Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po fotkach w świetle dziennym widać, że po pierwsze nie umiem robić fotek srebrnych samolotów by oddać wszelkie niuanse, po drugie wymyłem washa z niektórych miejsc. Także do poprawki, ale kierunek spoko. Tak myślę ....

nMUwGDy.jpg?1

jIMwrBZ.jpg?1

X9HPm6e.jpg?1

Za to bardzo mi się podoba matowy odcień tego MiGa ?

• Like 5
Napisano

Bardzo dobry w moim mieście odczuciu. Ładnie siadły metalizery. Well done Sir ?

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
W dniu 24.01.2020 o 12:40, Grzes napisał:

Wieczorkiem mogę zmierzyć i podać wymiary na których ja się wzorowałem...

Grzesiu - to ja poproszę to bym jutro drgnął z podstawką.

Zabawy z brudzeniem właśnie zakończyłem.

Y2qSQSu.jpg?1

aaO07XJ.jpg?1

V8b4unX.jpg?1

Jestem bardzo zadowolony (choć wiem, że ciężko ocenić efekt na moich fotkach) - rozcieranie olejowych kropek na samolocie wytworzyło jeszcze coś w rodzaju filtru, który dodatkowo zmatowił odblask alumininum i wydaje mi się, że osiągnąłem w ten sposób to co zamierzałem. Wszelkie zacieki są naprawdę delikatne i wyglądają całkiem naturalnie, niektóre widoczne tylko pod pewnymi kątami. Kolega mi porobi lepsze foty, to się pochwalę ?

W międzyczasie kończę podwozie:

iCo7BiE.jpg?1

Zepsułem też uzbrojenie ? Tzn. na jednej z rakiet zepsułem kalkę, chciałęm ją usunąć i tylko narobiłem szkód. Ale mam nadzieję, że uda się to jakoś naprawić.

Edytowane przez Psar77
  • Like 1
Napisano
21 godzin temu, Psar77 napisał:

to ja poproszę to bym jutro drgnął z podstawką.

Wymiary płyt z podstawki: 6,5 x 6,5cm

• Thanks 1
Napisano
14 godzin temu, Grzes napisał:

Wymiary płyt z podstawki: 6,5 x 6,5cm

Zgodnie z powyższym, oraz korzystając z tego, że pracuję, gdzie pracuję na szybko spłodziłem takie cóś ?

m0sfA5T.jpg?1

JXulbQN.jpg?1

Naturalnie trzeba jeszcze zapuścić lepik coby trochę zgubić regularność połączeń oraz zastosować szeroko pojęty "Weathering" (pogodzing - haha) ale myślę, że jak na surówkę to całkiem nieźle wygląda :-) No i drukuje się 5 minut :-P

• Like 4
Napisano

Dokładnie co napisałeś trzeba jeszcze zrobić.
Nie żałuj sobie :mrgreen:

Napisano

Podstawka wygląda bardzo obiecująco ? Ołówek będzie się ładnie prezentować 

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Na początek wczorajszego dłubania obejrzałem model i stwierdziłem, że nie pasuje mi ten trawiasty w wiadomych miejscach. Co prawda na każdym zdjęciu MiGa jest on inny ale nigdzie nie widziałem, żeby był taki jak Edek zaleca w instrukcji. Wiec na oko go zmieniłem. Wygląda to teraz zdecydowanie lepiej - przynajmniej wg mnie :)

yrzLhQz.jpg?1rQJxrMJ.jpg?1

Potem uzbroiłem w blachy fotel....

xajVwYc.jpg?1

... a na wyrzutnie nakleiłem kalki:

Wy9eQ6U.jpg?1

Potem cały model pokryłem lakierem półmatowym Tamki co wyprowadza model na ostatnią prostą :)

QiPLDqV.jpg?1

Teraz już tylko Pitot i rożne drobiazgi ale to już jak model stanie na kolach co mam nadzieje nastąpi w weekend a potem biorę się za rakiety, podstawkę, blokady pod kola i drabinkę  ?

Edytowane przez Psar77
Napisano

No i, proszę Pana, powstaje piękny model :super:
Wprawdzie ostatnia prosta, ale walcz do końca!

• Thanks 1
Napisano

W weekend Misiek wjeżdża już na własnych kołach, zatankowany pod korek :

yIkqtSD.jpg?1

Od spodu trzeba dokleić już tylko rakiety R-3S oraz grzebyk systemu swój-obcy, ale to już na samym końcu.

Przymierzyłem też docelową owiewkę. Na niej oraz na wiatrochronie muszę jeszcze domalować "uszczelnienie" ?

cbBxZ7r.jpg?1

• Like 2
Napisano (edytowane)

Odpoczywając od modelu zrobiłem coś na kształt drabinki:

eNez52q.jpgO6ILo0o.jpg?2

Ujdzie :) Trochę za moco rozstawiona mi wyszła, ale jakoś to przeżyję ...Klejenie tych patyczków mnie odpręża :)

Edytowane przez Psar77
  • Like 4
Napisano

Pilot ma wchodzić a nie wspinać się ?fajnie jest.

Napisano (edytowane)

Pytanie trochę z innej beczki. Natknąłem się przypadkiem na kalki do TS-11 Iskra z godłem 2giej eskadry z Mierzęcic:

i20veHS.png?1

To, że tam jest napisane Wrocław jest trochę mylące, bo tam pewnie było dowództwo pułku, ale 2 Eskadra na bank stacjonowała w Mierzęcicach w latach '89-'99. W każdym razie szukałem jakichś fotek Iskier z Mierzęcic, ale na nic nie trafiłem. Może ktoś z was ma jakieś kwity ? Bo mnie tak naszło, że może bym zrobił MiGowi do towarzystwa koleżankę z tej samej jednostki .

edit:

Trochę poszperałem i znalazłem kwity na fejsbukpwej sajcie Barwa i Godło. Przepastna skarbnica wiedzy !!!! ?

FB_IMG_1581175821617.jpg

FB_IMG_1581175790731.jpg

20200208_163300.jpg

Oj coś czuję, że będzie koleżanka dla Miśka :)

Edytowane przez Psar77
Napisano
9 godzin temu, Grzes napisał:

Wieczorkiem poszukam

I co Grześ? Masz coś ponadto co znalazłem  wrzuciłem w poprzednim poście ?

Potrzebuję choć jedną fotkę 1807 - przekopałem internety i nic nie znalazłem. Ale z tej frustracji rozebralem i zmodyfikowałem drabinkę :)

20200208_214632.jpg

• Like 1
Napisano (edytowane)

Efekty poszukiwań nieco skromne...
DSC08288.JPG.9807f09b963d68aef54e9b7b3b3f7336.JPG

Edytowane przez Grzes
  • Thanks 1
Napisano
5 godzin temu, Grzes napisał:

Efekty poszukiwań nieco skromne...
DSC08288.JPG.9807f09b963d68aef54e9b7b3b3f7336.JPG

Skromne, ale są ! To zdjęcie wykonano w Mierzęcicach ? 

Napisano
5 godzin temu, Jarekk napisał:

Z tymi kołami przy drabince to byłbym ostrożny. Zwykle ich nie było. A jeśli już to zdecydowanie mniejsze.

429544777_Zdjcie128.jpg.00ecd200bf2df185ef5a00f42bb549f2.jpg

19.09.97.jpg

Dzieki Jarekk ! W takim razie kółka out ? Na szczęście nie są jakoś mega mocno przyklejone.

Napisano

Ostatnie rzeczy idą do malarni. Na sam koniec zmontuję Pitota i voila ? Mam nadzieję, że w ten weekend rollout, a w następny już na podstawce.

AKiKsva.jpg?1

• Like 1
Napisano

Wreszcie udało się znaleźć czas, żeby prysnąć zestaw powyżej podkładem. Mam nadzieję, że wieczorem uda się to pomalować docelowym kolorem.

Na razie jedna pytanie: podczas mycia aero zauważyłem, że farba cofa się prawie do samego spustu - za każdym razem muszę rozbierać Ultrę na części pierwsze i wszystko czyścić ...
Gdzie może być nieszczelność, że dzieje się coś takiego ?

7SzAsCB.jpg?1

Napisano

Odkręć tył i łoże igły, wyjmij spust i patrząc od tyłu będzie w korpusie między spustem a zbiorniczkiem śruba (na płaski śrubokręt), przez którą przechodzi igła. Ta śruba dociska uszczelkę teflonową, musisz lekko dokręcić - tak, żeby igła w miarę swobodnie chodziła, ale żeby było czuć lekki opór, kiedy przechodzi przez uszczelkę przy wkładaniu.

Nie mam ultry akurat, ale tak jest w innych aero, podejrzewam, że tu też.

• Thanks 1