Solo 556 Posted September 4, 2019 Share Posted September 4, 2019 Nie wiem co to za kamuflaż, zdjęcie jest małe i niewiele na nim widać, tylko jakieś kropeczki. Quote Link to post Share on other sites
tlb 116 Posted September 4, 2019 Author Share Posted September 4, 2019 (edited) http://www.ipmsdeutschland.de/Flugzeuge/Arndt/WK2/Wick.html Może tu lepiej widac Piszę z telefonu, a na telefonie bardzo dobrze widać. Edited September 4, 2019 by tlb Quote Link to post Share on other sites
push-up78 131 Posted September 4, 2019 Share Posted September 4, 2019 Ten kamo to tak nakrapiany chyba na małym ciśnieniu. Quote Link to post Share on other sites
mbrnnr 258 Posted September 4, 2019 Share Posted September 4, 2019 To Emil Helmuta Wicka. Boki kadłuba nie były malowany natryskowo. I model pewnie też nie. To prawdopodobnie stippling pędzlem. Quote Link to post Share on other sites
Wojtek80 5 Posted September 4, 2019 Share Posted September 4, 2019 Twarda gąbeczka i niewielka ilość farby. Ja bym tak to robił. Quote Link to post Share on other sites
Bobek 235 Posted September 4, 2019 Share Posted September 4, 2019 2 godziny temu, tlb napisał: Chyba, że taki kamuflaż to akurat nie wiele ma wspólnego z malowaniem poniżej 1mm Quote Link to post Share on other sites
tlb 116 Posted September 4, 2019 Author Share Posted September 4, 2019 (edited) Dlaczego? Te kropki, czy co to jest, jak by ktoś się uparł to aerografem by zrobił, a na pewno nie mają milimetra. Szukając aerografu widziałem opisy typu "linia szerokości włosa ludzkiego"... Chociaż ja wziął bym pędzel, o ile w ogóle podjął bym się takiego czegoś. Edited September 4, 2019 by tlb Quote Link to post Share on other sites
Bobek 235 Posted September 4, 2019 Share Posted September 4, 2019 (edited) bo jest to banalne proste do zrobienia, zamiast kropek w ten sposób jak mówisz, czyli na piechotę wystarczy zmniejszenie cisnienia i dokładnie taki wzór się robi. Choc można to jak chłopaki wyżej pisali zrobić ten innymi sposobami. Edited September 4, 2019 by Bobek Quote Link to post Share on other sites
Hello 118 Posted September 4, 2019 Share Posted September 4, 2019 (edited) Ja bym to ciepał farbą . Hej . Hello Edited September 4, 2019 by Hello Quote Link to post Share on other sites
Technick 3 Posted September 4, 2019 Share Posted September 4, 2019 6 godzin temu, mbrnnr napisał: To Emil Helmuta Wicka. Boki kadłuba nie były malowany natryskowo. I model pewnie też nie. To prawdopodobnie stippling pędzlem. Koślawe googlowskie tłumaczenie z warsztatu podesłanego przez tlb: "Potem przyszedł czas na Sprenkelvorsatzes mój nowy triplex. Przy niewielkim nacisku i prawie nierozcieńczonej farbie (Vallejo Air) szybko dostaję plamki i, jak sądzę, zrobiłem dobrze." Bobek i push-up78 dobrze prawią. 5 godzin temu, tlb napisał: Dlaczego? Te kropki, czy co to jest, jak by ktoś się uparł to aerografem by zrobił Ci jeszcze bardziej uparci takie kropeczki potraktowaliby jako rozgrzewkę przed właściwym malowaniem . W ramach ciekawostki podsyłam zdjęcia znalezione na fejsbukach. No cuda ludzie wyczyniają aerografami. Quote Link to post Share on other sites
HKK 131 Posted September 5, 2019 Share Posted September 5, 2019 22 godziny temu, Technick napisał: "Potem przyszedł czas na Sprenkelvorsatzes mój nowy triplex. Przy niewielkim nacisku i prawie nierozcieńczonej farbie (Vallejo Air) szybko dostaję plamki i, jak sądzę, zrobiłem dobrze." "Sprenkel vorsatzes" to chyba tłumaczy się "końcówka do nakrapiania". Faktycznie, do Triplex-a (mam taki aerograf) można było dokupić specjalną głowicę która daje słabą atomizację i pryskanie drobnymi kropelkami. Nazywa się to "sprenkel kappe" 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts