Kowalec222 Napisano 5 Sierpnia 2019 Share Napisano 5 Sierpnia 2019 Witam. Wakacje, urlop, lato więc na modelowanie czas ciężko znaleźć, ale jak tylko ukazał się na rynku ten pojazd od razu zamówiłem, a kiedy tylko dotarł to natychmiast zabrałem się za sklejanie. Plan jest taki, żeby wykonać to prosto z pudła. Na chwilę obecną prezentuje się to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Powoli do przodu, kilka kolejnych ujęć warsztatowych z postępu prac. Rama w sumie skończona, kabina na tą chwilę też. Spasowane wszystko na razie na sucho. Klei się to dosyć przyjemnie chociaż sporo jest szwów, i śladów po wypychaczach więc bez szpachli i szlifów się nie obeszło. W modelu nie odwzorowano silnika więc pod kabiną, patrząc od tyłu widnieje "czarna dziura", której mam nadzieję, po zainstalowaniu wszystkich elementów nie będzie widać. Meng w tym miejscu bardziej się postarał i w ich modelu silnik jest. Swoją drogą jeśli chodzi o Pantsira na podwoziu KAMA3A w 1:35 to mamy swoistą klęskę urodzaju. Na rynku dostępne są już modele firmowane przez MENG i Tiger Model, w preorderze można już zamówić Trampka, a i Zvezda zapowiada go na ten rok, tak że jest w czym wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Ooooo ostatnio nad nim myślałem ktore malowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2019 8 minut temu, Bengal napisał: Ooooo ostatnio nad nim myślałem ktore malowanie ? Jeszcze na 100% nie zdecydowałem, ale raczej jednobarwne zielone coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Pustynne fajniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2019 18 minut temu, Bengal napisał: Pustynne fajniejsze Kwestia gustu, a o gustach jak wiadomo się nie dyskutuje, mnie podoba się jeszcze taka opcja: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 A może : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Głosuję za propozycją powyższą obiema rękami!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly1904 Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Ja też, świetnie by było zobaczyć go w tym malowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Buduj, oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Mi się to pustynne nie podoba. Świetnie maskuje i przez to kontury auta sprawiają wrażenie rozmytych, nieostrych, bez szczegółów. Malowanie zielone jedno, lub trójkolorowe jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Bengal napisał: A może : Chyba nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Fajny bydlak! Malowanie oczywiście ostatnie w ciapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 33 minuty temu, makinen napisał: Fajny bydlak! Malowanie oczywiście ostatnie w ciapki Kiedyś takie zrobię hmm może w 2020/2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 A ja proponuję takie malowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Ciekawa opcja z tym arktycznym malowaniem. Nie wykluczam, pomyślę... tymczasem na macie kolejne przymiarki: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Wygląda fajnie:) czekam na dalszy postęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Tempo fajne, lecisz z pudła, bez wnikania w szczegóły... Na pewno mniej stresu niż przy liczeniu kabli i śrubek. Model efektowny, podoba mi się... Nie piszesz nic jak tam składalność tegoto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2019 40 minut temu, mandrivecs napisał: Tempo fajne, lecisz z pudła, bez wnikania w szczegóły... Na pewno mniej stresu niż przy liczeniu kabli i śrubek. Model efektowny, podoba mi się... Nie piszesz nic jak tam składalność tegoto... No takie było założenie, żeby to z pudła wykonać, jakieś tam druciki dołożę od siebie, ale raczej nic mega spektakularnego to nie będzie, nie pokuszę się o wykonanie instalacji ze zdjęcia poniżej. Co do składalności coś tam wspominałem wcześniej, ale powtórzę spasowanie ok, detal też w porządku jednak niemal każdą część trzeba szlifować w celu usunięcia szwów. Sporo też śladów po wypychaczach więc mus szpachlować bo często są w miejscach widocznych. Dodatkowo trafiły się dwie części nie w pełni odlane więc trzeba było rzeźbić. Z plusów - dużo fajnych dodatków: ciekawa blacha, elementy metalowe, gumowe paski, jedne z lepszych opon z jakimi się spotkałem, a nawet naklejki z literami do oznaczenia ramek. Minusy - brak silnika tylko wydmuszka żeby nie było dziury od spodu, oraz jeden komplet kalek pod jeden schemat malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 13 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2019 Kolejna porcja fotek z przebiegu prac. Jak już wcześniej wspominałem niestety bez szpachli się nie da i nie chodzi o spasowanie części ale o te nieszczęsne ślady po wypychaczach, czasami są w miejscach, które po sklejeniu niestety będą widoczne, tak jak na tej części radaru. No ale co zrobić, ciekawe jak pod tym względem wyglądają części z zestawu MENG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 15 Sierpnia 2019 Share Napisano 15 Sierpnia 2019 Tempo imponujące. Gapię się na tą część i widzę coraz to więcej jakichś nierówności, ale to pewnie złudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 16 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2019 W dniu 15.08.2019 o 03:10, LordDisneyland napisał: Gapię się na tą część i widzę coraz to więcej jakichś nierówności, ale to pewnie złudzenie. Niekoniecznie złudzenie, muszę jeszcze nad nią popracować podobnie jak nad kilkoma innymi elementami, których niedoskonałości dopiero zdjęcia obnażyły, wszystkie one ostateczny szlif otrzymają przed malowaniem. Dzięki za ciekawe zdjęcie. Tymczasem w warsztacie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 16 Sierpnia 2019 Share Napisano 16 Sierpnia 2019 Aż się prosi o pozycję "rozłożoną" i podstawkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 16 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2019 Godzinę temu, mandrivecs napisał: Aż się prosi o pozycję "rozłożoną" i podstawkę... Kłopot w tym, że podstawki to dla mnie raczej zaklęte rewiry, ostatnią popełniłem może z dwie dekady temu, tak że opcja jeśli dojdzie do skutku to w bliżej nieokreślonej ale raczej odległej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 17 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2019 Nieuchronnie zbliża się moment, w którym trzeba będzie toto zacząć malować, ale zanim to nastąpi konieczne są jeszcze drobne poprawki i przeszlifowanie kilku elementów. Zresztą podkład uwypukli wszelkie niedociągnięcia. Pozostaje jeszcze jedno pytanie złożone czy rozłożone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi