Super Moderator Greif Napisano 25 Października 2023 Super Moderator Share Napisano 25 Października 2023 no to dzisiaj "żabojad" wersja "angielska" 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Października 2023 Share Napisano 25 Października 2023 To i ja się pochwalę "żabojadem" w wersji żabojadzkiej. Co prawda ta okładka to już niePRL(1993) ale oryginalny pierwodruk to 1973 więc się łapie na temat działu. Fotka wzięta z portalu aukcyjnego bo w realu jeszcze do mnie nie dotarł. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Października 2023 Autor Share Napisano 25 Października 2023 1 godzinę temu, jmx62 napisał: To i ja się pochwalę "żabojadem" w wersji żabojadzkiej. Co prawda ta okładka to już niePRL(1993) ale oryginalny pierwodruk to 1973 więc się łapie na temat działu. Fotka wzięta z portalu aukcyjnego bo w realu jeszcze do mnie nie dotarł. Mam go od lat i sobie czeka . Fajny modelik, niezbyt skomplikowany, takie lubię. Ogromne kalki ! Tylko te wypychacze na skrzydłach ... Myślałem o budowie maszyny z czasów szkolenia się na nich naszych pilotów w Blidzie w 1940r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Października 2023 Share Napisano 26 Października 2023 Widzę spore zainteresowanie wywołał ten Nieuport. Jak już będę go miał w swoich łapach to wrzucę inboxa tylko że już w dziale vintage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Listopada 2023 Super Moderator Share Napisano 3 Listopada 2023 ja dzisiaj tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Listopada 2023 Autor Share Napisano 4 Listopada 2023 (edytowane) "Małe żołnierzyki" na warszawskim Wolumenie były po 3 zł sztuka za aliantów i 4 za Niemiachów czy Japońców. Świat młodych kosztował 1.5, tyle samo pączek, na który dostawałem kasę ( zamiast kanapki ) i tak w szkole piłem tylko darmowe mleko. Ale żołnierzyk i Świat Młodych był ! Edytowane 4 Listopada 2023 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Listopada 2023 Autor Share Napisano 4 Listopada 2023 Szwędając się za żoną po galerii handlowej trafiłem na sklep ze słodyczami. Nic nadzwyczajnego, gdyby nie to że na wystawie były gumy Donald ! Tak ! Te cudowne balonowe Donaldy ! Wlazłem i kupiłem ( po 40 gr szt )! Do razu spróbowałem i czar prysł. Nie ten smak, nie ten zapach a o zrobieniu balona można pomarzyć. Historyjak jest, nawet z "epoki" tylko jakaś taka poobcinana. Jedyny pozytyw, to to, komuś się chciało odkurzyć taki projekt ( szkoda że tylko graficznie ). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 7 Listopada 2023 Share Napisano 7 Listopada 2023 Jedyne gumy jakie kuowalem to z serii LAZER https://guminserts.wordpress.com/06-lazer/lazer-left/ Czytajac Czerwony Sztorm sprawdzalem jak te samoloty naprawde wygladaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 7 Listopada 2023 Share Napisano 7 Listopada 2023 W dniu 4.11.2023 o 22:32, kopernik napisał: Szwędając się za żoną po galerii handlowej trafiłem na sklep ze słodyczami. Nic nadzwyczajnego, gdyby nie to że na wystawie były gumy Donald ! Tak ! Te cudowne balonowe Donaldy ! Wlazłem i kupiłem ( po 40 gr szt )! Do razu spróbowałem i czar prysł. Nie ten smak, nie ten zapach a o zrobieniu balona można pomarzyć. Historyjak jest, nawet z "epoki" tylko jakaś taka poobcinana. Jedyny pozytyw, to to, komuś się chciało odkurzyć taki projekt ( szkoda że tylko graficznie ). Producent nominalnie ten sam, ale fabryka teraz w Turcji. 5 godzin temu, dante napisał: Jedyne gumy jakie kuowalem to z serii LAZER Ale to chyba nie za PRL-u? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Listopada 2023 Share Napisano 7 Listopada 2023 W dniu 4.11.2023 o 22:32, kopernik napisał: spróbowałem i czar prysł Bo Donaldów nie kupowało się dla gum, tylko dla historyjek. Podobnie jak z gumami Turbo -gumy oddawałem, historyjka do kolekcji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 7 Listopada 2023 Share Napisano 7 Listopada 2023 1 hour ago, Wymysl said: Ale to chyba nie za PRL-u? Raczej poczatek lat 90-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Listopada 2023 Share Napisano 7 Listopada 2023 Turbo mam w sklepie na osiedlu, nie próbowałem, nie wiem czy mają coś wspólnego z dawnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Listopada 2023 Super Moderator Share Napisano 7 Listopada 2023 obawiam się że będzie tak samo jak z coca-colą pepsi i innymi fantami z dzieciństwa, niestety nic wspólnego po za opakowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Listopada 2023 Autor Share Napisano 7 Listopada 2023 1 godzinę temu, giberes napisał: Turbo mam w sklepie na osiedlu, nie próbowałem, nie wiem czy mają coś wspólnego z dawnymi. Tylko karteczka z samochodem pozostała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 7 Listopada 2023 Share Napisano 7 Listopada 2023 W dniu 4.11.2023 o 21:56, kopernik napisał: "Małe żołnierzyki" na warszawskim Wolumenie były po 3 zł sztuka za aliantów i 4 za Niemiachów czy Japońców. Świat młodych kosztował 1.5, tyle samo pączek, na który dostawałem kasę ( zamiast kanapki ) i tak w szkole piłem tylko darmowe mleko. Ale żołnierzyk i Świat Młodych był ! Pamiętam jak w trzeciej klasie zdefraudowałem pieniądze, które dostałem od mamy na bułki (na drugie śniadanie) i kupiłem zestaw średniowiecznych żołnierzyków z katapultą. Niestety mama się dowiedziała i musiałem iść do sklepu papierniczo - zabawkowego i z wielkim bólem serca zwrócić. Co ciekawe sklep istnieje do dzisiaj (jak jedyny w okolicy przetrwał kilkadziesiąt lat). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Listopada 2023 Share Napisano 8 Listopada 2023 Takie cuś znalazłem na allegro. Ma to ktoś, wie co dają(dawali) w środku? Wydawnictwo Iskry 1957r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 8 Listopada 2023 Share Napisano 8 Listopada 2023 Mam akurat tę książkę - to przekład książki wydanej w ZSRS jako pomoc dla pionierskich kółek zainteresowań. Na 370 stron o modelarstwie z tego okresu jest 30 stron. Kilka stron poniżej na zdjęciach. Mam jeszcze polskie wydanie poradnika dla pionierów, można z niego dowiedzieć się jak na przykład wyprawić skórkę z chomika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 8 Listopada 2023 Share Napisano 8 Listopada 2023 3 godziny temu, pezetinz napisał: Mam jeszcze polskie wydanie poradnika dla pionierów, można z niego dowiedzieć się jak na przykład wyprawić skórkę z chomika. Wyprawienie tej skórki jest celem samym w sobie, czy do czegoś proponują ją użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Listopada 2023 Share Napisano 9 Listopada 2023 pezetinz dzięki za wrzutkę. Chyba sobie takiego latającego sprzęta zrobię, może na łikent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 9 Listopada 2023 Share Napisano 9 Listopada 2023 20 godzin temu, Wymysl napisał: Wyprawienie tej skórki jest celem samym w sobie, czy do czegoś proponują ją użyć? Chomik to szkodnik niszczący zbiory w kołchozie i należy go tępić a ze skórek można zrobić rękawiczki na przykład Poniżej mała prezentacją ten obecnie śmieszno-strasznej książki: 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Listopada 2023 Autor Share Napisano 9 Listopada 2023 28 minut temu, pezetinz napisał: Chomik to szkodnik niszczący zbiory w kołchozie i należy go tępić a ze skórek można zrobić rękawiczki na przykład Poniżej mała prezentacją ten obecnie śmieszno-strasznej książki: Zawsze byłem pod wrażeniem takich propagandowych grafik. Mistrzostwo ! W temacie skórki z chomika, przypomnę, że Janek polował na wiewiórki !!! Futerka wykorzystywano do ocieplania lotniczych hełmofonów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 10 Listopada 2023 Super Moderator Share Napisano 10 Listopada 2023 a u mnie znowu miszmasz no ale wiadomo dlaczego nabyłem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Listopada 2023 Autor Share Napisano 21 Listopada 2023 Znajomy znalazł w starych szpargałach i sprezentował mi ! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Listopada 2023 Share Napisano 21 Listopada 2023 Łoooo Model zarąbisty, tak koło 40lat temu go kleiłem, wtedy był super. I nie przeszkadzała bardzo skomplikowana budowa spowodowana ogromną ilością części do zbudowania tego samolotu Było ich chyba około 20tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Listopada 2023 Autor Share Napisano 21 Listopada 2023 Dzięki tym 20 częściom powstawały naprawdę fajne miniaturki. Czas sklejania modelu, w wieku nastu lat, też był nie bez znaczenia. Jakbym miał sklejać miesiąc, to od razu bym zrezygnował ... Problemem było, skleję i co potem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi