Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1:48

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, RogerM napisał:

A co w tym złego?

a czy ja napisałem ,że to coś złego ? stwierdziłem tylko fakt

Edytowane przez Cypis

W dniu 23.11.2025 o 14:53, RogerM napisał:

Nie wiem czy model Eduarda (Bf 109E) jest dobrym punktem odniesienia, ja bym raczej porównywał do Wingsy Kits.

Chciałem napisać, że z tym stylem wykonania to raczej w potencjalnych klientów samoskładalnych Tamiyi celują, ale zobaczyłem dziś, na ile wycenił ten zestaw krajowy dystrybutor, no i faktycznie śmiało można porównywać z Wingsy, bo droższego Emila w 1/48 nie ma. Jeszcze nie ma...

W dniu 23.11.2025 o 12:59, kzugaj napisał:

A propos BF-109 od dragona to tak

Kadłub robiony jako jeden element przy użyciu wielostronnych form więc odchodzi klejenie połówek, szlifowanie i odtwarzanie Lini podziału i nitów. 

Łączenie połówek skrzydeł tak robione że nie trzeba szlifować krawędzi natarcia. 

Bądź co bądź może to być pstryczek w nos dla Edka jeśli model dragona będzie w podobnej cenie 

Niekoniecznie musi być tak różowo. Kilka lat temu robiłem model SdKfz.7 z Dragona. Rama podwozia pomimo zastosowania technologii suwakowej posiadała wiele przesunięć. Co prawda  było je widać najbardziej od wewnętrznej strony. Chcąc mieć porządnie wykonaną replikę musiałem szlifować .Poza tym większość modeli jest obecnie na tyle dobrze opracowana że montaż standardowo "pociętej" bryły nie sprawia żadnych problemów. Trzeba tylko cierpliwości i precyzji. Pomijam merytoryczność, bo z nią różnie bywa, nawet w przypadku renomowanych firm.

9 godzin temu, Marcin K. napisał:

Niekoniecznie musi być tak różowo. Kilka lat temu robiłem model SdKfz.7 z Dragona. Rama podwozia pomimo zastosowania technologii suwakowej posiadała wiele przesunięć. Co prawda  było je widać najbardziej od wewnętrznej strony. Chcąc mieć porządnie wykonaną replikę musiałem szlifować .Poza tym większość modeli jest obecnie na tyle dobrze opracowana że montaż standardowo "pociętej" bryły nie sprawia żadnych problemów. Trzeba tylko cierpliwości i precyzji. Pomijam merytoryczność, bo z nią różnie bywa, nawet w przypadku renomowanych firm.

Patrząc na zdjęcia z fejsbuka dragona to raczej będzie cierniowa droga a nie samoskladalny model. Nie wiem na ile to test shot ale jakos jak patrze na te zdjecia to chyba latwiej przeszlifowac krawedz natarcia niz kleić po liniach podzialu? No i nie ma nitow 😉 

IMG_4797.jpeg

• Sad 1

6 godzin temu, Qz9 napisał:

Patrząc na zdjęcia z fejsbuka dragona to raczej będzie cierniowa droga a nie samoskladalny model. Nie wiem na ile to test shot ale jakos jak patrze na te zdjecia to chyba latwiej przeszlifowac krawedz natarcia niz kleić po liniach podzialu? No i nie ma nitow 😉 

IMG_4797.jpeg

Powiedzenie że lepsze jest wrogiem dobrego czasem się sprawdza. Z drugiej strony widzę że producenci trochę eksperymentują ostatnio z podziałem technologicznym. Nie ma w sumie nic w tym złego, o ile nie cierpi na tym merytoryczność modelu.  Dobry modelarz poradzi sobie niemal w każdym przypadku😉 A jeśli chodzi o Bf 109 w 1/48 to niedawno " odkryłem" Wingsy Kits i prócz wolnego czasu nic mi w tym temacie nie potrzeba😁

• Like 3

6 godzin temu, Marcin K. napisał:

Powiedzenie że lepsze jest wrogiem dobrego czasem się sprawdza. Z drugiej strony widzę że producenci trochę eksperymentują ostatnio z podziałem technologicznym. Nie ma w sumie nic w tym złego, o ile nie cierpi na tym merytoryczność modelu.  Dobry modelarz poradzi sobie niemal w każdym przypadku😉 A jeśli chodzi o Bf 109 w 1/48 to niedawno " odkryłem" Wingsy Kits i prócz wolnego czasu nic mi w tym temacie nie potrzeba😁

Tylko uważaj bo Wingsowy Emil też ma swoje pięty achillesowe (; Nitów nie ma ale za to jest fajna wkładka (jak w 1-32) imitująca pokrowiec we wnęce podwozia.

Edytowane przez RogerM
  • Thanks 1