Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 18.04.2026 o 12:15, barszczo napisał:

To element uniwersalnego kompletu narzędzi EMA Combi opartego o wiertarkę cieszyńskiej CELMY. Tam było praktycznie wszystko, nawet Słodowy książkę napisał jak tego używać żeby wykorzystać potencjał narzędzi. Inną sprawą były ceny tych zabawek no i dostępność samej wiertarki w tamtych czasach. Przystawki po sklepach pamiętam leżały, ale bez napędu to można było sobie na nie jedynie popatrzeć:

wiertarka-celma-prcr-106-es-ema-combi-wiertarki-wkretarki-brzeg-573351202.jpg.8283dc88936684a1d0d9227e147dc997.jpg

Licencja Bosch'a o ile pamiętam. Wielce poszukiwany wówczas sprzęt. Pamiętam, ze była nawet "przystawka" robiąca z niej małą kosiarkę ogrodową.   😀  

19 godzin temu, Cypis napisał:

z vaku były jeszcze Jak-15 , Jak-36 i Su-24 

Był też jeszcze w okresie przemian ustrojowych taki Harrier vacu.  Miałem , ale nigdy nie skleiłem.   

Napisano (edytowane)
11 minut temu, witox napisał:

Był też jeszcze w okresie przemian ustrojowych taki Harrier vacu.  Miałem , ale nigdy nie skleiłem.   

był z Marfixu , od nich były też vacu Orlik , Orlik Turbo , Jak-38  i  I-22 Iryda . Jaka i Harriera zrobiłem.

Harrier.jpg

Edytowane przez Cypis
Napisano (edytowane)

Przeglądając stare numery SP natrafiłem na takie ciekawostki, co prawda niemodelarskie ale lotnicze i dla hobbystów.

Screenshot_2026-04-19-10-42-25~2.png

Screenshot_2026-04-19-19-58-54~3.png

Edytowane przez jmx62
  • Thanks 1
Napisano

Te etykiety zapałczane to wrzucałem, bo na allegro znalazłem.

A znaczki - piękne! - mam w klaserze taty.

• Like 2
Napisano

Etykiety zapałczane rzeczywiście fajne, chciałoby sie je mieć w kolekcji lotniczej (powiem szczerze, że żadnej z nich nie widziałem w realu :niemam:)
Co do znaczków to polskich było trochę więcej wydanych niż ta szóstka :hmmm:

Napisano
19 minut temu, Grzes napisał:

Te etykiety zapałczane to wrzucałem, bo na allegro znalazłem.

A znaczki - piękne! - mam w klaserze taty.

Możesz podlinkować te etykiety ? 

Napisano

Znalazłem produkt prawdziwie eksportowy!

image.thumb.png.b426b7488642e55d6ef88c45bbccc47f.png

image.thumb.png.c2a87c179b010aea85a9e9cede2ee472.png

Instrukcja również eksportowa

image.thumb.png.2cfda10ba89c5a075c563e49c7c07f9e.png

• Like 6
Napisano

Instrukcja po niemiecku była zrobiona w wytwórni, tak jak pudełko i wypraski.

To co mieli pisać? A swoją drogą, Iskra to fajny samolot- piszę o latającym.

Napisano

a wlaśnie to byly te dobre Niemcy, bo cena jest EVP czyli : Empfohlener Verkaufs Preis

coś jak teraz benzyna 😁 i pewnie dwie marki piecdziesiat....

Napisano
8 minut temu, India napisał:

Iskra to fajny samolot- piszę o latającym.

:super:

Napisano

Oksidan z olx.

Sklejał ktoś?

image.png.5977c97a6de072fae812a27999f8a4d4.png

image.png.89d506a8d16b16a201176396bd155d95.png

Napisano
8 minut temu, Grzes napisał:

Sklejał ktoś?

Ja :wink:

Ale tylko kadłub, dalej utknąłem z racji braku umiejętności  (ale wtedy to jeszcze bawiłem się w piaskownicy, więc proszę o wybaczenie :mrgreen:)

Napisano

sklejalem Brygantyne i Pourquoi pa (?), bardzo dawno temu. Resztki Brygantyny stoja do tej pory na szafie....

Model przyjemny w budowie i choc statki to nie mój kierunek mam ciagle, z myśla oczywiście o budowie, wznowienia obydwu ze Zvezda. Zvezda zrobila nowe formy do zagli.W mojej Brygantynie zahle robilem z plótna a budowalem prawie rok....

Napisano

No wreszcie - zeby cokolwiek dopisac musialem sie wylogowac.....

" boxarty" w tej serii Hellera bardzo ladne. Dlugo trzymalem obydwa, nowo kupione modele na szafie

wlasnie z tego wzgledu. Szkoda tylko, ze Rosjanie poszli na latwizne i drukowali nie na kartonie, tylko na byle jakimś papierze.Pudla ze Zvezda duzo slabsze......

Napisano

Koledzy prośba taka jest. Sam (chyba?) wrzuciłem kiedyś linka do strony Matchboxa z takimi mini inboxami praktycznie chyba wszystkich ich modeli. Chciałem coś sprawdzić i niestety pamięć ludzka jest zawodna. Diabeł gdzieś nakrył ogonem i nie mogę znaleźć. Pomóżcie może ktos przezornie zapisał go sobie, bede wdzięczny.

Napisano (edytowane)
14 godzin temu, jmx62 napisał:

Koledzy prośba taka jest. Sam (chyba?) wrzuciłem kiedyś linka do strony Matchboxa z takimi mini inboxami praktycznie chyba wszystkich ich modeli. Chciałem coś sprawdzić i niestety pamięć ludzka jest zawodna. Diabeł gdzieś nakrył ogonem i nie mogę znaleźć. Pomóżcie może ktos przezornie zapisał go sobie, bede wdzięczny.

Chodzi Ci chyba o https://www.matchboxkits.org/? Niestety strona od jakiegoś czasu nie działa. Właściciel będzie ją stawiał na nowym silniku, żeby mu nie hakowali bez przerwy. Jest nadzieja, że wróci. 

Edytowane przez letalin
  • Thanks 1
Napisano
W dniu 28.04.2026 o 18:17, jmx62 napisał:

Dzięki. Chyba ta strona, niestety faktycznie nie chodzi😩

spróbujcie sobie posurfować przy pomocy tej stronki

https://web.archive.org/web/20130401000000*/www.matchboxkits.org

trochę żmudna praca , ale coś tam można znaleźć . Jak szukać:

1. klikasz na rok

2. klikasz na pogrubioną datę

3. w okienku klikasz na godzinę (niebieski kolor)

4. otwiera się stonka matchboxkits (zarchiwizowana) i wtedy po lewej stronie masz listę i jak masz szczęście to coś tam się otworzy , jak nie , to wracasz do punktu 1. i próbujesz z inną datą i tak do skutku aż trafisz , że z danego dnia było zarchiwizowane coś więcej niż pierwsza strona.

Pozwodzenia

Cypis

• Thanks 2