Juffre Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Cześć, będę się zabierał za zrobienie standardowego kamuflażu pojazdów niemieckich. Zastanawiam się nad doborem farb. Chciałem użyć farb Tamiya. Co sądzicie o takim doborze: XF-60 Dark Yellow + XF-2 White XF-58 Olive Green + XF-2 XF-9 Hull Red Matt + XF-2 Wszystkie kolory planuję rozjaśnić, zakładając że ściemnieją po lakierach i filtrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Jak najbardziej to bardzo dobra ta koncepcja.Kolory w porządku.Do olive green dodać można jeszcze kropelkę lub dwie niebieskiej.Ja tak robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 W palecie Tamiy'i są nowe farby do kamuflażu niemieckiego: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5pirit Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 O ile mogę to podepnę się pod temat. A jak widzicie w przypadku tego kamuflażu mieszanie farb różnych producentów? Mam np. jeden kolor z AMMO MIG, drugi Tamiya a trzeci z Model Mastera, po prostu pozostawały mi jakieś tam resztki i chcę je zużyć. Bawić się w to czy lepiej wziąć jednego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Nie miesza się takich farb jak Tamiya i Ammo of Mig, to zupełnie inne rodzaje farb i tylko sobie taką mieszanką (o ile się nie zważy wcześniej) zapchasz dyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Koledze chyba chodziło o to, że każdy kolor od innego producenta. Raczej nie powinno być problemu, o ile poprzedni porządnie wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Koledze nie chodzi o bełtanie różnych farb, tylko o malowanie farbami różnych producentów jednego modelu. Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Chyba tak, źle zrozumiałem posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5pirit Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Tak tak, nie chodziło o mieszanie w aerografie, tylko użycie trzech różnych kolorów z trzech różnych firm do namalowania 3 barwnego camo A to żeby nie mieszać farb różnych producentów jeden po drugim to już wiem, bo w zeszłym roku w końcu nabyłem aerograf i przy nauce malowania w pewnym momencie przeszedłem z Pactry na Tamiyę bez przepłukiwania. Co się namęczyłem żeby to wszystko wyczyścić to moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Ogólnie można jak najbardziej malować różnymi firmami jak jedna wyschnie to z innej beczki nanieść sobie kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 8 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2020 11 godzin temu, _OldMan_ napisał: W palecie Tamiy'i są nowe farby do kamuflażu niemieckiego: Nie wiedziałem, że wyszły nowe kolory od Tamiya. Ktoś je już testował? 20 godzin temu, push-up78 napisał: Jak najbardziej to bardzo dobra ta koncepcja.Kolory w porządku.Do olive green dodać można jeszcze kropelkę lub dwie niebieskiej.Ja tak robię. Cieszę się, że moja koncepcja nie jest pozbawiona sensu Natrafiłem jeszcze na jedną mieszankę: XF60 + XF2 + XF57 w proporcji odpowiednio 5:4:1. Wypróbuję to też. Jak zrobię testy to pochwalę się fotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Juffre napisał: Nie wiedziałem, że wyszły nowe kolory od Tamiya. Ktoś je już testował? Cieszę się, że moja koncepcja nie jest pozbawiona sensu Natrafiłem jeszcze na jedną mieszankę: XF60 + XF2 + XF57 w proporcji odpowiednio 5:4:1. Wypróbuję to też. Jak zrobię testy to pochwalę się fotkami Widziałem zdjęcia na FB jak ktoś pomalowal chyba KT i kolory wygladaja bardzo dobrze Edytowane 8 Stycznia 2020 przez kzugaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 Dodam, że są również lakiery Taimiy'i, w tych samych kolorach: LP-55, LP-56, LP-57. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 8 Stycznia 2021 Share Napisano 8 Stycznia 2021 Czy ktoś może mi tutaj łopatologicznie poradzić, jakie farby te lepsze np tamki lub gunze trzeba mieć by zrobić późne malowanie niemieckie ad1945? Hull red/ brown tamki to wiem, ze pasują, mam, chodzi mi głównie o RAL 6011 (resedagrun) i 7028 w wersji DG III. A może Hataka ta pomarańczowa? Nawet bym kupił ten zestaw Hataka ale nie wiem czy można go mieszać z chemią Tamiya albo MrHobby, dopuszczam też real colors. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 8 Stycznia 2021 Share Napisano 8 Stycznia 2021 Można go mieszać bez problemu. Mam go i właśnie na nim działam Z RC nie wiem, jeszcze nie używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi