barszczo Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Tak, dobrze widzicie. 1:32. Nie oznacza to bynajmniej że zdradziłem "swoją" podziałkę. Tak mi się fajnie robiło włoskiego Gustawa, że postanowiłem zrobić kolejnego. A że trafił się nieco większy Mesiek, a nawet dwa, to decyzja była szybka. Model taki: już kilka lat na rynku, pomimo kilku słabych miejsc nie najgorszy. Montex robi maski na dwa fajne włoskie Gustawy, pierwszy to Bf109G6/R6 Trop: drugi to Bf109G6 kapitana Ugo Drago: Dodatków nie będzie dużo, Eduardowe blaszka do kokpitu i pasy, lufy Mastera i maski Montexu. Prawdopodobnie wymienię też bąble na Airesowe. Model będzie przenitowany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2019 I drobne dłubanki na początek, tak trochę od tyłu bo czekam na dodatki. Poskładałem golenie podwozia które jednak biorąc pod uwagę miękkość plastiku wymienię na metalowe, nawierciłem rury wydechowe i przygotowałem łopaty śmigła: A tutaj macie dla porównania trzy kołpaki: z lewej Revell, w środku Aires/Quickboost, a z prawej Hasegawa. Revellowy kołpak ma podział w złym miejscu i po sklejeniu trzeba go zaszpachlować. Potem pogłębić właściwą linię podziału u podstawy i drugą w połowie kołpaka. Linia i nity wokół wylotu działka też do usunięcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 3 Sierpnia 2019 Share Napisano 3 Sierpnia 2019 Będziesz odtwarzał nitowanie kadłuba i skrzydeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) 8 godzin temu, ksc napisał: Będziesz odtwarzał nitowanie kadłuba i skrzydeł? Jest to w planach . Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2019 A oto i moja nowa zabawka, stanowczo za późno znalazła się w moim warsztacie: Pierwsze próby poczynione na stateczniku poziomym, przejechałem washem żeby było lepiej widać: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 4 Sierpnia 2019 Share Napisano 4 Sierpnia 2019 20 godzin temu, barszczo napisał: Jest to w planach . Pytałem się o nitowanie, bo moim zdaniem nie powinny być widoczne tym samolocie. I dlatego na gładko zrobiłem jeden z modeli zvezdy w 1/48 za co dostało mi się na tym forum, więc kolejny będzie z nitami. Ja tych nitów niestety nie dostrzegam na fotografiach z II wojny światowej. Jedynie na egzemplarzach bardzo zużytych, muzealnych po renowacji i wrakach coś tam widać: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja do tej pory wychodziłem z tego samego założenia, ale stwierdziłem że model w tej skali bez nitów wyglądałby zbyt płasko. Niekoniecznie trzeba je uwydatniać washem po malowaniu, ale powinny jednak być. Podciągnąłem trochę prace w związku z dwoma wolnymi dniami. Skleiłem i wyszlifowałem kołpak, trochę szpachli jeszcze i będzie gotowy, skończyłem stateczniki poziome i zacząłem walkę z zestawowymi kołami: Początki nitowania skrzydeł od dołu, część większych nitów jest zestawowa, dorabiam te brakujące: I zabawa z górnymi częściami skrzydeł, tutaj miałem zagwozdkę jak wynitować okrąg. Zrobiłem to ostatecznie w minutę z ręki po narysowanej linii. Poszpachlowałem jeszcze zapadliska, których w modelu trochę jednak jest. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Działam dalej z dużym Messerschmittem. Praktycznie zakończone nitowanie dużych powierzchni. Pozostał tylko wierzch skrzydeł i doklejane panele silnika na kadłubie. To dopiero po zakończeniu montażu w całość. Model dostał też wczesny statecznik pionowy: Małe wloty zdecydowanie lepiej wyglądają z otworami. Zniknęła też alternatywna klapka wlewu oleju: Kołpak gotowy, łopaty poprawione na tyle, na ile się dało. Całość zagruntowana: I na koniec kokpit gotowy na poprawki i montaż blaszek. Tutaj bez napinki, będzie zamknięty: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Mam G-10 w tej skali, to chętnie podpatrzę jak to się lepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2019 Kilka poprawek, parę drucików i blaszki: a na koniec wszystko na szaro: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Sierpnia 2019 Share Napisano 19 Sierpnia 2019 Prace idą bardzo dobrze, zaglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 19 Sierpnia 2019 Share Napisano 19 Sierpnia 2019 13 godzin temu, barszczo napisał: Kilka poprawek, parę drucików i blaszki: a na koniec wszystko na szaro: Ten szary to podkład? Bo wnętrze raczej powinno być ciemne RLM 66. Jasnych wnętrz RLM 02 nie było od wersji F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2019 W dniu 19.08.2019 o 15:37, ksc napisał: Ten szary to podkład? Bo wnętrze raczej powinno być ciemne RLM 66. Jasnych wnętrz RLM 02 nie było od wersji F. To jest RLM66 Gunze, a właściwie teraz Mr Color. Zdjęcie jest rozjaśnione żeby więcej szczegółów było widać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2019 Kokpit skończony, do dołożenia jeszcze pasy i przewód paliwowy: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Kadłub w końcu w jednym kawałku, wklejone wydechy: Przygotowane do montażu elementy przodu kadłuba, małe wloty oczywiście z otworami: I nie mogłem sobie odmówić montażu na sucho z kołpakiem śmigła, wygląda nieźle: I na koniec podebrane z zestawu Hasegawa/Revell gondole z działkami i koła które wyglądają delikatniej niż zestawowe: I jak na zamówienie Aires/Quickboost zapowiedział późny filtr tropikalny do Messerschmittów: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Czy to oznacza, że silnik będzie zasłonięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 W tym modelu nie ma silnika, trzeba dokupić zestaw Eduarda. Taki plan jest na drugiego Meśka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Września 2019 Autor Share Napisano 24 Września 2019 Zamontowane lufy Mastera: I okapotowanie w końcu na miejscu. Rant z kleju na łączeniu zrobiony świadomie. Teraz przede mną dużo zabawy w szpachlowanie, szlifowanie, odtwarzanie linii i nitowanie: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 Piękne bydle będzie -robię Gustawa w 72, więc tym chętniej popatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Koniec roku za pasem i sumienie mnie ruszyło. Prace przy kokpicie, choć będzie zamknięty pewne standardy trzeba trzymać, zwłaszcza w tej skali. Na początek płyta pancerna pożyczona z Hasegawy, po lewej macie oryginał z Revella: Wklejony celownik Quickboosta: Taki drobiażdżek, linka ograniczająca wychylenie owiewki: I zamontowana płyta pancerna z dodanymi uchwytami: Bardzo chciałbym wyprowadzić całą bryłę do końca roku, zobaczymy co da się zrobić. Edytowane 25 Grudnia 2019 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2020 Kadłub ostatecznie zakończony. Kabina planowana jako zamknięta będzie jednak otwarta, spasowanie jest średnie chyba że popełniłem jakiś błąd przy montażu kadłuba. Z chłodnicą oleju też była zabawa. Dołożone żywiczne bąble Airesa, dorobione zaczepy parasola. Do zdjęcia założony kołpak i wlot do sprężarki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Lutego 2020 Autor Share Napisano 9 Lutego 2020 Kolejny etap wnęki podwozia. Wygląda to całkiem, całkiem więc nie będę dorabiał brezentowej osłony zasłaniającej dźwigar. Całość zagruntowana: I kolejny dowód na to że w modelarstwie pośpiech nie jest wskazany ;). Następna nowość Airesa/Quickboosta debiutująca podczas przydługiej budowy tego zestawu i którą już zamówiłem, a wykorzystam z niej siłowniki z zamkami: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2022 Wygrzebuję stary zakurzony projekt. Już najwyższy czas go dokończyć. Na razie dorobiłem przewody widoczne we wnękach, kolejny etap to malowanie samych wnęk i montaż siłowników zamykających podwozie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 3 Stycznia 2022 ad nitowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2022 Temat nitowania przerabiałem zanim zacząłem go budować. Samolot był szpachlowany i generalnie nity nie powinny być widoczne tak samo jak linie podziału w części ogonowej. Ale jak by to wtedy wyglądało, zwłaszcza na modelu w tak dużej skali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi