Cypis Napisano 23 Listopada Share Napisano 23 Listopada (edytowane) 19 minut temu, RogerM napisał: A co w tym złego? a czy ja napisałem ,że to coś złego ? stwierdziłem tylko fakt Edytowane 23 Listopada przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 24 Listopada Share Napisano 24 Listopada W dniu 23.11.2025 o 14:53, RogerM napisał: Nie wiem czy model Eduarda (Bf 109E) jest dobrym punktem odniesienia, ja bym raczej porównywał do Wingsy Kits. Chciałem napisać, że z tym stylem wykonania to raczej w potencjalnych klientów samoskładalnych Tamiyi celują, ale zobaczyłem dziś, na ile wycenił ten zestaw krajowy dystrybutor, no i faktycznie śmiało można porównywać z Wingsy, bo droższego Emila w 1/48 nie ma. Jeszcze nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada W dniu 23.11.2025 o 12:59, kzugaj napisał: A propos BF-109 od dragona to tak Kadłub robiony jako jeden element przy użyciu wielostronnych form więc odchodzi klejenie połówek, szlifowanie i odtwarzanie Lini podziału i nitów. Łączenie połówek skrzydeł tak robione że nie trzeba szlifować krawędzi natarcia. Bądź co bądź może to być pstryczek w nos dla Edka jeśli model dragona będzie w podobnej cenie Niekoniecznie musi być tak różowo. Kilka lat temu robiłem model SdKfz.7 z Dragona. Rama podwozia pomimo zastosowania technologii suwakowej posiadała wiele przesunięć. Co prawda było je widać najbardziej od wewnętrznej strony. Chcąc mieć porządnie wykonaną replikę musiałem szlifować .Poza tym większość modeli jest obecnie na tyle dobrze opracowana że montaż standardowo "pociętej" bryły nie sprawia żadnych problemów. Trzeba tylko cierpliwości i precyzji. Pomijam merytoryczność, bo z nią różnie bywa, nawet w przypadku renomowanych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada (edytowane) MiniArt nadlatuje z P-47N w wersji advanced: Edytowane 25 Listopada przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada 53 minuty temu, barszczo napisał: MiniArt nadlatuje z P-47N w wersji advanced Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada 59 minut temu, jachud3 napisał: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 26 Listopada Share Napisano 26 Listopada 9 godzin temu, Marcin K. napisał: Niekoniecznie musi być tak różowo. Kilka lat temu robiłem model SdKfz.7 z Dragona. Rama podwozia pomimo zastosowania technologii suwakowej posiadała wiele przesunięć. Co prawda było je widać najbardziej od wewnętrznej strony. Chcąc mieć porządnie wykonaną replikę musiałem szlifować .Poza tym większość modeli jest obecnie na tyle dobrze opracowana że montaż standardowo "pociętej" bryły nie sprawia żadnych problemów. Trzeba tylko cierpliwości i precyzji. Pomijam merytoryczność, bo z nią różnie bywa, nawet w przypadku renomowanych firm. Patrząc na zdjęcia z fejsbuka dragona to raczej będzie cierniowa droga a nie samoskladalny model. Nie wiem na ile to test shot ale jakos jak patrze na te zdjecia to chyba latwiej przeszlifowac krawedz natarcia niz kleić po liniach podzialu? No i nie ma nitow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 26 Listopada Share Napisano 26 Listopada Kolejne edycje z MiG-17F od Kinetica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 26 Listopada Share Napisano 26 Listopada 6 godzin temu, Qz9 napisał: Patrząc na zdjęcia z fejsbuka dragona to raczej będzie cierniowa droga a nie samoskladalny model. Nie wiem na ile to test shot ale jakos jak patrze na te zdjecia to chyba latwiej przeszlifowac krawedz natarcia niz kleić po liniach podzialu? No i nie ma nitow Powiedzenie że lepsze jest wrogiem dobrego czasem się sprawdza. Z drugiej strony widzę że producenci trochę eksperymentują ostatnio z podziałem technologicznym. Nie ma w sumie nic w tym złego, o ile nie cierpi na tym merytoryczność modelu. Dobry modelarz poradzi sobie niemal w każdym przypadku A jeśli chodzi o Bf 109 w 1/48 to niedawno " odkryłem" Wingsy Kits i prócz wolnego czasu nic mi w tym temacie nie potrzeba 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano Środa o 11:47 Share Napisano Środa o 11:47 19 godzin temu, barszczo napisał: MiniArt nadlatuje z P-47N w wersji advanced: Miałem nadzieję na “Meat choppera” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Środa o 12:57 Share Napisano Środa o 12:57 Grudniowy Edwardowy Spitfire Mk.Vb w edycji ProfiPack. Jest i nasz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano Środa o 13:56 Share Napisano Środa o 13:56 (edytowane) 6 godzin temu, Marcin K. napisał: Powiedzenie że lepsze jest wrogiem dobrego czasem się sprawdza. Z drugiej strony widzę że producenci trochę eksperymentują ostatnio z podziałem technologicznym. Nie ma w sumie nic w tym złego, o ile nie cierpi na tym merytoryczność modelu. Dobry modelarz poradzi sobie niemal w każdym przypadku A jeśli chodzi o Bf 109 w 1/48 to niedawno " odkryłem" Wingsy Kits i prócz wolnego czasu nic mi w tym temacie nie potrzeba Tylko uważaj bo Wingsowy Emil też ma swoje pięty achillesowe (; Nitów nie ma ale za to jest fajna wkładka (jak w 1-32) imitująca pokrowiec we wnęce podwozia. Edytowane Środa o 13:58 przez RogerM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Środa o 16:15 Share Napisano Środa o 16:15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Piątek o 15:41 Share Napisano Piątek o 15:41 Wraca Wapiti od LukGraph tym razem w pełni drukowany. Będzie dostępny przed wakacjami razem z Fury: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Piątek o 20:49 Share Napisano Piątek o 20:49 W dniu 20.11.2025 o 14:11, Cypis napisał: jak to mówią , blisko , coraz bliżej wygląd ramek , wygląda naprawdę ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Dory od MiniArtu nadal nie ma, ale jest kolejny Dzbanek. Premiera w grudniu: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu Nareszcie jakiś porządny różowy samolot DORA WINGS Fairey Delta 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi