Messer Napisano 21 Grudnia 2019 Share Napisano 21 Grudnia 2019 Witam, W ramach odskoczni nabyłem taki oto modelik i zupełnie relaksacyjnie - od czasu do czasu - przy nim dłubie. Model jakościowo bardzo dobry - formy z 2018r, spasowanie świetne - poza śladami po wypychaczach nie ma czego szpachlować. Wnętrze - szału nie ma, ale i tak za wiele nie będzie widać. Dodałem butelko z wodą, zgrzewkę wody, racje żywnościowe, karton z drzewem opałowym i jakiś żywiczny tobołek. Potem przyszedł czas na karoserię. Podniszczyłem tu i ówdzie, trochę podrapałem. Bazowy to mieszanka różnych zieleni, cieniowana tak by dach i górne płaszczyzny były najjaśniejsze. Żółte drzwi dostaną jeszcze pasy i kalkomanie. Założenie jest takie, że będzie to auto w rękach prywatnych, służące do wypadów w teren ale w wersji niskobudżetowej. Tyle na obecną chwile. Koła są luzem, tylko do zdjęć. Pozdrawiam Messer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Grudnia 2019 Share Napisano 21 Grudnia 2019 Cyknij fotkę z linijką, długie toto w 1/43..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 22 Grudnia 2019 Share Napisano 22 Grudnia 2019 Ta woda w butelkach to chyba z rzeki pobierana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 22 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) mendrivesc - szkrabik nie jest za duży ok 11x4x5,5cm. Marcin M. - to efekt żywicy. Zrobiłem i odlewałem te zgrzewki wody ok 2 lata temu i po tym czasie przeźroczysta żywica lekko zmieniła kolor. Pomalowane etykiety na turkusowo dodatkowo + folia naciągnięta na całą zgrzewkę = taki efekt. Trudno, tak już zostanie. Pozdrawiam Messer Edytowane 22 Grudnia 2019 przez Messer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 22 Grudnia 2019 Share Napisano 22 Grudnia 2019 Fajne wgniecenia-jak i czym robiłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 22 Grudnia 2019 Share Napisano 22 Grudnia 2019 Bardzo fajnie Ci wyszedł :). Ja bym chętnie takiego zobaczył wystylizowanego na tego z Metro Exodus :). Tamten to był model 452 pogotowia gazowego jeśli wierzyć internetom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 22 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2019 Dzięki Panowie piotrkur - wgniecenia robione miiszlifierką z wałeczkiem ściernym + pilnik modelarski. Na koniec wyszlifowane pilniczkiem 4-fazowym ( jak te do paznokci, co polerują ) by "zmiękczyć" przejścia. Monster3 - z tego co wiem to Zvezda wypuściła tego Uaza w 3 wersjach - straż pożarna, pogotowie techniczne i właśnie pogotowie gazowe. Pewnie będzie jeszcze kilka wersji bo każdy model zawiera kpl oświetlenia dla pojazdów uprzywilejowanych wraz z odpowiednimi stelażami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 25 Grudnia 2019 Share Napisano 25 Grudnia 2019 Fajnie, czekam na dalsze postępy^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 26 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2019 (edytowane) Adamerio - dzięki Tymczasem zrobiłem bagażnik dachowy - solidy, gdyż docelowo będzie na nim coś jeszcze. Najsłabszym punktem zestawu były koła, gdyż nie miały bieżnika. Próbowałem w tej skali zrobić bieżnik ale z marnym rezultatem. Wpadłem więc na pomysł wykorzystania siatki fototrawionej jako bieżnika. Tak to wyszło: Opona leżąca - zestawowa, stojąca - po mojej przeróbce. Karoseria dostała lakier bezbarwny oraz zaprawki. Doszły uszczelki ( widzę, że muszę poprawić je w kilku miejscach ), klamki i przedni grill. Bagażnik i koła luzem do zdjęć. Pozdrawiam Messer Ps - coś mi wariuje balans bieli... Nie mogę uchwycić na zdjęciach cieniowania karoserii :( Edytowane 26 Grudnia 2019 przez Messer 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 26 Grudnia 2019 Share Napisano 26 Grudnia 2019 (edytowane) jak zrobiłeś uszczelki? z tym brakiem bieżnika to niezły bubel jak na taką skalę niemniej jednak zrobiłeś mi smaka na ten model Edytowane 26 Grudnia 2019 przez Adamerio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Adamerio - uszczelki po prostu pomalowałem z pędzla czarną vallejo. Robiłem to na dwa etapy, tj żeby złożyć karoserię w całość musisz wpierw wkleić okna. Wymalowałem więc ich wewnętrzne wnęki na czarno i dopiero wklejałem. Dzięki temu mam ciemne okna w miejscu uszczelek i nie prześwituje mi kolor nadwozia. Model jak najbardziej godny uwagi. Prosi się o jakiś zestaw blaszek ( lusterka, wycieraczki, wspomniany bieżnik ) Pozdrawiam Messer Edytowane 27 Grudnia 2019 przez Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 28 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2019 Buda dostała wash'a, rain marksy i poprawione uszczelki okien. Następnie przyszedł czas na przednią szybę. Była by super, gdyby nie odlane wycieraczki na niej... Aby nie zgubić wymiarów wycieraczek zrobiłem sobie "odcisk" na taśmie klejącej: Nie lubię takich odlanych rzeczy, więc w ruch poszedł skalpel: A następnie papiery ścierne od 1500 do 12000 oraz pasty Tamiya: Teraz malowanie uszczelki, wklejenie szyby i zabawa w stworzenie wycieraczek Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 29 Grudnia 2019 Share Napisano 29 Grudnia 2019 Tudzież jest blaszka abera z różnymi wycieraczkami i lusterkami "uniwersalnymi " w wielu rozmiarach . Bardzo elegancka jakby co . Bardzo ładny ułaz -> też - jakby co :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 30 Grudnia 2019 Share Napisano 30 Grudnia 2019 Przymierzam się do takiego samego, tylko chciałem go zrobić w stylu post apo Metro Exodus, ale kurde aż żal, bo taka dobra jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) bożo wpożo - dzięki, doceniam, że zajrzałeś toled - osobiście uważam, że na jakąkolwiek przebudowę im lepsza baza, tym przyjemniejsze budowanie. Model drogi nie jest, zaszaleć można. Sam myślę o zrobieniu jeszcze jednego ale bardziej zdetalizowanego. Tymczasem Uaz dostał odbłyśniki z chromu Molotowa, kierunki ( pierwsza warstwa, jeszcze bez uszczelek ) oraz przyklejony na stałe bagażnik dachowy. Poszły pierwsze podmalówki odprysków i zarysowań. Przednia szyba też już z uszczelką, ale... wyszły na niej jakieś refleksy, dlatego jeszcze nie wklejona. No i kółeczka też już w komplecie - wszystkie z bieżnikami. To jeszcze nie koniec prac nad nimi. Pozdrawiam Messer Edytowane 2 Stycznia 2020 przez Messer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 8 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2020 Nowy rok - nowe zmiany. Strasznie nie podobały mi się te plastikowe tj nieprzeźroczyste kierunkowskazy. Co więcej, okazało się, że kierunki przednie podzielone są na dwa klosze - u góry pomarańczowy, na dole biały. Odciąłem więc stare kierunkowskazy, z przeźroczystej ramki wytoczyłem nowe, pomalowałem i wkleiłem. Podobnie zrobiłem z bocznymi kierunkowskazami. Przednie klosze były totalnie gładkie, więc naciąłem je skalpelem od tyłu, wymalowałem uszczelki i wkleiłem na miejsce. Tylne lampy też już na swoim miejscu. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 Dobra robota! Świetne to drugie zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Panie Kierowniku, Pięknie na to się patrzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 12 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2020 Dziękuje Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2020 Parę dni i kilka rzeczy do przodu. Z wyciętych paseczków z puszki po energetyku zrobiłem wycieraczki: Lusterka tez już gotowe pod wklejanie: Doszedł też namiot dachowy - 80% prac nad nim zrobione. Jeszcze uszczelki, zamek, mocowania, siłowniki, itp. Uaz dostał nieco rdzy i odprysków. I taka przymiarka na sucho: Oczywiście kolory przekłamane - dalej walczę z aparatem... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 18 Stycznia 2020 Share Napisano 18 Stycznia 2020 Podoba mi się fajny ogórek ja robiłem w 1:35 Rosyjskiej WAI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Stycznia 2020 Share Napisano 18 Stycznia 2020 Ciekawa tematyka, taka cywilno-militarna. Do tego bardzo dobra praca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 21 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2020 Dziękuje Panowie Tymczasem założone wycieraczki i lusterka: Doszła drabinka na tylnych drzwiach: Oraz początki prac nad podstawką: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Kurczę, kawał dobrej roboty. Ale tak patrzę na ten model, patrzę, nadal patrzę... jakiś taki płaski jest, nie wiem - może ten połysk lakieru to powoduje. Ciężko mi się określić, ale coś mąci mi tutaj przekaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2020 toled - myślę, że to kwestia mojej nieumiejętnej fotografii, aczkolwiek nad plastyką modelu również cały czas pracuję. Podstawka ewoluuje. Pozbierałem otoczaki rzeczne, zmieszałem klej do płytek i ukształtowałem teren. Gdy klej był jeszcze mokry wklepałem pigmenty - jasna i ciemna ziemia. Kolejnym krokiem będzie zazielenianie terenu. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi