Super Moderator Greif Napisano 3 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 3 Stycznia 2022 no merytorycznie poprawnie dla tej wielkości modelu juz predzej ugiecie poszycia wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 Wymalowane wnęki podwozia, całość jeszcze do brudzenia: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Te wnęki nie powinny być w RLM 02? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 W tych późniejszych wersjach bywały egzemplarze gdzie wnęki malowano na kolor spodu. Tak gdzieś słyszałem ale nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 46 minut temu, piotr2498 napisał: Te wnęki nie powinny być w RLM 02? Jak malować wnęki w tej maszynie fajnie jest opisane w tej samej relacji na sąsiednim forum. Przyznam że sam malowałem w Bf-ach wnęki jak leci na RLM02. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Można poprosić link do tego wątku? Bo ja też zawsze malowałem na RLM 02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 Proszsz : https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=88142 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Przeczytałem dyskusję na temat koloru tych wnęk i widzę, że można je pomalować na kilka sposobów, stąd mam pytanie, czy sugerowany np. przez Eduarda sposób na malowanie całości wnęk i goleni RLM 02 (oczywiście oprócz pokrowca) jest jakkolwiek zgodny historycznie? Zdjecie jest tylko poglądowe aby zobrazować o co mi chodzi, bo wiadomo, że jeśli o egzemplarze muzealne to nie ma się co sugerować kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 Generalnie RLM02 był jednym z kolorów używanych do malowania wnęk podwozia w różnych konstrukcjach niemieckich i sam jechałem wszystko tym odcieniem bez zastanowienia przez długie lata. Z czasem zacząłem przeglądać zdjęcia z epoki i choć w większości są czarno białe, na niektórych z łatwością można dostrzec że kolor wnęk jest identyczny z kolorem spodu. Dotyczyło to zwłaszcza Messerschmittów 109. Od tej pory moja pewność co do koloru wnęk w stodziewiątkach mocno zmalała, a utwierdził mnie w tym przekonaniu Kuba swoim wpisem. Podsumowując, jakbyś nie wymalował będzie dobrze. Stuprocentową pewność co do koloru wnęk konkretnego egzemplarza mamy tylko w przypadku Ju-87, bo on tych wnęk po prostu nie posiadał . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Wnęki po zabiegach upiększających, samolot wszak operował w trudnym, Włoskim klimacie" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2022 Przy okazji poprawek śmigła Foki, takie pierdółki sobie zmalowałem, siłowniki podwozia z zamkami: A tutaj przymiarka na sucho, oczywiście będą odpowiednio skrócone: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 9 godzin temu, barszczo napisał: Przy okazji poprawek śmigła Foki, takie pierdółki sobie zmalowałem, siłowniki podwozia z zamkami: A tutaj przymiarka na sucho, oczywiście będą odpowiednio skrócone: Arghh teraz to pojechałeś. Coś pięknego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2022 Godzinę temu, kozborn napisał: Arghh teraz to pojechałeś. Coś pięknego. Dzięki bardzo. Większy model, większe możliwości. No i nie da się już pominąć pewnych szczegółów. Dla jasności, to gotowiec Quickboosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 30 Grudnia 2022 Share Napisano 30 Grudnia 2022 Ulala, zapowiada się doskonale. No to pozostaje mi tylko czekać z niecierpliwością na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Maja 2023 Autor Share Napisano 1 Maja 2023 Sumienie mnie trochę ruszyło i zabrałem się za włoskiego Gustawa. Wpasowałem sobie dzisiaj łopaty śmigła z Hasegawy w oryginalny kołpak. Nie jest najgorzej, muszą tylko wejść nieco głębiej: W oryginale wyglądało to tak: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2023 Łopaty skrócone i ostatecznie wpasowane. Całość śmigła gotowa na podkład: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2023 A tymczasem w gruncie rzeczy : 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Września 2023 Autor Share Napisano 3 Września 2023 Śmigło zmalowane: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Września 2023 Share Napisano 4 Września 2023 Przejście kolorów zostaje czy będziesz upstrokacał trochę? Jak to tam na oryginale się zdzierało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi