Moses Napisano 8 Marca 2020 Share Napisano 8 Marca 2020 Z powodu małej tragedii podczas budowy F4D, mianowicie cos dziwnego sie stało gdyz Panel Liner od MiGa pogryzł się z Guzne Super Glossem, jestem zmuszony odłożyc tamten model do czasu kiedy dostanę nower kalkomanie, co ma nastąpić w ciągu kilku miesięcy. Po nabraniu weny biorę na warsztat F-4 Phantoma od Academy. Model z jednej strony ciekawy, gdyż można go złożyc bez uzycia kleju, z drugiej strony, z tego powodu troche przekombinowany technologicznie a także uproszczony. No ale koniec biadolenia, na poczatek standardzik czyli kokpit. Standardowo pomalowany Model Masterem 1740, na to położony półmat od Tamiya. Następnie położony Wash Brown blue for Panzer grey vehicles od AK na szare elementy, na czarne natomiast PLW Stone Grey for Black od MiGa, który dał fajny efekt kurzu. Po tym wszystkim zamknąłem kadłub i dorobiłem przewody wychodzące z tablicy przyżądów RIO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Marca 2020 Autor Share Napisano 9 Marca 2020 W miarę szybko udało się zamknąć kadłub, i wkońcu zaczyna to wyglądać jak samolot. Niestety koreańczycy, musza jeszcze sporo się nauczyc od Japonczyków w temacie tworzenia modeli. Jak wspominałem, proces technologiczny jest straszny w tym modelu. Budując zgodnie z instrukcją, można sobie strzelic parę razy w kolano. W większości częsci do siebie pasuj, jednakże tu i ówdzie potrafi wyskoczyć jakaś niedoskonałość Przejżeć trzeba też uważnie czesci, gdyż można znaleść szwy form w dziwnych widoczych miejscach, np na owiewce lub na wlocie powietrza na wysokości krawędzi skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 Szew na owiewce to we w miarę nowoczesnych myśliwcach niestety norma. Owiewka wypukła niestety wymusza na producentach taki a nie inny podział form i nie da się tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Marca 2020 Autor Share Napisano 9 Marca 2020 5 godzin temu, Matys napisał: Szew na owiewce to we w miarę nowoczesnych myśliwcach niestety norma. Owiewka wypukła niestety wymusza na producentach taki a nie inny podział form i nie da się tego uniknąć. Niemniej jest to bardziej niz irytujące, tym bardziej ze kiedys sobie radzili Wracając do Phantoma. Poszło szybku, kadłub przygotowany do malowania, za nim jednak tak się stanie, pora na tą nudną część, muszę ogarnąc całą drobnicę oraz podwieszenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 Masz jakieś porównanie z Hasegawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 Godzinę temu, GreGG24 napisał: Masz jakieś porównanie z Hasegawą? Nie, póki co nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 Zwalniam tempo. Model pomalowany w standardowy kamuflaż morskich maszyn z czasów ziemnej wojny. Góra to Gull Gray FS16440 od Gunze z serii H, dół Tamiyowski XF-2. Czerwone akcenty charakterystyczne dla maszyn Czerwonych Diabłów to Czerwień FS11136. Czekam na dostawę Leveling Thinnera który się skończył, więc podszykuę sobie drobnicę..... Nuuuuda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 Rewelacja. Mam tylko jedno pytanko, czy tylne usterzenie poziome nie powinno być stalowe? Od kadłuba, do mniej więcej połowy steru? Aha, i jestem bardzo ciekawy Twojej opinii o kalkomanii. Mam też Fantoma z Academy, to kalki w nim to chyba na jakąś wodę święcona trzeba kłaść... Grube, jak by na ceracie drukowane... Zniechęciły skutecznie do modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Marca 2020 Autor Share Napisano 12 Marca 2020 Dzieki @Apek cieszę się że się podoba. Masz rację z usterzeniem, jak i z częscią kadłuba za dyszami, zabawe metalizerami zostawiam sobie jednak na sam koniec, po nałożeniu kalek, delikatnym brudzeniu i varnishowaniu. Co do kalkomanii, jest to Cartograf, więc w teorii nie powino być problemów. Dzięki jednak za zwrócenie uwagi, robie sobie próby przed nakładaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 Ładnie i czysto Ci to idzie, podoba mi się. Ciekaw jestem jak sobie poradzisz z okolicami dyszy silników, bo tam mnóstwo kolorowej i poprzepalanej blachy jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 Już wiem gdzie jest pies zakopany mam też zestaw Red Devils i faktycznie kalki są kartograf. Natomiast ten co ja robiłem, jest jakiś jubileuszowy i kalki są innego producenta. Nie idzie nazwy odczytac. Szkoda, bo samolot składa się naprawdę bardzo przyjemnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Marca 2020 Autor Share Napisano 12 Marca 2020 4 godziny temu, Solo napisał: Ładnie i czysto Ci to idzie, podoba mi się. Ciekaw jestem jak sobie poradzisz z okolicami dyszy silników, bo tam mnóstwo kolorowej i poprzepalanej blachy jest. Chemia już zakupioną do tego, na nią albo pudry Tamki albo Cleary Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Marca 2020 Autor Share Napisano 23 Marca 2020 Kalkomanie nałożone, trochę się zeszło bo Phantomy miały ogromna ilość stencili. Kalkomanie Cartografa idealnie reagowały na płyny Set i Sol od Microscale'a, natomiast kompletnie nie chciały współpracować z Tamiya Markfit Strong. Teraz powoli kompletuje resztę częsci. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Kurcze... miałem skończyć F-15C potem albo robić E albo YF-23... A teraz nabrałem ochoty na fantoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Marca 2020 Autor Share Napisano 24 Marca 2020 4 godziny temu, thor_ napisał: Kurcze... miałem skończyć F-15C potem albo robić E albo YF-23... A teraz nabrałem ochoty na fantoma I to jest zacny plan Zestawowe fotele wyglądają marnie. Projektanci przewidzieli tylko opcje z zamkniętą kabiną, wiec postanowiłem nie inwestować w żywiczne fotele. Aby je trochę ożywić użyłem fototrawionych pasów od Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Przeglądając zdjecia z okresu zauważyłem że maszyny nie brudziły się nadto, wykonałem więc delikatny weathering. Wash wykonałem przy pomocy zestawu Panel Linerów Ammo dedykowanych dla wspólczesnego lotnictwa pokładowego USA, brudzenie to farby olejne dla plastyków. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Już zaczynałem się martwić, a jednak wygląda rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 No i zamówienie na kartonik z F-4 poszło... nie zaglądam tu więcej bo mi budżet padnie zanim ja padnę na koronawirusa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Wczoraj phantom dostał lakier zabezpieczajacy, koła i stanął w gablocie obok kolegi z okresu. Jak żona dziś pozwoli, to zacznę malowanie Alcladami tyłu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 Zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi