Marwaw Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Witam, Skończyłem Albatrosa, malowanie polskie z Bazy Lotnictwa Morskiego w Pucku, samolot ten był użytkowany w latach 1920 - 1922. Nie jestem do końca zadowolony, szprchowane felgi nie doszły na czas, nawaliła Poczta Polska. Mój model zatem ma pełne koła z zestawu, ale gdy tylko dostane blaszki wkleję te właściwe. Relacja w budowy modelu jest tu: viewtopic.php?t=6421 A oto zdjęcia: Model na żywo będzie można oglądać w Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu na wystawie poświęconej Morskiemu Dywizjonowi Lotniczemu w Pucku. Serdecznie dziękuje wszystkim, którzy mi kibicowali podczas budowy i tym którzy odwiedzili ten wątek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Marcinie kapitalne odwzorowanie faktury i kolorystyki sklejki pokrywającej kadłub. Naciągi - ciekawym czy mi kiedyś tak wyjdą ? Ogromny plus za temat - model samolotu w polskich barwach. Brakuje mi jedynie jakiegoś cieniowania na skrzydłach na ożebrowaniu - one są jakby za czyste w stosunku do pięknie pomalowanego kadłuba. Ale to tylko moja subiektywna opinia. Życzę jak najwyższych zasłużonych ocen w ankiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Normalnie dopieprzył bym sie do pokrycia skrzydeł, że takie monotonne. Ale w zestawieniu, ze sklejką i blachami, daje to pewien fajny kontrast. Generalnie model przepiękny!!!!! Gratuluję Ci Marcin, Estetycznie to jeden z Twoich najlepszych.!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 31 Marca 2008 Autor Share Napisano 31 Marca 2008 Dzięki za miłe uwagi Panowie, cieniowanie na płatach jest ale bardzo delikatne, zajrzycie do wątku warsztatowego, jak będę miał chwilę zrobię zdjęcie od dołu, tam lepiej widać. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 Ładny... gratuluję pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 Jest na prawdę piękny!!!! Jeszcze raz gratuluję Marcin!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Gratulacje za fajną fakturę sklejki No i oczywiście za Szachownice! Bo tych nigdy za mało Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Czołem ;) Gratuluję bardzo ładnego modelu - jest to Twój pierwszy "szmatopłat", więc tym bardziej należą się słowa uznania. Żeby jednak nie było zbyt cukierkowo, dopieprzę się do dwóch rzeczy - pierwsza - jak wspomnieli przedmówcy - to zbyt czysty płat. Ale to kwestia indywidualnego wyboru (ja bym go uświnił) i nie można go traktować jako "błędu". Natomiast zdecydowanie bardziej nie podoba mi się to, co zrobiłeś z "dechą" statecznika pionowego. Wyszpachlowałeś idealnie miejsce łączenia z kadłubem nadając mu w sumie dość łagodne przejście. To akurat błąd! Po pierwsze nie raziłaby w tym miejscu szpara (tak bywało w oryginałach). Poza tym statecznik pionowy był zdejmowany w razie potrzeby, zatem takie śliczne i dokładne wyszpachlowanie jest niepotrzebne, a wręcz razi Poza tym wielki, wielki plus - model mi sie podoba. Gratulacje raz jeszcze Avi ps.: zdjęcia czasem lepiej lekko rozjasnić i wyostrzyć w Photoshopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Dzięki, Nie wiedziałem o tym stateczniku, zasugerowałem się widocznie jakimś skopanym opisem, ale od czego skalpel, pigmenty i czarna farba Się poprawi Choć nie wiem czy coś jeszcze mogę poprawiać, czy nie naruszę regulaminu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Pewnie tylko poza konkursem. Model ma charakter, ma to coś, co mieć powinien. Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 To poprawie to później, a tak na marginesie wiecie ile się namordowałem, żeby tak ładnie ten statecznik zaszpachlować? Kilka razy się to połamało, raz spadło na podłogę i odpadło, normalnie znaki z Nieba żeby to zastawić, ale dureń się uparł i dalej szpachlował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Fajowsko Ci wyszedl. Kurcze lotnictwa specjalnie nie sklejam ale cos czuje ze jakis przeddrugowojenny latawiec zagosci na tapecie i u mnie kiedys, bo wygladaja cudownie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Dzięki, Moje standardowe klimaty to IIWŚ a tego Albatrosa kleiło mi się o tyle fajnie, że zabrałem sie za kolejnego "szmatopłata" - Hansa Brandenburg NV, więc raczej uważaj czy nie wsiąkniesz w Wielką Wojnę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 5 Kwietnia 2008 Share Napisano 5 Kwietnia 2008 Bardzo udany model - gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Sklejka w dechę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekM Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Cudeńko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 16 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2008 Dzięki wszystkim kibicom, i tym którzy oddali głosy na mój model, nie wymieniam specjalnie nikogo, żeby nikogo nie pominąć, prawdę mówiąc nie mogę znaleźć tabeli wyników i nie wiem ile dostałem głosów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 16 Kwietnia 2008 Share Napisano 16 Kwietnia 2008 "Tabela" jest w zakończonej ankiecie konkursowej. Dostałeś 7 głosów - gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 Mamy wiosnę w pełni, Konkurs dawno zakończony, a ja dopiero wczoraj tak na prawdę skończyłem Albatrosa, dostał szprychowane koła Edka i zgodnie z sugestiami Aviego i Spitona upaprałem trochę płaty, teraz wygląda on tak: reszta zdjęć tu: http://www.modelarstwo.koszalin.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=12&catid=42 Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje wszystkim kibicom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Marwaw Mamy wiosnę w pełni, Konkurs dawno zakończony, a ja dopiero wczoraj tak na prawdę skończyłem Albatrosa, dostał szprychowane koła Edka i zgodnie z sugestiami Aviego i Spitona upaprałem trochę płaty, teraz wygląda on tak: Marcinie, nawet wczesniejszy stan Twojego modelu byl tak cool, ze wlasnie na niego zaglosowalem w Konkursie. Teraz jest super cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 Dzięki, miło mi, na dniach galeria Hansy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vindi Napisano 4 Czerwca 2008 Share Napisano 4 Czerwca 2008 sklejka pięknie odwzorowana, może i mi kiedys uda się taką uzyskać Jedyne co mi nie pasuje to śmigło. Pasy różnych kolorów powinny mieć kształt dostosowany do krzywizny śmigła. Tu są proste i równoległe. Może to tylko na zdjęciu tak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 Pasy są proste, ale nie miałem pomysłu ani samozaparcia jak zrobić zakrzywione. Model można na żywo oglądać w Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 ...nie miałem pomysłu ani samozaparcia jak zrobić zakrzywione. http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?t=1681 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 6 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2008 No fakt, był taki patent, może to kiedyś poprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi