Skocz do zawartości

Spitfire MK Vc Special Hobby 1/48 Malta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spitfire mk Vc 249 eskadra, Takali ,lipiec 1942, sierżant George Frederick Beurling ps., „Buzz”, „Screwball” .

To drugi z rozpoczętych przeze mnie ,bodajże pół roku temu , trzech spitów od special hobby.Jak ktoś lubi wyzwania to polecam.

Zapraszam do komentowania.

VvScM3D.jpg

KqqFXCu.jpg

r6VINkS.jpg

alKht63.jpg

85UqFlD.jpg

cnK5tDQ.jpg

yGDHxZc.jpg

aLmHa1e.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)

"Kamuflaż to tzw. "Malta blue". To oryginalne malowanie powstało dzięki Marszalkowi K. Parkowi, który objął dowództwo lotnictwa na Malcie w czerwcu 1942. Otóż Spity na Malcie posiadały kilka typów malowania, które generalnie było wariacją "desert scheme" z rożnym kolorem spodu (sky, azure blue albo mediteranian blue) - rzadziej spotykało się Spity w malowaniu Temparte Land . Niestety kamuflaż pustynny obowiązujący w rejonie morza śródziemnego całkowicie nie sprawdzał się na Malcie - tutaj samoloty operowały głownie nad morzem (jasny pustynny kamuflaż je demaskował). Po kilku tygodniach nieustającego "męczenia" dowództwo RAF w końcu dało zgodę Parkowi na przemalowanie samolotów. Niestety okazało się ze jedynym kolorem dostępnym na Malcie jest PR blue... który położono na kolor piaskowy (pozostawiając brąz ziemisty)."

Edytowane przez zbigi10000
  • Thanks 1
Napisano

Czyli w zasadzie, jesli się chce mieć takie spita w malowaniu z Malty, to właściwie trzeba by go było pomalowac na normalny  kamuflaż pustynny, a potem ten middle stone zamalowac na niebiesko. Nie wierzę, żeby przy malowaniu w warunkach polowych ten niebieski tak zawsze dokładnie krył ten piaskowy. Na pewno gdzieś tam coś "wyrczało" spod spodu.

Napisano

Malowali pistoletami nie pędzlem wiec myślę ze na samolocie w miare dobrze pokrywalo a roznice byly przy przejsciach chyba ze robili wg szablonu.

Napisano

Wiem, ze pistoletem, bo pędzlem to by ostatnie egzemplarze malowali tak gdzieś w połowie 47, ale to jednak warunki polowe -  temu ręka drgnęła, ten miał kaca, ten farbę źle rozmieszał, a to padało, a to dmuchało. daje to pewne możliwości manewru :D

• 2 weeks later...
Napisano

Ładne spity. Tego w kamuflażu "Malta blue" też kiedyś popełnię.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1