panDespota Napisano 16 Lutego 2020 Share Napisano 16 Lutego 2020 (edytowane) Konkurs na PWM się kończy więc trzeba wrócić dla równowagi do bardziej umiarkowanego klimatu Dojrzałem żeby na warsztat wyciągnąć mało znany a jeden z moich ulubionych samolotów- latający otwieracz do konserw w wersji z działem 75mm. Poszukuję zdjęć armaty, tą zestawową trzeba poprawić. Jakby ktoś miał zdjęcia detali i się podzielił byłbym wdzięczny. Plany do nitowania- nie będę sprawdzał średnicy kółka ogonowego ;) Edytowane 16 Lutego 2020 przez panDespota 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Lutego 2020 Share Napisano 16 Lutego 2020 Wybrałeś ciekawy i mało popularny model. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Lutego 2020 Share Napisano 16 Lutego 2020 JeZdem-paczem Na szybko telefonem, nie obrabiane (tylko zmniejszone do regulaminowych), ale może się przyda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 17 Lutego 2020 Autor Share Napisano 17 Lutego 2020 Nie wytrzymałem i przyłożyłem do planów. Wersja B-1 i B-2 pasuje prawie idealnie jak na takiego wiekowego dziadka. Z B-3 coś jest nie tak, jakby przeskalowany Gondola działa mnie martwi. Jest sporo za mała Dorobiłem tez hamulec działa. Trzeciego Rzędu otworków już nie zrobię. Zleją się w jedną masę... Wzorowałem się na rzucie bocznym gdzie spod nosa wystaje zgrubienie gwintu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 O jakie ładne szkaradztwo - obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 20 Lutego 2020 Autor Share Napisano 20 Lutego 2020 Brzydkie kaczątko Kabinka zlepiona. Będę zamykał kadłub 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Bryła złożona. Silniki zamocowane do zdjęcia. Oszklenie rozcięte, będę otwierał kabinę. Pojawiło się kilka linii podziałowych, kilka zaszpachlowałem, dodałem kilka klapek inspekcyjnych, ponitowałem. Problem jest z malowaniem. Chciałem wykonać egzemplarz biorący udział w walkach- podparty jakimś zdjęciem. Jedyny do jakiego udało mi się dotrzeć to samolot o nr. 162052 zasypany śniegiem przejęty przez Sowietów. To podobno jedyna sfotografowana maszyna, która działała operacyjnie. Malowanie raczej z tego nie wyłuskam. Na sieci też nie trafiłem. Pojawiają się jeszcze w sieci B2 141258 BH+ZS, latał z drewnianą makietą. Do tego 140494 DO+XG, z tym że to też B2 testówka (w testach latały jeszcze podobno 141291 i 141292- zdjęć nie znalazłem) Te mnie jednak nie interesują Jakby ktoś coś wiedział więcej chętnie wysłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 W dniu 5.04.2020 o 00:33, panDespota napisał: Jakby ktoś coś wiedział więcej chętnie wysłucham. może coś się przyda - kilka faktów które udało mi się wygrzebać : 1) w publikacji Wydawnictwa Militaria nr 10 (to stare z 1996) na str. 20 jest grafika z kamo wersji B-3 podpisana jako: Hs 129B-3 ze Stab.IV. (Pz)/SG 9, pilot: mjr Bruno Meyer, Polska, zima 1944-45. Jest też na str. 21 grafika wersji doświadczalnej z E-Stelle, Travemunde, 1944 ale to pewnie cie nie zainteresuje bo to jest ta wersja z drewnianą atrapą zasobnika do testów. 2) w angielskiej publikacji "Hs 129 Panzerjager" (1997, wyd Classic Publication, autor Martin Pegg) jest spis strat tych samolotów i dla wersji B-3 widnieje 6 egzemplarzy: - 20 styczeń 1945 --> Nr 162044 z 13.(Pz)/SG 9, rozbity podczas przymusowego lądowania na lotnisku w Inowrocławiu (po awarii silnika). Samolot zniszczony przez własne jednostki. - 22 styczeń 1945 --> Nr 162037 , Nr 162038 , Nr 162043 wszystkie z 13.(Pz)/SG 9, wszystkie zniszczone przez wycofujące się własne jednostki na lotnisku Tonndorf. - 23 styczeń 1945 --> Nr 162041 z IV(Pz)/SG 9, zniszczony przez wycofujące się własne jednostki na lotnisku Kleineichen. - 6 marzec 1945 --> Nr 162046 z 10.(Pz)/SG 9, ciężko uszkodzony (w 60%) podczas nalotu na lotnisku w Weidengut. o tym z twojej fotki (Nr 162052) nie ma nic... ponadto na str. 294 jest ciekawa relacja pilota Gebharda Webera o kilku jego akcjach bojowych na B-3 gdy bazował na lotnisku w Świdnicy (Schweidnitz). Dwie dotyczyły ataku na kolumny sowieckich czołgów pomiędzy Striegau und Jauer (Strzegomiem a Jaworem), a jedna dotyczyła zniszczenia sowieckiego czołgu okopanego na przedpolu Wrocławia (podczas oblężenia Breslau). Niestety nie ma żadnych dat ani informacji o numerze samolotu. Jakbyś coś więcej potrzebował (np. skany) to pisz na PW . W tej angielskiej książce są też jakieś plany, ale dość gruba (prawie 400 str) i tylko ją pobieżnie przejrzałem na szybko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 To jest ten rodzaj samolotu tak brzydki, że aż ładny, jeden z niewielu niemieckich, który mi się podoba. Czekam na dalszy rozwój wypadków Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) Model jest pokryty czarnym podkładem i obawiam się, że na takim etapie utknie aż coś nowego na temat Be-trójek nie wypłynie... Ale nic straconego. W magazynie leży jeszcze B1 i B2 plus jeden zestaw z otwartymi komorami uzbrojenia Airesa Znalazłem jeszcze analizę malowań B3 na jakiejś francuskojęzycznej stronie. Po wrzuceniu w translator wynika, że prawie wszystkie malowania to czysta fantazja. Jedynie z żółtą trójką jest jakie takie prawdopodobieństwo że to istniało... ale to też wróżenie z fusów. http://modelscale.free.fr/profils/Hs129B3_P/index.html Edytowane 4 Maja 2020 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Przy okazji malowania Spita ogarnąłem też coś Henszelka Edytowane 4 Października 2020 przez panDespota 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 fajnie że jednak nie wylądował w szafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 16 Października 2020 Autor Share Napisano 16 Października 2020 W dniu 4.10.2020 o 23:17, M.A.V. napisał: fajnie że jednak nie wylądował w szafie Utknął by tam na wieki Panzerknacker dostał kolorki RLM65/70/71 plus żółte wstawki. Model ma niestety skopany dziób. Jest za szpiczasty. Przerasta to mój warsztat i go nie poprawię... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 24 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2021 (edytowane) W końcu kupiłem folie i ogarnąłem maski. Postanowiłem też poprawić szewron u góry, na taki jak był używany na Ju 87. Wiecie może czy na skrzydle z szewronem nie było krzyży? Tak sobie sprawdzam i za cholerę nie idzie ich wpasować jak jest szewron. Za mało miejsca zostaje. Teraz błysk i kalki. Edytowane 24 Stycznia 2021 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 26 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2021 Postanowiłem że szewron będzie malowany na znakach przynależności państwowej. U góry przyciąłem tylko troszkę kalkę ale na dole to było już ostre żniecie Walą po oczach te puste wnęki podwozia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) Pytanko. Na jaki kolor mogło być malowane działo z całym mechanizmem? Na zdjęciu jest wyraźnie ciemniejsze niż spód samolotu PS. Temat nie umarł. Dzięki uprzejmości kolegi Rektora znalazłem się w posiadaniu super hamulca do działa oraz kół. Jeszcze raz z tego miejsca pragnę mu podziękować. Prace ruszają dalej Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Działa w galeriach niemieckich prototypów czołgów i te wymienione w pojazdach dosyć często są malowane na szaro, więc zmałpowałem i swoje też w Hanszelku tak maźnąłem. Małych otworków w ostatnim rzędzie już nie nawiercałem. Bałem się, że najmniejsze wiertło jakie posiadam i jakim wierciłem będzie mi "łączyć" otwory. Jestem mega zadowolony z tego elementu Powolutku zbliżam się do galerii. Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez panDespota 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 1 Września 2021 Autor Share Napisano 1 Września 2021 Finisz. Dziękuje wszystkim za pomoc i zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi