tlb Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam, Mam powoli, jeżeli nie całkiem, dość mojego aerografu, o którym już pisałem tu na forum, wobec czego szukam jakiegoś, na którego nie będę wyzywał, znalazłem dwa, na które w zasadzie mógł bym sobie pozwolić, ale się nie znam, myślałem o tym: https://www.mojehobby.pl/products/Ultra.html Ale znalazłem takie coś https://www.fine-art.com.pl/aerograf-iwata-neo-cn-grawitacyjny-0-35mm.html Który byście wzięli? PZDR Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez tlb Cytuj
Tap-chan Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) Wziąłbym to. Mam, używam, jestem zadowolony. A tu jest ostatnia sztuka po ~415pln. https://www.amazon.co.uk/Procon-BOY-WA0-3mm-Ligne-version/dp/B0099FN1Y4/ref=sr_1_3?keywords=procon+boy+0.3&qid=1567277378&s=kids&sr=1-3 Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez Tap-chan 2 Cytuj
enten Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 Podobnie polecam jak Tapchan. Mam Ultre i Procona. Uważam, że procon jest wart każdej wydanej nań złotówki. 1 Cytuj
tlb Napisano 31 Sierpnia 2019 Autor Napisano 31 Sierpnia 2019 54 minuty temu, Tap-chan napisał: jest ostatnia sztuka po ~415pln. No nie bardzo, plus koszty dostawy i wychodzi ponad 100 funtów. Taniej wyjdzie zamowic ten https://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Procon-Boy-FWA-0.2-mm.html Tylko, że 500pln nie bardzo mogę wydać... chyba, że przyoszczędzę i kupię później. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 31 Sierpnia 2019 Super Moderator Napisano 31 Sierpnia 2019 Szukaj w Japonii. Ja za swojego Procona, dałem ok 389 zł z wysyłką. Cytuj
Technick Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 W ten weekend na www.spraygunner.com z kodem LABORBRUSH można kupić aero kosztujące więcej niż 100USD 20%taniej. Razem z przesyłką Procon 289 kosztować będzie około 425PLN - cena niewiele różniąca się od tych wysyłanych z Japonii Custom 0,18 za 700PLN. Może ktoś skorzysta 1 Cytuj
tlb Napisano 31 Sierpnia 2019 Autor Napisano 31 Sierpnia 2019 No... kurczę, z jednej strony nie bardzo mogę wydwydać ac ponad 400pln, ale jakość ma znaczenie... A dlaczego tego h&s nie polecacie? Słyszałem, że jest dobry. Cytuj
Technick Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 Z zasłyszanych minusów: - gorsza jakość powłoki, która dorównuje tej japońskiej dopiero w wyższych modelach evo i infinity za dodatkową opłatą (CR+) - praca spustu nie jest tak responsywna i płynna jak u japońskich braci - dysza wykonana z miękkiego materiału, która z czasem się rozkalibrowuje. - brak dekielka na zbiorniczek z farbą - trzeba dokupić oddzielnie. Według mnie taka pierdółka powinna być w zestawie ale to już czepianie się trochę na siłę Najwięcej i tak zależy od malarza i wykorzystywanej chemii. Na pewno Ultra będzie znacznym skokiem jakościowym w porównaniu do Twojego chińczyka. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się też nad Sparmaxem SP-35c, który zbiera pozytywne opinie tu na forum. Do kupienia w Polsce poniżej 300zł np. TUTAJ Cytuj
tlb Napisano 31 Sierpnia 2019 Autor Napisano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) Czyli, że ten sparmax jest lepszy od h&s? Szczerze pisząc, to wolał bym wydać +/- 300pln niż >400... Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez tlb Cytuj
tlb Napisano 31 Sierpnia 2019 Autor Napisano 31 Sierpnia 2019 Nadmienię, że jeżeli chodzi o chemię, to nie będę używać nic poza Tamiya (akryle), mr.hobby ( farby seria h) i zwykłym acetonem ( w razie "w") Cytuj
Technick Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 47 minut temu, tlb napisał: Czyli, że ten sparmax jest lepszy od h&s? Na to pytanie już nie odpowiem bo z H&S'a nie korzystałem i nie mam porównania. Ze skargami na Sparmaxa się nie spotkałem ale może to wynikać z mniejszej liczby użytkowników. Ultra jest jednak dużo bardziej popularna. Rozstrzygnąć będziesz musiał sam. Najlepiej byłoby przymierzyć do ręki oba aerografy, a w przypadku ultry liczyć się z okresowymi wymianami dyszy. Znalazłem też ciekawe porównanie pracy wspomnianych aero (MAX35 jest tym samym co SP35, a Evolution ma tą samą dyszę co Ultra więc maluje tak samo) Jest też porównanie Procona z Evolution (dysze 0,2) 1 Cytuj
tlb Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 (edytowane) 8 godzin temu, Technick napisał: w przypadku ultry liczyć się z okresowymi wymianami dyszy. No ok, a mniej wiecej co ile trzeba ją wymieniać? Bo wolę kupić "made in germany" niż "Made in Taiwan". Edytowane 1 Września 2019 przez tlb Cytuj
Solo Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 Jeśli będziesz ostrożnie używać aerografu to być może i nigdy. Ja przez kilka lat użytkowania Ultry uszkodziłem jedną dyszę. Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 1 Września 2019 Super Moderator Napisano 1 Września 2019 8 godzin temu, Technick napisał: Jest też porównanie Procona z Evolution (dysze 0,2) Różnica w malowaniu z ręki bez maskowania (chodzi o ostrość krawędzi), jest dość spora. Myślałem że, różnica będzie nie zauważalna jak na tej klasy aerografy, a tu duży plus dla Procona. Cytuj
tlb Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 No jest plus, na filmie to widac. Tylko, że po przeliczeniu hajsu, niestety nie mogę wydać grubo ponad 400pln, dlatego pytam o h&S i sparmax. Chyba, że znacie coś innego za 300 z małym hakiem godnego polecenia. Cytuj
Tap-chan Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 (edytowane) 12 godzin temu, tlb napisał: No nie bardzo, plus koszty dostawy i wychodzi ponad 100 funtów. Taniej wyjdzie zamowic ten https://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Procon-Boy-FWA-0.2-mm.html Tylko, że 500pln nie bardzo mogę wydać... chyba, że przyoszczędzę i kupię później. Dzięki za odpowiedzi. A tak zwróciłem uwagę jeszcze na koszty wysyłki. Chyba, że do Polski jest inaczej. Dobra, nie było tematu, zmieniłem adres i jednak masz rację, że są koszty dostawy. Edytowane 1 Września 2019 przez Tap-chan Cytuj
Tap-chan Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 (edytowane) Złodzieje. Kilka tygodni temu za 400pln na Amazonie właśnie kupiłem sobie Procona Platinum 0,3, trzeba przeglądać, co jakiś czas obniżają ceny na 2-3 dni na wybrany aero GSI. W tej cenie szerokiej gamy sensownych aero nie znajdziesz. Masz Ultrę, Iwatę Neo, Sparmaxa SP-35* i brandowanego przez Tamiyę SX0,3 (MAX3 chyba). Sparmaxy mają solidniejsze dysze, ale Ultra ma bezgwintowe mocowanie i możliwość dokupowania innych rozmiarów dysz plus do tego teflonowe uszczelki. O Iwacie Neo wiele nie wiem. Edytowane 1 Września 2019 przez Tap-chan Cytuj
tlb Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 Czyli wychodzi, że najlepszym rozwiązaniem będzie ultra. Cytuj
Hello Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 2 godziny temu, tlb napisał: Czyli wychodzi, że najlepszym rozwiązaniem będzie ultra. Najlepszym nie , najtańszym ( w tej chwili dla Twojego portfela ). Pozdrawiam Hello 1 Cytuj
Bartosz.B Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 15 godzin temu, Technick napisał: W ten weekend na www.spraygunner.com z kodem LABORBRUSH można kupić aero kosztujące więcej niż 100USD 20%taniej. Razem z przesyłką Procon 289 kosztować będzie około 425PLN - cena niewiele różniąca się od tych wysyłanych z Japonii Custom 0,18 za 700PLN. Może ktoś skorzysta Dziek za namiar, kupiłem tego PS-770 w promocji , zobaczymy czym będzie jakaś różnica w malowaniu w stosunku do hp-ch 1 Cytuj
Technick Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 3 godziny temu, tlb napisał: Czyli wychodzi, że najlepszym rozwiązaniem będzie ultra. Atomizacja/wszechstronność (na podstawie porównania 0,35 SP z 0,4 Evo na filmiku) - SP35 Jakość powłoki aero - SP35 Trwałość dyszy - SP35 Czyszczenie - Ultra (a naprawdę nie ma potrzeby każdorazowego rozkręcania aero do czyszczenia zwłaszcza po tak dobrej chemii, z której chcesz korzystać. Wystarczy backflush i ewentualne przetarcie iglicy - odsyłam do instrukcji czyszczenia aero marki Iwata) Bajery typu blokada iglicy, pokrywka na zbiornik z farbą, dodatkowa nacinana osłona dyszy i przejściówka na single action - SP35 Cena - SP35 Możliwość wymalowania przepięknych modeli - oba aerografy Ultra wygrywa tylko łatwością czyszczenia. Dodatkowo przekonanie, że niemieckie=lepsze kasuje niewątpliwe zalety tajwańskiej firmy, która na rynku istnieje od ponad 40lat. Niezależnie który model wybierzesz, mam nadzieję, że będzie Ci dobrze i bezproblemowo służył. Po przejściach z chinolem zasługujesz na lepszy sprzęt 1 Cytuj
Solo Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 4 godziny temu, tlb napisał: Czyli wychodzi, że najlepszym rozwiązaniem będzie ultra. Sparmaxa nigdy w ręku nie miałem, więc się nie wypowiadam. Kupując Ultrę na pewno odczujesz bardzo dużą różnicę w komforcie pracy - wiele osób o tym na forum pisało. Ultra na pewno ma pewne wady, ale ma też sporo zalet. Co do zalet: - komfort pracy - łatwość w uzyskiwaniu wszelkich efektów malarskich, bez problemu dasz radę malować kreski poniżej 1 mm (o ile to komuś w lotnictwie w ogóle jest potrzebne) - prostota konstrukcji i bardzo łatwe czyszczenie aerka - stosunkowo tanie części zamienne i powszechnie dostępne w Polsce. Wady: - aerek ma tendencje zapychania się, więc warto go regularnie i solidnie czyścić, choć ponoć teraz wraz ze zmianą iglicy na wersję2.0, ten problem jest mniejszy, albo w ogóle wyeliminowany - według producenta - rzekome problemy z rozpychaniem się dyszy - dla mnie to bardzo rozdmuchana wada i niewiele mająca wspólnego z prawdą; dysza owszem, podczas eksploatacji potrafi się nieco rozkalibrować po długim okresie pracy, ale poza skrajnymi przypadkami w niczym to nie przeszkadza w pracy. Podsumowując: Ultra to wciąż bardzo dobry aerek. 1 Cytuj
tlb Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 (edytowane) W promocyjnej cenie udało mi się kupić ultra 2w1(Dzięki Artur). Także teraz czekam do jakiegoś dnia wolnego (od jutra szkoła, a wrzesień dla nauczyciela to istny hardcore) i malowanie samolotu ju87 w malowaniu z kampanii w Libii z '42roku. Zobaczymy co wyjdzie z tego. Dzięki wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi ws. sprzętu. PZDR Edytowane 2 Września 2019 przez tlb 3 Cytuj
tlb Napisano 4 Września 2019 Autor Napisano 4 Września 2019 (edytowane) W dniu 1.09.2019 o 16:06, Solo napisał: łatwość w uzyskiwaniu wszelkich efektów malarskich, bez problemu dasz radę malować kreski poniżej 1 mm (o ile to komuś w lotnictwie w ogóle jest potrzebne) Chyba, że taki kamuflaż Edytowane 4 Września 2019 przez tlb Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi