolega szukał kalek do takich ciekawych malowań to polecam kalki Kora Models. Edytowane 16 Lipca 2019 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 16 Lipca 2019 Autor Share Napisano 16 Lipca 2019 31 minut temu, Xmen napisał: Ładny jest.Jedną czy drugą brakującą linią bym się nie przejmował.Jestem na tak.Gdyby kolega szukał kalek do takich ciekawych malowań to polecam kalki Kora Models. Dziękuję Z Kory mam Bułgara i Szwajcara, kupiłem w Bytomiu. Więc jak uda mi się kupić w dobrej cenie Airfixa, to będą kolejne :) A na razie wracam do mojej głównej tematyki - czyli Węgrów. Będzie Bf 110 G-4 z Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 Do 110 węgierskiej kalki Xtradecals? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 1 godzinę temu, GreGG24 napisał: Zgodnie z monografią większość maszyn kupionych przez Słowaków była kiedyś E-1, potem przerobionych na standard E-3 lub E-4 Były używane E-2, E-4 i E-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 To jest raczej E-7 wersja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 Nawet w HT Modelu się info różni. W opisach białej 7 jest napisane, że by to miał być W.Nr. 3317 - E-1/E-7. W innym miejscu jest podana E-4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 Ta stodziewiątka bardzo fajna. Obie mi się bardzo podobają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 17 Lipca 2019 Autor Share Napisano 17 Lipca 2019 11 godzin temu, mbrnnr napisał: Nawet w HT Modelu się info różni. W opisach białej 7 jest napisane, że by to miał być W.Nr. 3317 - E-1/E-7. W innym miejscu jest podana E-4. Dlatego nawet nie próbuję dochodzić tego, co to ma być. Generalnie te maszyny dla Słowaków to były w dużej mierze składaki ze starszych typów, naprawiane przy użyciu nowszych części. Nie jestem z tych, którzy liczą każdy nit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 17 Lipca 2019 Share Napisano 17 Lipca 2019 Nazwałeś temat E-3, stąd moje zaciekawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Lipca 2019 Share Napisano 17 Lipca 2019 Ciekawe malowanie i nietypowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 17 Lipca 2019 Share Napisano 17 Lipca 2019 Piekny samolocik, no i brawo za malowanie, niby stodziewiatka z krzyzami, a jednak wyjatkowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi